Za Nemce Draža bio vođa pokreta otpora

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Za Nemce Draža bio vođa pokreta otpora


Blic



Nemačka vojska je tokom Drugog svetskog rata povremeno sarađivala sa partizanima, a Dragoljuba Mihailovića su doživljavali kao vođu pokreta otpora, izjavio je juče pred Višim sudom u Beogradu istoričar Bojan Dimitrijević na ročištu u procesu rehabilitacije četničkog generala.

253903_draza-mihailovic-foto-blic_ff.jpg

Dragoljub Mihailović


On je pred sudom dao iskaz u vezi sa istorijskim činjenicama, događajima i krivičnim postupkom koji je 1946. vođen protiv Mihailovića.

Dimitrijević je rekao da je tokom svedočenja govorio o nekoliko falsifikata, kojima je tokom suđenja 1946. ukazivano na saradnju Mihailovića sa vlastima Nezavisne Države Hrvatske i sa italijanskim okupatorima u Crnoj Gori.

- Govorio sam i kakav je bio njegov odnos prema nemačkim okupatorima i da li je u tome bilo kolaboracije. Pokušali smo da problematizujemo optužnicu novim detaljima koji su na suđenju bili izostavljeni - rekao je Dimitrijević.


Sud je juče dobio i predlog SUBNOR-a da se kao svedoci pojave i Miodrag Zečević i doktor Branko Latas.


Ispred zgrade suda u Timočkoj ulici u Beogradu juče je bio prisutan veliki broj policajaca koji su razdvajali okupljene pristalice četničkog pokreta, partizanskog pokreta, kao i pripadnice organizacije “Žene u crnom”.

Zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović tvrdeći da njegovom dedi nije omogućeno pravo na odbranu, da nije video svog advokata do početka suđenja, da nije imao pravo na nepristrasan sud i da mu je optužnica uručena sedam dana pred suđenje.
 
Natrag
Top