Šta je novo?

Za neke faze razvoja nema druge šanse

  • Začetnik teme **stela**
  • Datum pokretanja
**stela**

**stela**

Učlanjen(a)
11.11.2017
Poruka
38
Iako za većinu stvari u životu na sreću "nikad nije kasno", postoje faze u razvoju deteta koje su izuzetno važne za čitav budući život, a na koje moramo obratiti pažnju u pravom trenutku.Da li ste znali da se ljudski mozak nakon začeća pa sve do uzrasta od 2-3 godine razvija brže nego u bilo kom drugom periodu života? Do treće godine mozak dobije oko 90% moždane mase. Tokom prvih godina života, neuroni u ljudskom mozgu formiraju veze neverovatnom brzinom od 700-1000 u sekundi, što je brzina koja se kasnije više ne dostiže. Sa tri godine života, mozak deteta dvostruko je aktivniji od odraslog mozga i oko 50–75% potrošnje energije tokom prvih nekoliko godina života posvećuje se razvoju mozga.

Razvoj mozga je prirodan proces, ali u mnogome zavisi i od spoljašnjih uticaja - sve što dete vidi, dodirne, okusi, pomiriše ili čuje tokom prvih godina pomaže da se mozak oblikuje za razmišljanje, osećanja i učenje.

Zbog ovoga je od ogromne važnosti da roditelji i staratelji u ovom periodu pruže detetu maksimalnu podršku i stimulišu njegov razvoj. Razne aktivnosti kao što su edukativne igre, fizička aktivnost i pokret, čitanje naglas, rešavanje jednostavnih logičkih zadataka prilagođenih uzrastu, razgovor, slušanje muzike - sve to može da povoljno utiče na rani razvoj mozga.

Važno je znati da na razvoj mozga utiče i ishrana – u prvih 1000 dana važno je obezbediti detetu izbalansiranu ishranu i potrduditi se da na prirodan način dobije sve potrebne belančevine, vitamine i minerale koji doprinose pravilnom razvoju mozga. Boravak na čistom vazduhu i prirodi takođe ima veoma pozitivan uticaj – trudite se da što manje vremena provodite u zatvorenim prostorijama i pred različitim elektronskim uređajima – detetu će svakako više prijati trčanje, ljuljanje, boravak na travi, igra loptom, skakanje ili penjanje, pa se trudite koliko možete da mu to omogućite.Ono što je važno znati je da je u ovom periodu moguće uočiti određene probleme tj. zaostajanje deteta u određenim oblastima. Dobra vest je da mnogi problemi mogu biti lakše rešeni ako se uoče blagovremeno i sa detetom na pravilan i stručan način radi kako bi se prepreke uklonile i dete neometano raslo i razvijalo se.

(izvor: promo)
 
Top