Za neke faze razvoja nema druge šanse

Učlanjen(a)
11.11.2017
Poruka
38
Iako za većinu stvari u životu na sreću "nikad nije kasno", postoje faze u razvoju deteta koje su izuzetno važne za čitav budući život, a na koje moramo obratiti pažnju u pravom trenutku.

0BNktkqTURBXy84OGMyMmU5YmQ3YzgyNjJmY2RmNGQ3Y2QxNDVmNjcwZi5qcGVnkZMCzQKeAA


Da li ste znali da se ljudski mozak nakon začeća pa sve do uzrasta od 2-3 godine razvija brže nego u bilo kom drugom periodu života? Do treće godine mozak dobije oko 90% moždane mase. Tokom prvih godina života, neuroni u ljudskom mozgu formiraju veze neverovatnom brzinom od 700-1000 u sekundi, što je brzina koja se kasnije više ne dostiže. Sa tri godine života, mozak deteta dvostruko je aktivniji od odraslog mozga i oko 50–75% potrošnje energije tokom prvih nekoliko godina života posvećuje se razvoju mozga.

Razvoj mozga je prirodan proces, ali u mnogome zavisi i od spoljašnjih uticaja - sve što dete vidi, dodirne, okusi, pomiriše ili čuje tokom prvih godina pomaže da se mozak oblikuje za razmišljanje, osećanja i učenje.

Zbog ovoga je od ogromne važnosti da roditelji i staratelji u ovom periodu pruže detetu maksimalnu podršku i stimulišu njegov razvoj. Razne aktivnosti kao što su edukativne igre, fizička aktivnost i pokret, čitanje naglas, rešavanje jednostavnih logičkih zadataka prilagođenih uzrastu, razgovor, slušanje muzike - sve to može da povoljno utiče na rani razvoj mozga.

Važno je znati da na razvoj mozga utiče i ishrana – u prvih 1000 dana važno je obezbediti detetu izbalansiranu ishranu i potrduditi se da na prirodan način dobije sve potrebne belančevine, vitamine i minerale koji doprinose pravilnom razvoju mozga. Boravak na čistom vazduhu i prirodi takođe ima veoma pozitivan uticaj – trudite se da što manje vremena provodite u zatvorenim prostorijama i pred različitim elektronskim uređajima – detetu će svakako više prijati trčanje, ljuljanje, boravak na travi, igra loptom, skakanje ili penjanje, pa se trudite koliko možete da mu to omogućite.

lAGktkqTURBXy8xZWJhNmU2NjQ2NTBiYWU0ZjViYjFkODliN2JkZjEyMS5qcGVnkZMCzQKeAA


Ono što je važno znati je da je u ovom periodu moguće uočiti određene probleme tj. zaostajanje deteta u određenim oblastima. Dobra vest je da mnogi problemi mogu biti lakše rešeni ako se uoče blagovremeno i sa detetom na pravilan i stručan način radi kako bi se prepreke uklonile i dete neometano raslo i razvijalo se.

(izvor: promo)
 
Natrag
Top