Šta je novo?

Za Narodne kuhinje 220 miliona RSD

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Za Narodne kuhinje 220 miliona RSD

29. novembar 2010. | 13:55 | Izvor: Beta

Beograd -- Ministarstvo rada i socijalne politike predložilo je da se rebalansom budžeta obezbedi 850 miliona dinara za socijalni paket mera za najsiromašnije građane.

1187242444cf3a55956a01833681930_450x338.jpg

U okviru tog paketa bi bilo otvoreno više od 1.000 radnih mesta, kaže savetnik resornog ministra Ljubomir Pejaković.


Pejaković je kazao da je taj paket sastavljen iz četiri dela i da su to najveća izdvajanja do sad za nasiromašnije, kao i da je u toku konkurs određenih opština za veliki deo tih sredstava.

Narodnim kuhinjama namenjeno je 220 miliona dinara, 130 miliona predviđeno je za pakete sa hranom i sredstvima za higijenu, 400 miliona za razvoj usluga socijalne zaštite i 100 miliona višečlanim domaćinstvima bez prihoda, naveo je Pejaković.

Prema njegovim rečima, sredstva namenjena za nabavku namirnica narodnim kuhinjama zadovoljiće potrebe do maja sledeće godine, a paketi hrane i higijenskih proizvoda će se, prema planu, deliti u saradnji s Crvenim krstom.

Konkurs je raspisan prošle nedelje i završava se 1. decambra, a odluka o dodeljivanju sredstava biće poznata do 8. decambra. Novac će opštinama biti na raspolaganju od 14. decembra, kada će biti poznati precizniji podaci o pojedinačnim izdvajanjima. Prema rečima Pejakovića, ovaj predlog ministarstva rada i socijalne politke podržali su i predstavnici MMF-a, a ministarstvo će redovno kontrolisati trošenju tih sredstava.
On je naveo da su 400 miliona dinara za razvoj usluga socijalne zaštite pretežno namenjena za dnevne boravke za decu sa smetnjama u razvoju i za stare osobe, kao i za pomoć u kući starim osobama na seoskim područjima i porodicama sa invalidnim članom prioritetno decom invalidima.

Reč je o socijalnim davanjima koja se finansiraju iz sredstava lokalnog budžeta, ali mnoge opštine nemaju dovoljno za zaštitu najsiromašnijih, kazao je Pejaković i naveo da 82 opštine iz treće i četvrte grupe po stepenu razvijenosti u odnosu na republički prosek mogu da konkurišu za dobijanje te pomoći.


"Još 100 miliona je predviđeno za pomoć najsiromašnijim porodicama i domaćinstvima i to prvenstveno višečlanim koje nemaju nikakve prihode, zatim samohranim roditejima sa invalidnom decom, staračkim domaćinstvima koja zbog zemljišnog censusa ne ostvaruju socijelnu pomoć i korisnicima socijalne pomoći sa više dece"
, rekao je Pejaković.

On je dodao da za podelu tih 100 miliona dinara mogu konkurisati sve opštine koje su ispod republičkog proseka odnosno njih 105.


"Naša očekivanja su da se ovim merama značajno dorpinese ublažavanje postojećeg siromaštva kod velikog broja građana. Mnoge porodice će dobiti jaču podršku i otvriće se mogućnost za otvaranje novih više od 1.000 radnih mesta
", rekao je savetnik ministra.
 
Top