Za "fijat ideu" šest fabrika

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Za "fijat ideu" šest fabrika



M. ĐOŠOVIĆ | 02. novembar 2010. 20:49 | Izvor: Večernje novosti


Kooperanti kompanije "Fijat automobili Srbija" sledećeg meseca stižu u Kragujevac. Investicija vredna 240 miliona evra. Počela izgradnja infrastrukture





"FIJAT grupa" saopštiće sledećeg meseca imena prvih pet preduzeća izabranih u konkurenciji 17.000 svojih dobavljača, koji će početkom naredne godine početi izgradnju fabrika u Industrijskoj zoni "Korman polje", saznaju "Novosti".
Najveći "Fijatov" dobavljač - "Manjeti Mareli" već je dobio pet hektara u toj zoni, a izbor pet, od predviđenih petnaestak, priveden je kraju. Uz nekoliko domaćih preduzeća (među kojima je zasada izvesno i "Promotor irva" iz Kragujevca), ovih šest preduzeća omogućiće neophodne delove za probnu proizvodnju novog modela - "fijat idea", koja će krenuti krajem sledeće godine.


JAVNI INTERES VLADA Srbije donela je odluku o proglašenju javnog interesa za skoro 80 hektara zemljišta u Korman polju. Cenu zemlje je utvrdila Poreska uprava i tu je proces formalno-pravno okončan. Vlasnici parcela svoje pravo mogu da ostvare isključivo u sudskom postupku.
Prvobitnim planom predviđeno je da italijanski kooperanti svoje pogone počnu da grade u junu ove godine, ali su se tome usprotivili predstavnici oko 120 vlasnika zemljišta na tom prostoru, koji u svom posedu imaju oko 20 hektara i sude se za još desetak. Oni ne prihvataju ponuđenu cenu od 350 evra po aru.Tvrde da njihovo zemljište košta najmanje 4.000 evra.
- Taj problem ne može da uspori izgradnju infrastrukture u zoni - kaže Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca. - Pripremni radovi su u toku, a izgradnja puta sa četiri trake od okretnice "Krst" do ulaza u zonu, i dovođenje infrastrukturnih priključaka, počeće već narednog meseca.
U Ministarstvu ekonomije kažu da je najbitniji posao oko eksproprijacije završen. Sve je regulisano sa oko 40 hektara "Zastavinog", gradskog i zemljišta pojedinih preduzeća, što je dovoljno da se krene sa izgradnjom "Fijatovih" fabrika u toj zoni. Navode i da je jedan broj vlasnika zemlje prihvatio eksproprijaciju, prema odluci Vlade Srbije. Inače, "Fijatovi" kooperanti su najavili da će u ovoj zoni investirati i do 240 miliona evra.
Prema rečima Milana Uroševića, predsednika Inicijativnog odbora za zaštitu prava vlasnika zemljišta i odbornika u Skupštini grada, samo pet odsto, od 120 vlasnika, je prihvatilo nagodbu. Reč je, pre svega, o naslednicima zemljišta.
- Od svojih zahteva ne odustajemo, ali smo prihvatili predlog grada (koji nije nadležan za ovaj proces) da zajedno od nadležnih zahtevamo da se procenjena cena još jednom preispita - kaže Urošević. - Spremni smo na kompromis, ali ne i na velike ustupke.
 
Natrag
Top