Šta je novo?

Za dva djaka samo za knjige i do 20 000 dinara

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Za dva đaka samo za knjige i do 20.000 dinaraSutra u osnovnim i srednjim školama u Srbiji počinje nova školska godina, a samim tim i muke roditelja oko nabavke udžbenika. Ovaj put je kupovina knjiga organizovanija nego ikada, može se obaviti i preko pošte i preko interneta, tako da stignu na kućni prag.
69789_0810-udzbenici-foto-n-kostic_f.jpg
Unija sindikata najavljuje za sutra protestnu šetnju

Zbog nepovoljnog kursa evra u odnosu na domaću valutu cene udžbenika su porasle, u zavisnosti od izdavača, za najmanje deset procenata. Tako, za jedan komplet valja odvojiti i do 10.000 dinara, zbog čega sve više roditelja i učenika izlaz nalazi ili u kupovini na tri mesečne rate ili nabavljaju polovne knjige.

Prvaci i godinu stariji osnovci, u svim školama u zemlji, dobiće besplatne udžbenike, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva već ih je isporučio školama. Na njihov kvalitet je bilo mnogo primedaba, jedva su izdržavale jedno temeljnije iščitavanje, ali Miloljub Albijanić, direktor Zavoda, kaže za "Blic" da je ove godine kvalitet poboljšan.


- Kvalitet udžbenika je značajno bolji i u tehničkom i u sadržinskom smislu. Brinuli smo i o kvalitetu teksta, ali i da razmera između teksta i ilustracija bude odgovarajuća uzrastu kojem je udžbenik namenjen - objašnjava Albijanić.

Akcenat su, po njegovim rečima, stavili i na to da knjige budu ušivene i lepljene, a većina njihovih udžbenika ima i CD dodatak za olakšavanje procesa učenja. Tiraž je nepromenjen u odnosu na prošlu godinu, a veći broj primeraka je urađen za male maturante jer je od ove školske godine reformisan program za osmi razred, dodaje Albijanić.

Cene udžbenika su različite od grada do grada, zavise i od akreditovanih privatnih izdavača. Nove knjige su, prosečno, za 20 do 30 odsto skuplje od polovnih. Osim knjiga, valja kupiti sveske, različit pribor, pripremiti novac za "dobrovoljni" đački dinar, na čemu insistiraju školske uprave uz amin Ministarstva prosvete. Kad se dodaju i troškovi za nešto garderobe jer deca rastu, vidi se da za sedanje učenika u školsku klupu treba minimum 150 evra.

Stoga i ne čudi što se većina roditelja odlučuje za polovne knjige ili kupovinu na višemesečnu otplatu.

- Pripremili smo sve knjige i komplet za osnovnu školu, zavisno od razreda, staje od 4.500 dinara do 9.000 dinara. Za treći i četvrti razred su 4.500 odnosno 5.000 dinara, za više razrede od 6.000 do 9.000 dinara. Najskuplje je za osmake. Škole se retko opredeljuju za udžbenike jednog izdavača, pa je u praksi teško odrediti cenu jednog udžbeničkog kompleta - kaže Albijanić.

Prosečna cena udžbenika za osnovce u izdanju državnog Zavoda je 450 dinara, dok je takođe prosečna cena za srednjoškolce 50 dinara veća. U prvoj godini gimnazije, ekonomske i medicinske škole komplet knjiga je između 5.000 i 6.000 dinara, druga i treća godina su od 4.000 do 5.000 dinara, a maturantima je potrebno između 3.500 i 4.000 dinara.

Pokloni za prvačiće
U Jagodini će iz gradskog budžeta i ove godine roditeljima prvaka biti isplaćeno po 8.000 dinara, dok zrenjaninska gradska uprava za 1.266 prvačića poklanja torbe sa sveskama, blokovima, bojicama i drugim priborom. Prigodne poklone pripremila je i lokalna samouprava u Sečnju, gde i ove godine drastično pada broj.

Produženo radno vreme knjižara
Knjige Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva se u Beogradu mogu kupiti na više od 25 prodajnih mesta. Njihove knjižare će do 20. septembra raditi radnim danima do 21 čas, subotom od 8 do 20 sati, a nedeljom počinju u 10 i zatvaraju se u 16 sati. Osim toga, njihova izdanja je moguće kupiti popunjavanjem porudžbenice u ma kojoj filijali „Pošte Srbije“ stižu u roku od tri dana na kućnu adresu bez troškova dostave. Isto to može i telefonom, preko kol-centra pošte, kao i elektronskom poštom ([email protected] ili udž[email protected]).

Obradović: Školska godina počinje na vreme


Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će nova školska godina početi na vreme, a da će se posle razgovora sindikata u oblasti obrazovanja sa premijerom Mirkom Cvetkovićem u četvrtak znati redosled rešavanja spornih pitanja u prosveti.

69788_0830-obradovic-foto-beta_f.jpg
Žarko Obradović

„Ekonomske mogućnosti zemlje moraju se uvažavati“, rekao je Obradović izražavajući žaljenje što je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila da protestom u Beogradu 1. septembra počne školsku godinu.

Obradović je u pauzi održavanja sednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije pozdravio stav tog sindikata da ne protestuje na početku škole, smatrajući da je „najgora stvar da se pitanja obrazovanja rešavaju preko učenika“.
On je objasnio da će nakon sastanka sindikata sa premijerom Cvetkovićem o ekonomskoj politici Vlade Srbije do kraja ove i tokom 2011. i 2012. godine dogovarati konkretne poteze, potpisivanje protokola o zaradama koje će, kako je rekao, biti izraz ekonomske politike.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da taj sindikat neće štajkovati 1. septembra. Osnovni zahtev tog sindikata je odmrzavanje plata u prosveti, dok Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je za sutra zakazala protest u Beogradu, traži ispunjavanje osam zahteva sadržanih u programu za stabilan obrazovni sistem koji je ministru Obradoviću dostavljen pre nekoliko meseci.

Unija nije ni posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom prosvete odustala od štrajka, tražeći izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

U Čačku radi samo jedna škola
U 16 osnovnih i šest srednjih škola na teritoriji grada Čačka nastava neće početi u sredu, 1. septembra, već dan kasnije, saopštili su čelnici Sindikata obrazovanja Čačka (SOČ). U štrajku neće biti jedino osnovna škola u Preljini, koja nije u ovoj sindikalnoj grupaciji. Radovan Kuvekalović iz SOČ istakao je da Unija sindikata ne štrajkuje zbog povećanja plata, već zbog toga što žele da skrenu pažnju na nakaradni sistem obrazovanja.Blic Online
 
Član
Učlanjen(a)
31.10.2009
Poruka
3.068
Da presedne skola.Knjige trebaju da budu besplatne ako cemo tako
 
Top