Za decu pašteta i pokvarene kašice

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Za decu pašteta i pokvarene kašice
Izvor: B92
Beograd -- Uprkos iskazanoj solidarnosti i pomoći prikupljenoj u prvim danima posle poplava, oni kojima je voda odnela sve danas su u veoma teškoj poziciji, naročito deca.

16208316325399baefca42b070500896_orig.jpg

Foto: Tanjug
Više od 350 ljudi još boravi u prihvatnom centru na Beogradskom sajmu, a među njima je 70 mališana. Svi oni, otkad su smešteni, maštaju o kuvanom obroku.

"Ovde i za doručak, i za ručak, i za večeru jedem samo paštete i one konzerve, mesni narezak, ono što ne valja", kaže Milica.

Milica je samo jedno od 70 dece smeštene na Beogradskom sajmu , koja su u Obrenovcu izgubilla sve. U prhivatnom centru je više od 25 dana, a pored svojih igračaka koje joj nedostaju, Milici nedostaje i pravi kuvani obrok. Od 17 maja, jedino kuvano jelo za koje znaju je pasulj iz konzerve.

"Otkako smo ovde, jedemo jedno te isto, to su konzerve, to je mesni narezak, riba i pokvarene paštete. Ja imam bebu od četiri meseca. Dobijamo pokvarene kašice, ne drže se u frižideru. Možeš da se svađaš koliko hoćeš ovde, ali džabe, sve i dalje daju pokvareno za decu, da nemamo neki dinar, ne bism nešto lepo ni pojeli", kaže Željko Paunović.

Od takve hrane dolazi i do trovanja, kako kaže jedna od smeštenih u centru, njena 16-godišnja unuka Ljovisna Osmajlović je dobila teško trovanje od paštete.

Nadležni Iz Crvenog krsta ističu da sve napore ulažu da ljudima koji borave na Sajmu, obezbede što bolje uslove, kao i tim lekara, socijalnog radnika, pedijatra i psihologa.

"Trenutno zbog vremenskih uslova nismo u stanju da donosimo kuvane obroke u prihvatilište, a ono ne poseduje kuhinju da bi sami spremali hranu. Konzervirana hrana se sastoji uglavnom od paštete, mesnog nareska, sardine i eventualno nekog konzerviranog kuvanog obroka", kaže Igor Mijaljković iz Crvenog krsta.

Ipak, nakon alarmantog poziva kolega na terenu nadležni iz mreže organizacija za decu Srbije, navode da su veoma zabrinuti zbog neodgovarajućeg smeštaja i nehigijenskih uslova u kojima se deca nalaze. Oni ističu na nadležne samouprave da takvi uslovi mogu da ugroziti njihov život, zdravlje i pravilan razvoj.

"Mi smo svesni da je u trenutku vanredne situacije potrebno brzo reagovati, ali sada možemo da se nadamo i očekujemo da će država imati dovoljno vremena i resursa i da će obezbediti zaista adekvatan smeštaj za najmlađe", kaže Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu Srbije.

Saša Stefanović smatra da obezbedjivanje adekvatnog smeštaja kao i hrane zahteva značajan napor nadležnih institucija.

Na naše pitanje upućeno gradskom sekretarijatu po pitanju nabavke hrane,dobili smo odgovor da njihova nadležnost nije obezbeđivanje hrane, već je to isključivo nadležnost Crvenog krsta.
 
Natrag
Top