Za čišćenje mina do 20 miliona evra

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Za čišćenje mina do 20 miliona evra
[/h] Izvor: Tanjug



Paraćin -- Mine i kasetna municija, kao ratno nasleđe Srbije, nalaze se na površini od 13 miliona kvadratnih metara, kaže direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović.

3947197134fad323053daf616260251_640x427.jpg

Foto: Tanjug

On je najavio da će čišćenje Kopaonika biti završeno do kraja jula ove godine.
"Postoji još oko pet miliona kvadratnih metara sumnjive površine koja je predmet stalnog izviđanja i računamo da će jedan deo biti proglašen bezbednim, a moraće se čistiti milion do milion i po kvadratnih metara", rekao je on u Komandnom centru "Emerikona" kod Paraćina.
Mihajlović je kazao da na 44 lokacije postoje ozbiljne indicije da postoje neeksplodirana ubojita sredstva, a na oko 105 lokacija se sumnja da se nalazi kasetna municija, avionske bombe i rakete.

On je naglasio da će razminiranje Kopaonika biti završeno do kraja jula ove godine, kada će cela planina biti bezbedna i bez mina.

"Do sada su na Kopaoniku očišćeni sportski tereni, svi prilazi hotelima, ceo Sportsko-turistički centar, a ostalo je još nešto terena za čišćenje na Suvom Rudištu, koje će biti očišćeno ove godine", kazao je Mihajlović.

S Kopaonikom će biti očišćeni i delovi opština Kraljevo i Brus, dodao je on i naveo da su u pripremi čišćenja opština Knić, Stare Pazove i još nekih.

Mihajlović je kazao da se trenutno radi na čišćenju tri lokacije, među kojima je i opština Preševo, navodeći da se vrše pripreme za čišćenje Kuršumlije.

Prema njegovim rečima, čišćenja Preševa i Kuršumlije finansira vlada Norveške prema projektima Centra za razminiranje, a uz srpske i norveške snage uključeni su timovi iz regiona.

Na čišćenju Kuršumlije radiće se narednih 18 meseci, rekao je Mihajlović i dodao da je za čišćenje prostora Srbije od mina i drugih ubojitih sredstava potrebno između 14 i 20 miliona evra.

On je kazao da Srbija ima "još jedno ratno nasleđe - potopljene brodove ratne flote Nemačke iz Drugog svetskog rata u Đerdapskoj klisuri".

"Vojna komanda Nemačke 1944. godine izvršila je samopotapanje svojih ratnih brodova koji su se povlačili iz Crnog mora prema Beogradu", kazao je on i naveo da je tom prilikom potopljeno više od 170 brodova, od kojih se na našoj strani Dunava nalaze 22 broda i četiri protivbrodske mine i druga neeksplodirana ubojita sredstva.

Mihajlović je istakao da su troškovi vađenja te nemačke flote na teritoriji Srbije procenjeni na 12 miliona evra.
 
Natrag
Top