Za carski rez 1.000 evra, za ugradnju kuka tri puta više

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Za carski rez 1.000 evra, za ugradnju kuka tri puta više




Izvor: 24 sata S. Todorović - 11.02.2011. - 00:16

Lekari u Srbiji zbog uzimanja mita sve češće završavaju u pritvoru...

Otkrivanje korupcije nije lak posao jer se pacijenti plaše da ukoliko ih prijave, neće dobiti adekvatnu medicinsku uslugu. Poneki se odvaže tek kada ne nađu izlaz ili se dogodi najgore.

kor-v.jpg

Nasuprot tome, lekari ćute o potplaćivanju da ne bi kompromitovali bolnicu i zbog toga što znaju da slučaja nema dok se lekar ne uhvati na delu. Potplaćivanje belih mantila tako ostaje javna tajna.
Poslednji slučaj desio se pre nekoliko dana kada su dva neurohirurga od supruga njihove pacijentkinje tražili 6.000 evra za operaciju aneurizme na mozgu. Nesretni čovek morao je na brzinu da proda njivu ispod cene, koju su čuvali kao kapital za budućnost njihovo dvoje dece.
Cenovnik zdravstvenih usluga zavisi od vrste bolesti i težine intervencije. Nema zdravstvene ustanove gde se za novac ne može "završiti" operacija. Novac od pacijenata uzimaju tamo gde su u planu operacije, pogotovu one na koje se dugo čeka. Često su i pacijenti ti koji traže da ih određeni lekar operiše jer su čuli da je on dobar. I tako, sa pretpostavkom da će pomoću novca doći do određenog lekara, pacijenti nude mito, a doktori im u svemu tome pomažu i primaju ponude. Svi zatvaraju oči pred tim i ponašaju se kao da se ništa ne događa.
Pokušali smo da razgovaramo sa više lekara iz različitih zdravstvenih ustanova, a mali broj onih koji su pristali zahtevali su anonimnost.
- Znamo mi da ima i onih koji posle uspešno obavljene operacije traže od pacijenata da im plate. Tačno se zna koji lekar uzima novac od pacijenata i da samo tako operiše. Korupcija kreće od prijemnice, a sve se završava u operacionoj sali. Treba proći prepreku čekanja, pa dobiti lekara na glasu, pa dobru negu posle operacije. I za sve to treba platiti - priča za „24 sata“ jedna doktorka.
U Lekarskoj komori Srbije kažu da svaki slučaj korupcije čini delo nedostojno lekarske profesije. Za takva dela lekar može izgubiti licencu trajno ili privremeno, objašnjava dr Tatjana Radosavljević, direktorka Komore, pozivajući pacijente da svaki slučaj korupcije obavezno prijave Lekarskoj komori.

„Cenovnici” za pojedina oboljenja


- Karcinom pluća 5.000 €
- Ugradnja kuka 3.000 €
- Carski rez 1.000 €
- Porođaj 500 €
- Aneurizma 6.000 €


Ko najčešće uzima mito


- kardiolozi
- ginekolozi
- anesteziolozi
- hirurzi
- babice
 
Natrag
Top