Za brzinu niko ne mari

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Za brzinu niko ne mari



Novosti


Dve godine primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Čak dve trećine ispitanika počinili su neki saobraćajni prekršaj, bez obzira na to da li ih je policija zaustavila ili nije

auto-saobracajac_310x186.jpg


NAVIKE vozača u Srbiji neznatno su se promenile, a najčešći prekršaji su prekoračenje brzine i razgovor mobilnim telefonom tokom vožnje. Ovo je rezultat istraživanja internet portala, polovniautomobili.com, koje je sprovedeno povodom dve godine od stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje je „obeleženo“ minulog vikenda.

Anketa, koja je sprovedena na uzorku od 11.817 osoba, dala je zabrinjavajuće podatke. Čak dve trećine ispitanika u tekućoj godini počinili su neku vrstu saobraćajnog prekršaja, bez obzira na to da li ih je policija zbog toga zaustavila ili nije.

- Tačno 29,1 odsto vozača je U 2011. godini policija zaustavila zbog nekog prekršaja, a 64,8 odsto je napravilo neki prekršaj - navodi se u istraživanju. - Takođe, samo pet odsto vozača bilo je zaustavljeno bez toga da su prethodno napravili prekršaj. Interesantan je i podatak prema kojem je 48 odsto ispitanika bilo u situaciji da su napravili prekršaj, a da ih zbog toga pripadnici MUP nisu zaustavili.
Najčešći prekršaj je prekoračenje brzine. Odmah iza je razgovor telefonom u toku vožnje, pa sledi nevezivanje pojasa, nepropisno parkiranje, preticanje preko pune linije... Sa druge strane, vozači najređe voze pod dejstvom alkohola i prolaze kroz crveno svetlo. Najveći broj anketiranih tvrdi, kako od donošenja novog zakona, nisu promenili svoje vozačke navike, odnosno da prave prekršaje u istoj meri kao i ranije.


Pljuštale kazne

ZBOG čestih prekršaja, logično pljuštale su i kazne tokom prethodne godine. Najčešće su vozači plaćali 5.000 dinara i tu sumu izdvojilo je 65 odsto ispitanika, a samo 11 odsto njih dalo je 11.000 dinara na ime počinjenog prekršaja.

Interesantni su i izgovori koje koriste vozači, kako bi izbegli plaćanje. Najčešće se žale na svoju materijalnu situaciju, zatim tvrde da „negde žure“, ili se žale na svoje lične probleme.
 
Natrag
Top