Šta je novo?

Za beogradske osnovce i naredne godine besplatne knjige

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.329
Za beogradske osnovce i naredne godine besplatne knjige
Autor: Tanjug 14.06.2014. - 00:07 0:06
Beogradski osnovci dobiće i naredne školske godine besplatne udžbenike, odnosno koristiće deo knjiga nasledjenih od starije generacije, rekla je juče Tanjugu gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Djurić.

73326-aci.jpg

| Foto: Beta


Za djake od 1. do 8 razreda, a njih je oko 130.000, obezbedjeni su udžbenici, ali će roditelji, kao i do sada, morati da dokupe knjige za strane jezike, za izborne predmete, atlase...

U Sekretarijatu navode da još nemaju pouzdane podatke koliko je pohabanih udžbenika i koliko će morati da se nabavi, kako bi svaki djak na jesen imao spreman komplet.

Kada je u pitanju projekat besplatnih udžbenika na nivou Srbije, vlada je pre nekoliko dana odlučila da se svim učenicima od 1. do do 4. razreda osnovne škole obezbede besplatni udžbenici i radne sveske za nastavne predmete:


srpski (maternji) jezik, matematika i svet oko nas (odnosno priroda i društvo).
Ministarstvo će izvršiti i dokup pohabanih udžbenika kojih ima, procenjuje se, oko osam odsto, objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete.

Izbor udžbenika će ostati isti kao školske 2013/2014 godine, usled nedovoljnih sredstava za ponovni odabir udžbenika i kupovinu potpuno novih udžbenika za sva četiri razreda, navedeno je u saopštenju.

Inače, projekat besplatnih udžbenika počeo je školske 2009/2010. godine, s tim što roditelji na kraju drugog polugodišta moraju da nadoknade oštećene knjige sa pocepanim stranama, iščupanim koricama ili izgubljene knjige, ako škola nema mogućnost da taj nedostatak nadomesti na drugi način, na primer saradnjom sa izdavačem.
 
Top