Za 100 dinara pređe 150 kilometara

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Za 100 dinara pređe 150 kilometara


Eksperti za oblast automobilske industrije iz Kragujevca, okupljeni u „Zastava timu“, napravili su vozilo na platformi automobila „zastava 10“ (srpski „punto“), koji radi na električni pogon. Kako saznajemo, u ekipi koja je sastavljena od stručnjaka koji su do sada činili okosnicu „Zastave“, prvi srpski elektromobil biće predstavljen javnosti na Međunarodnom sajmu od 19. do 21. maja u Kragujevcu.

11588_0812-elektricni-jugo-foto-n-raus_f.jpg


Punto na električni pogon će biti predstavljen na Sajmu u Kragujevcu



Kako je za „Blic“ izjavio Zoran Radojević, član ekspertskog tima koji je radio na projektu novog vozila, „ovaj auto može da pređe 100 kilometara i da razvije brzinu od 120 kilometara na sat“.

- Elektromotor i specijalne baterije su iz Kine. Radi se o najmodernijoj tehnologiji, jer je reč o baterijama koje zajedno sa motorom staju u prostor koji je inače predviđen za klasični benzinski motor. Te baterije, litijum-feritne, treba da se pune oko tri sata, a na režimu brzog punjenja mogu da se napune i za 20 minuta. Ovaj prevoz je ne samo ekološki, nego je i jeftin. Onaj ko nabavi ovakvo vozilo može da pređe put od Kragujevca do Beograda, koji je dug oko 150 kilometara, za cenu nižu od 100 dinara - kaže Zoran Radojević.

Električni pogon nije razvijan samo za „punto“, već i za još četiri modela poznatih proizvođača. Jedan je i „opel astra“ koji sa pogonom na električnu energiju ima fenomenalne karakteristike.

Da „Zastava tim“ ozbiljno radi na razvoju novih, pre svega ekoloških modela automobila, potvrđuje i to što je već napravljen hibridni automobil, koji koristi i motor na gas (TNG). Kako tvrde stručnjaci bivše „Zastave“, TNG se u ovom vozilu ne koristi za pogon, već za punjenje baterija elektromotora u uslovima kada je nemoguće naći izvor električne energije.

Projekat koji na najbolji način koristi iskustva stručnjaka domaće automobilske industrije finansirala je država preko Regionalne privredne komore.

- Uspeli smo da izdejstvujemo da na predstojećem Sajmu proizvođači iz Evrope razgovaraju s nama. To je veliki korak - rekao je Dušan Puača, predsednik Privredne komore za Šumadiju.



Izvor: Blic/N.R
 
Član
Učlanjen(a)
03.09.2009
Poruka
103
Ekstra stvar.Em sto je jeftin em sto je ekoloski.Za gradove se ubilo.
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
nemoj samo da bude kao trenutna desetka, mislim ima previse propusta
 
Član
Učlanjen(a)
21.03.2010
Poruka
61
Da da, a niko ne kaze koliki je zivotni vek tih akumulatora, naravno i koja je cena zamene istih. Kaze se da sa jednim punjenjem moze da predje 100km, znaci meni iz Nisa do Beograda na primer bi trebalo jos 2 punjenja usput, po 3 sata to bi izaslo (6 sati za punjenje i 3 do 4 sata puta) znaci sa njim Nis Beograd oko 10 sati. Nije to jos uvek za nase potrebe, zamislite daleko bilo, kupite ovaj auto makar i samo za gradsku voznju i stoji vam napolu na kisi, snegu, hladnoci i suncu, vecina nas nema garazu za auto a svi znamo sta zima radi akumulatorima i prodje 3-4 godine, oslabi pogonski akumulator a njegova cena bude veca nego da menjate benzinski motor.
Uf ala sam se sad nalupao, valjda ste me bar nesto razumeli
 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Ma snaci ce se ovi iz Zastave, ubacice mu sporet na drva negde pozadi, za slucaj da rikne akumulator. Samim tim, povecace mu i autonomiju i jos ce vise smanjiti potrosnju, tako da bi trebali da razmisle o sporetu kao osnovnom pogonskom agregatu, a o elektromotoru kao pomocnom. Takodje, takav agregat ne bi imao probleme sa paljenjem pri eksteremno niskim temperaturama... Mislim, bilo je takvih avanturistickih poduhvata sa jugicem, zasto ne implementirati stara tehnicka resenja u nove automobile ako su se vec pokazala efikasnim...
Ili ako bas insitiraju iskljucivo na elektropogonu, mogu da mu stave solarne ploce i vetrenjacu na krov, tako da autonomija nece biti problem... :)
Zastavin "ekspertski tim", sta sve necu da procitam...
 
Učlanjen(a)
18.12.2012
Poruka
10
to sa sporetom je orginalna ideja.nasim strucnjacima i narodu bi to garavo resenje naj vise pasovalo..BOGATI NARODE SRPSKI.
 
Natrag
Top