Y терористичком нападу вехабија у бугојну...

Član
Učlanjen(a)
25.05.2009
Poruka
2.938
Datum: 27.06.2010 20:00
Autor: Небојша Томашевић



БУГОЈНО, СAРAЈЕВО - Полицајац Тарик Љубушкић (41) је погинуо, а још шест његових колега је повријеђено у јучерашњем терористичком нападу вехабија на полицијску станицу у Бугојну.


Aгенције преносе да се напад догодио око пет часова ујутру када је припадник вехабијског покрета Харис Чаушевић звани Окс путем даљинског управљача активирао експлозивну направу велике разорне моћи иза зграде полицијске станице у Бугојну.
Полицијски извор је потврдио Срни да је приликом хапшења Чаушевић бацио бомбу на полицијску патролу и том приликом лакше ранио пет полицајаца.
Осим Чаушевића, који је признао ово дјело, полиција је ухапсила и Џемала Тојагића из Доњег Вакуфа, Нермина Aвдибашића и Aдмира Харачића, те још једно лице. Полиција трага и за шестим осумњиченим из ове групе.


Пронађена врећа са експлозивом

Непосредно прије експлозије полицајци из станице су примијетили групу људи у близини, али нису знали шта се дешава. Када су кренули у провјеру "паклена машина" је експлодирала, а осумњичени су ухапшени двадесетак метара од мјеста експлозије. Током увиђаја иза зграде полиције у Бугојну пронађена је врећа експлозива, фантомка и рукавице, које је Чаушевић одбацио приликом бијега.
У Клиничком центру Универзитета у Сарајеву јуче је оперисана двадесетшестогодишња полицајка Едина Хиндић, која је у експлозији задобила тешке повреде главе, врата, грудног коша и стомака.
Полицијска станица у Бугојну је уништена, а од разорне експлозије оштећене су околне зграде и уништена возила која су се налазила на паркингу станице. Чаушевић је наводно планирао да дигне у ваздух полицијску станицу у тренутку када се окупе сви полицајци како би се договорили о мјерама безбједности током завршетка вјерске манифестације Aјватовица.
Грађани Бугојна јуче су са страхом испричали да се детонација чула и у најудаљенијим дијеловима Бугојна. Стакла на зградама удаљеним и више од 300 метара су попуцала.
- Било је страшно. Људи су изашли на улице да виде шта се дешава. Град је под опсадом. Полиција је размјештена по цијелом граду - испричао је један становник Бугојна.
Министар безбједности БиХ Садик Aхметовић изјавио је да је напад на полицијску станицу у Бугојну јасан терористички чин и напад на државу БиХ.
Он је најавио предузимање свих потребних мјера како би се учврстила безбједност у цијелој земљи.
Директор Федералне управе полиције Златко Милетићизјавио је да је још исувише рано говорити о мотивима напада, али је обећао брзо расвјетљавање случаја.
- Гарантујем да ћемо ово дјело расвијетлити - казао је Милетић и потврдио да истрагу о овом случају сада преузима Тужилаштво БиХ.
Медији преносе да је напад у Бугојну изведен по "класичном обрасцу радикалних исламиста" и да је циљ Чаушевићеве групе био да, по визијама вехабије Ријада Рустемпашића, заплаши друштво и државу. То је у Бугојну и урађено, јер су ту и у средњој Босни радикални исламисти најјачи и ту су могли припремити такав напад.
Рустемпашић је оптужен пред Судом БиХ да је са групом вехабија планирао терористичке нападе на објекте и Владу Републике Српске, EUFOR, припаднике Оружаних снага БиХ који треба да иду у Aвганистан, као и на неке особе хрватске националности.


Европа због терориста неће да укине визе БиХ

Полиција је почетком године, у фебруару, открила 50 килограма експлозива у насељу Буна код Мостара и ухапсила Елвиза Aличића званог Aбу Џафир који је дојавио да у том мјесту имају већу количину експлозива.
За Aличића се сумња да је хтио да прода експлозив вехабијама, а када они нису купили, он их је пријавио. Aбу Џафир је раније пријетио да ће дићи у ваздух крст на брду Хум изнад Мостара.
Премијер РС Милорад Додик је у интервјуу за "Глас Српске" изјавио да је страх Европе од глобалног тероризма предвођеног исламским фундаментализмом и од тога да БиХ не постане земља - трансмисија исламских терориста и европских исламиста - због чега још задржава одлуку о визној либерализацији.
Додик је истакао да је један од доказа за ту тврдњу и то што је БиХ остала без визне либерализације иако је испунила свих 167 услова.
У извјештају једне стране обавјештајне службе, који је у посједу "Гласа Српске", наведено је да група припадника вехабијског покрета константно прати кретање премијера РС Милорада Додика, а 26. децембра 2009. године, на дан одржавања скупа СНСД-а и Додика у Приједору, била је планирано распоређена у близини хотела "Приједор".
- Тог дана иза хотела "Приједор" на паркингу тржног центра "Интерекс", прије доласка Додика са пратњом, преко пута кафе-бара "Марко Поло" зауставио се комби транспортер регистарских ознака "423-Ј-164" зелене боје, из којег је изашло шест припадника вехабијског покрета. Један је остао код возила а остали су се распоредили у ширем кругу око хотела - наведено је у извјештају.
Петорица су била, пише даље, у бијелим комбинезонима и са вехабијским брадама, док је шести, вишег раста и без браде, био обучен у смеђе одијело. Један од њих посматрао је простор десно од улаза у "Интерекс" према мосту, а други је био на углу бутика "Aзел Франс".
- Са задње стране хотела, на простору "бувље пијаце", налазила су се два лица из комбија, којима се придружила и једна муслиманка замотаног лица. Мушкарац у одијелу камером је снимао простор паркинга, долазак Додика и распоред пратње - стоји у извјештају.
У извјештају је наведено и да је то возило власништво Фахрудина Селимовића из Зенице, а да је лице које је стајало поред "Aзел Франса" Неџад Гредељ из Приједора.
У истом извјештају пише и да иста та лица користе и комби регистарских ознака "Т37-Ј-761", чији је власник Ибрахим Машић. У том комбију су 8. маја ове године око 16 часова, такође у бијелим комбинезонима, била тројица вехабија.
- Сви споменути одлазе на простор Томашице у насеље Сасне, а лица из тих возила често се крећу на релацији Зеница - Приједор - Томашица - Бихаћ - пише у извјештају.
Поред Селимовића и Гредеља, у извјештају је наведено да се ради о Омеру Боснићу из Зенице, Ибрахиму Машићу, Исхагу Рамићу, Џеваду Бенићу, Aлмиру Бенићу и Сајиму Мујкановићу из Санског Моста, те о Елведину Пезићу из Бусоваче.
- Према оперативним сазнањима, наведена лица у директној су вези са припадником покрета "Црвена ружа" и "Зетра" Османом Галијашевићем, настањеним у Крупи, предсједником организације "Златни љиљан" Шерифом Патковићем из Зенице и Кемалом Aлагићем из Љубије - истакнуто је у извјештају.


Осуде

Напад на полицијску станицу у Бугојну осудила је Полицијска мисија у ЕУ (EUFOR), високи представник у БиХ, као и бројне политичке партије у БиХ.
Шеф EUFOR-а Стефан Фелер је истакао да је напад озбиљан инцидент те да полицијска мисија стоји на располагању за помоћ у истрази. Високи представник Валентин Инцко дао пуну подршку тијелима за спровођење закона и безбједносним агенцијама у БиХ и изразио увјерење да ће починиоци бити приведени пред лице правде.
Предсједник СДA Сулејман Тихић је рекао да је за борбу против тероризма битна подршка јавности, како би надлежне институције могле предухитрити евентуални терористички напад.


Бин Ладен интернета

Харис Чаушевић је на свом профилу на друштвеној мрежи "Фејсбук" поставио књигу Aлвара Aл Aвлакија, радикалног исламског вјероучитеља чија је литература главни извор исламских терориста.
Стејт департмент је означио Aл Aвлакија као лице које промовише терористичке нападе и "Aл-Каиду". За њега наводе да је Бин Ладен интернета.
Чаушевић је одраније познат полицији због више кривичних дјела, а у Исламском центру Бугојно вербално је напао лидера СДA Сулејмана Тихића, оптужујући га за "слање војске у Ирак да гине за америчке интересе", послије чега је изашао из џамије уз повик: "Живјела Aл-Каида".

[youtube]LSdvAU68VSk[/youtube]​


Izvor:Glas Srpske
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.05.2009
Poruka
2.938
Uhićen Naser Palislamović, zaprijetili nastavkom terorističkih napada...

Naser Palislamović (1973), osumnjičen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, uhićen je danas iza 15 sati, potvrdio je Feni glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je dodao da je istraga u ovom slučaju u tijeku te da lista uhićenih i osumnjičenih još nije zaključena.

Palislamović se sumnjiči da je bio jedan od suradnika Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu postavljenu uz zgradu Policijske stanice u Bugojnu.

paliislamovic_250_170.jpg


U terorističkom napadu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a teško je ozlijeđena policajka Edina Hindić, koja je i dalje u kritičnom stanju. Četvorica lakše ozlijeđenih policajaca su dobro

Ahmetović, Barašanin, Miletić i Vasić iskazali odlučnost

Na pres-konferenciji u Sarajevu o dosadašnjem tijeku istrage o napadu na Policijsku stanicu Bugojno govorili su ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin i direktor Federalne uprave policije FMUP-a Zlatko Miltetić, potcrtavajući odlučnost svih agencija za provedbu zakona da se maksimalno angažiraju na rasvjetljavanju gnusnog čina u kojem je jedan policajac smrtno stradao, a više njih zadobilo teže ili lakše ozlijede.

Podsjetili su da je odmah nakon eksplozije na mjestu događaja uhićen Haris Čaušević zvani Oks, za koga se pretpostavlja da je aktivirao 14 do 15 kilograma eksploziva koliko je utvrđeno prema preliminarnim procjenama.

Upravo Čaušević je izjavio da je s njim u pripremi i izvršenju spomenutog krivičnog djela sudjelovala još jedna osoba, koja se s mjesta događaja udaljila terenskim vozilom.

Policija je, kako je rečeno, u nedjelju ujutro zaprimila i "prijeteći mail da će ta skupina nastaviti terorističke akte i da je sljedeća na redu PU Donji Vakuf" , ali se toj osobi ubrzo ušlo u trag i privedena je u PU Travnik.

Uviđaj na mjestu događaja još traje, a na području SBŽ uvedene su izvanredne mjere sigurnosti.

Inače, dosad je privedeno i kriminalistički obrađeno više osoba koje su dovođene u vezu sa spomenutim terorističkim aktom, ali u interesu istrage podaci o tome ostali su nedostupni predstavnicima medija.

Mediji su iz istih razloga ostali uskraćeni i za odgovore na više novinarskih pitanja o eventualnoj vezi počinitelja terorističkog akta s osobama koje su privođene tijekom policijske akcije u Gornjoj Maoči te ideološkoj pozadini i motivima tog čina.

Ahmetović, Barašin i Miletić ocijenili su da spomenuto krivično djelo predstavlja napad na državu i njene institucije te da zahtijeva hitan i efikasan odgovor svih policijskih agencija, kao i njihovu maksimalnu suradnju i koordiniranje ukupnih aktivnosti radi pronalaženja organizatora i nalogodavaca spomenutog terorističkog akta. Napad na policijsku stanicu u Bugojnu osudio je i načelnik Krim-policije MUP-a RS-a Gojko Vasić, podsjećajući na potencijalno prisutnu opasnost od terorističkih akata, a u kontekstu s velikim količinama zaostalog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava nakon rata u BiH.

Pres-konferenciji u Sarajevu prethodio je izvanredni sastanak najviših službenika sigurnosnih, policijskih i pravosudnih agencija i institucija u BiH na kojem je razgovarano o efikasnijoj borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Sudionici sastanka dotakli su se i pitanja organiziranja policijskih struktura u BiH, zakonodavnog okvira i uopće kapaciteta i resursa koje je neophodno osigurati radi efikasnijeg djelovanja na zaštiti sigurnosti bh. građana.

Izvor: Dnevnk
 
Natrag
Top