Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Winona Ryder

winona_rider_014.jpg



Vinona Ryder rođena je 29. oktobra 1971. godine u gradu Vinona, u Minesoti. Sa porodicom je živela u veoma teškim uslovima, u zgradama sa čileanskim revolucionarima, bez električne energije. Vinona je talenat za glumu pokazala još u osnovnoj školi, u školskim predstavama. Budući da roditelji nisu mogli da je pošalju na fakultet dramskih umetnosti iz finansijskih razloga, učlanili su je u nekoliko pozorišnih kuća i institucija u San Francisku, gde je pohađala i srednju školu.

Kao tinejdžerka je glumila u nekoliko pozorišnih predstava, a stalno je učestvovala i na filmskim audicijama, ali bez uspeha. Prvu ulogu ostvarila je sa 15 godina u filmu "Lukas", dobivši uglavnom pozitivne kritike. Do početka devedesetih godina, Vinona je imala uloge u nekoliko uglavnom tinejdžerskih filmova, od kojih su veći uspeh zabeležili filmovi "Dobrodošli kući" i "Heathers", sa Kristijanom Slejterom. Za drugi film dobila je nagradu Nacionalnog instituta za film.

Neobično brz uspeh ove glumice nastavljen je ulogom u filmu Francisa Kopole "Kum 3". Usledile su uloge u filmovima istog reditelja, koji je bio izuzetno zadovoljan njenom glumom: "Drakula" i "Noć na Zemlji". Film "Godine nevinosti" doneo joj je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu. Veliki komercijalni uspeh ostvarila je i ulogom u filmu "Jesen u Njujorku", sa Ričardom Girom.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000213/
 
Natrag
Top