windows za slabiju mašinu

Učlanjen(a)
15.12.2011
Poruka
1
Je l' moze neko da mi da predlog koji od ovih windowsa XP da instaliram na starom racunaru(ima samo 256 mb rama) a da radi normalno. Na njemu vec ima XP ali nesto nece da se pokrene.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poruka
886
E ja sam imao takav,na tom starom kompu(isto 256 mb rama) sam imao Windows XP Professional i 5-6 programa i sve je lepo radilo.....;)

Član
Učlanjen(a)
07.10.2011
Poruka
164
E ja sam imao takav,na tom starom kompu(isto 256 mb rama) sam imao Windows XP Professional i 5-6 programa i sve je lepo radilo.....
Bas tako Win XP moze sasvim lepo da radi i na 128Mb rama (znam iz iskustva) tako da druze tebe zeza nesto drugo a ne Windows,ili mozda imas neku losu kopiju probaj da skines drugi Win ili uzmi od nekoga pa probaj,sa 256Mb rama mora da radi bez problema...
P.S pomoglo bi ako bi nam napisao ostatak konfiguracije.

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Bogami, ja sam pre mesec dana instalirao drugaru originalan xp sp2 na IBM racunar sa 128MB RAM koji je imao licencirani windows XP i jedva da je dizao sistem (procesor je bio 2 GHz, cini mi se, hard 40GB). Jedva sam uspeo da napakujem drajvere i osnovne programe do kraja. Pogasio sam ih sa startup-a u msconfig i, nakon restarta, komp je skroz zakovao. Ako pokrenem neki program- ram zakuje 100% i po 5-10 minuta racunar ostaje neaktivan. Kada mu je ubacio modul od 1GB, skroz druga prica- masina leti, prosto da ga ne prepoznas. Na poslu sam imao 256mb rama, lepo je radio samo dok ne pokrenem Google Chrome i tu mu je kraj, mada Chrom ionako ubija koliko trosi resursa.
Na ovaj konkretan racunar sa 256mb, ja bih instalirao bilo koju verziju xp, pozeljno je neki Light Edition, ali samo sa drajverima, bez nepotrebnih programa.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poruka
886
Na tom starom kompu ja sam mogao da radim osnovne stvarcice(kucam,stampam tekst,gledam filmove,igram neke malo bolje igre uz malo kocenja,slike,internet)Cak je i Nod32 radio lepo...

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Ma ok, i ja sam sve to radio na 256mb, ali, kada pokrenem Chrome i Kaspersky zapocne update, tu mu je kraj. I jedan i drugi jedu resurse. Jos je na njemu bio Kaspersky 2011, pa nije ni cudo sto je hteo dusu da ispusti.
:assassin:
Opet kazem, bolja mu je neka light verzija rasterecena nepotrebnih procesa, lakse ce da radi, ali radice i obicna svakako. I da pazljivo odabere sta ce od programa da ubaci da ga ne gusi za dzabe.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.10.2011
Poruka
164
Ljudi nemoguce da vam ne radi Win na 128Mb rama a kamoli na 256,pre desetak dana sam ga instalirao na masinu sa "citavih" 64Mb rama (verovali ili ne),stara Toshiba-ina office masina covek je koristi za kucanje i pomalo net,jeste ima malo sporiji odziv zbog toga sto hard preuzima deo podataka zbog manjka rama ali radi sasvim zadovoljavajuce...

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Kazem ti, instalacija originalnog xp sp2 na racunar sa 128mb rama (moja instalacija licno, nije instalacija koja je isla uz taj konkretni racunar), i nakon instalacije osnovnih programa i drajvera (Ccleaner, winamp, MV2 Player, WinRAR, VLC Player, kodeci, bez da sam stavljao office i antivirus), jedva da sam podizao sistem. Racunar je bio licenciran za xp i ja sam se cudio da nece da radi, al nece. Odmah po pokretanju bilo kog programa zauzme 100% rama, pratio sam u task manager-u, i to traje nekih pet minuta, dok "sazvace". Sve je bilo pogaseno na startup-u, svi nepotrebni procesi pogaseni, automatic update disabled.
Hae da ne otvaram novu temu, shvatam da sam ja nesto zeznuo. Jel ima neko resenje - kako da optimizujem rad sistema na ovom racunaru da bi moglo koliko-toliko normalno da se radi na njemu? Ili je mozda sp2 u pitanju?

Član
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poruka
886
Ma ok, i ja sam sve to radio na 256mb, ali, kada pokrenem Chrome i Kaspersky zapocne update, tu mu je kraj. I jedan i drugi jedu resurse. Jos je na njemu bio Kaspersky 2011, pa nije ni cudo sto je hteo dusu da ispusti.
:assassin:
Opet kazem, bolja mu je neka light verzija rasterecena nepotrebnih procesa, lakse ce da radi, ali radice i obicna svakako. I da pazljivo odabere sta ce od programa da ubaci da ga ne gusi za dzabe.
Ja nisam koristio Chrome ali sam zato koristio Kaspersky 2009:-|(a na tom tvom 2011,sigurno mu je ,,dusa bila u nosu,,)Kad upalim komp,prvo moram da cekam oko 15 minuta da on sve ocita,ako slucajno udjem u neki program pre tih 15 minuta mogu slobodno da ga ugasim...:assassin:
Ljudi nemoguce da vam ne radi Win na 128Mb rama a kamoli na 256,pre desetak dana sam ga instalirao na masinu sa "citavih" 64Mb rama (verovali ili ne),stara Toshiba-ina office masina covek je koristi za kucanje i pomalo net,jeste ima malo sporiji odziv zbog toga sto hard preuzima deo podataka zbog manjka rama ali radi sasvim zadovoljavajuce...
Radi i na 64Mb rama:what:ja sam mislio da na 64Mb ide Windows 95:what:

Poslednja izmena:
Natrag