windows xp kao drugi OS

Član
Učlanjen(a)
03.03.2012
Poruka
188
Puno pozdrava svim forumasima. Jedno pitanje,naime imam instalirani windows 7 na komp,pokusavao sam da instaliram i XP i nisao uspio.Pokusao sam i da iskljucim HDD na kojem je win7 i da na drugom HDD postavim XP ali opet nisam uspio,MOze li mi ko objasniti u cemu je fora. prije win7 sam normalno radio sa win xp,i rusio i dizao sistem,znaci taj dio mi nije stran.Unapijed hvala svima na trudu.

Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Skoro sam na potpuno nov računar instalirao Win XP X86 i WIN 7 X64. Uradio sam to na isti disk od 1TB, particionisan na 4 particije od kojih su dve bile rezervisane za OS. Sve je proteklo bez ikakvih problema ali mislim da nije nevažno kojim sam redosledom uradio posao. WIN XP sam instalirao prvi a WIN 7 kao drugi u nizu. Dakle WIN 7 je napravio dual boot dijalog i pri tome nije WIN XP prepoznao kao takav nego kao EARLIER VERSION OF WINDOWS ( raniju verziju Windowsa). Dakle ovako sigurno radi.
Generalno si dao premalo podataka o razlozima neuspeha. To što si otkačio disk sa WIN 7 samo bi napravilo problem. Prilikom instalacije nebi se detektovalo postojanje drugog windowsa i morao bi da koristiš dodatne alate za formiranje dualboot režima. Ali, ovo mi govori da u instalaciji WIN XP nešto nedostaje. Prvo što mi pada na pamet je da instalacija WIN XP nema ugrađene SATA HDD drivere i da jednostavno nevidi sata diskove. Ako instalacija krene i obavesti te da nevidi HDD gotovo sigurno je to. Microsoft je to rešavao ubacivanjem sata ili raid drivera sa običnog flopy diska u jednom koraku instalacije. Danas na netu u torent pretrazivacima pogledaj rezultate vezane za windows xp i gledaj gde je naglašeno da su integrisani SATA driveri. Nešto slično ovome
Kod:
 [URL="http://1337x.org/torrent/355557/0/"]Download Windows XP Professional SP3 x32 June 2012 + SATA Drivers [ThumperDC] Torrent | 1337x.org[/URL]
Reč je o iso fajlu koji se iz bilo kog iole novijeg burn disk alata opcijom birn iso image nareže na DVD i sa njega se instalira OS.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.03.2012
Poruka
188
Prvi put kad sam instalirao win 7 isao sam normalno,ostao mi i win xp2 i dobio sam win 7. nakon nekoliko sam obrisao xp2 i nastavio raditi sa semicom,sad pokusavam da prilikom podizanja sistema pokrenem i instaliram XP ali ne ide,uspije se kopirati samo potrebni fajlovi i tu mi javlja neku vrstu greske.mislio sam da je do CD ali nije,posto ih imam 3-4(napravio ranije kopije i radile super) pokusavao sam sa svima ali ne ide.nemam pojma sta je.

Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Dakle imao si XP service pack 2? I ponovo pokušavaš da instaliraš XP sp2? Taj definitivno nema sata drivere ugradjene u instalaciju. I hajde da budemo sigurni da stvarno kopira fajlove ali na hard disk. Svaka instalacija prvo "kopira" minimum fajlova u RAM, pa podiže rutinu pomoću tih fajlova i traži potrebne delove hardvera za instalaciju. Ako "neka greška" pominje nedostatak hard diska onda nema ništa od instalacije. Ajde da ti lepo napišeš šta čitaš u "nekoj grešci".

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Nemora prvo da bude win xp pa win 7 posle.
Ja sam licno dizao preko postojece 7-ice (C particija), XP SP3 na npr. D particiju. S tim sto mora da se uradi mala prepravka MBR-a (boot loader-a) u win 7 kako bi boot loader ucitao i loader XP-a, to moze da se radi rucno preko command prompt at startup sa diska ili pomocu EasyBCD-a u win XP (laksi nacin).
i da, najverovatnije imas problem sa AHCI controller-om, zato nemoze da prepozna HDD, dakle skini taj Student XP sa integrisanim driver pack-om

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Pravilo je da uvek ide prvo stari operativni sistem pa novi. To znači drži diskove u IDE modu pa instaliraj XP na neku particiju neka bude primarna pa posle instaliraj Win 7 na drugu primarnu particiju i dobićeš boot meni za izbor. Šta bi radio kada bi na to dodao još win 8 pa Server 2012 pa neki linux da probaš.....?

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Ovde se ne radi o upgrade-u OS-a sa XP na win 7, vec se radi o tome da XP bude postojeci OS na drugoj particiji ili HDD-u, zbog cega uopste ne postoji prioritet koji ce biti prvo instaliran, jer rade nezavisno, bitno je da postoji software-sko hardware-ska podrska (AHCI/SATA controller, njegov driver koji ce nastaviti instalaciju XP-a), a volja je korisnika, da li ce primarni OS (MBR Boot Loader-a) biti XP ili win 7.
U tom pogledu, dakle, nema pravila, pravila postoje samo po pitanju upgrade-a, da nisam probao, ne bih ni pisao drugacije, licno sam probao sve kombinacije dual-boota.

Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Sve je tačno u predhodnim postovima. Postoji i programčić dual boot pro koji će napraviti boot loader za oba osa. Mislim da imaš sva logična rešennja pa je na tebi izbor.

Član
Učlanjen(a)
03.03.2012
Poruka
188
vjerovatno mi je suvise mala RAM memorija,primjecujem da mi ledi komp i mislim da je zbog toga.sa sedmicom radim na 512,i to mi je ukupna ram memorija,i vjerovatno zato ne moze.

Natrag