Windows 8 na AMD Sempron 2600+

Član
Učlanjen(a)
15.04.2010
Poruka
14
Pozdrav svima!
Pitanje: da li je neko uspeo (i kako?) da na računar zasnovan na ostarelom AMD Sempron 2600+ procesoru instalira Windows 8?
Napomena: ostali minimalni hardverski zahtevi (RAM, prostor na HDD-u ...) su zadovoljeni.

Unapred hvala na odgovorima.
 
Član
Učlanjen(a)
15.04.2010
Poruka
14
Ljudima baš teško izvodljive stvari predstavljaju izazov i verujem da će (ako već nije) neko i ovo uspeti.
 
Član
Učlanjen(a)
15.04.2010
Poruka
14
Ma aktivan AMD Sempron koji i danas još radi je ionako odradio i više od radnog veka.

;)
 
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.388
Ja nevidim razlog da na takvom CPU-u i DDR RAM-u instaliraš win 8, to neće moći da se instalira uopšte, možeš da experimentišeš, čisto da probaš da li će hteti da podigne sistem, jer ta ploča nema podršku ni za win 7 u potpunosti, kao i CPU i ostale komponente, jer taj CPU je Socket A, a tu je i neka sada već jadna AGP grafika i da ne ulazimo dalje sa podrškom matične i ostalih komponenti, koje su prevaziđene i za win 7, to je brate komp odličan za XP SP3
 
Član
Učlanjen(a)
15.04.2010
Poruka
14
@braonpas
Zar misliš da ga ne bih već instalirao na toj mašini da je to tako lako izvodljivo? RAM, HDD, grafiku ... zanemari, to zadovoljava hardverske zahteve za ovu instalaciju, problem je procesor - on ne podržava ... ne mogu se u ovom trenutku setiti tačno šta, taj pokušaj instalacije se desio pre nekoliko meseci. Ponadao sam se da je u međuvremenu taj problem prevaziđen i da je neko (u svetu, kod nas ...) uspeo. Kako, e pa to me baš zanima.

@nikolajub
Da neće Windows 8 da se instalira na AMD Sempron zasnovanoj mašini, e tu si skroz u pravu. Zato sam ovde i postavio pitanje. Razlog za instalaciju Win 8 na ovoj mašini nemoj ni pokušavati da vidiš, to ti je jedna dugačka i dosadna priča.
Da ponovim, eksperimentisao sam na temu ove instalacije pre par meseci ali neuspešno - na startu instalacije proverava se hardver i tada prijavljuje da procesor ne podržava ... Na Netu se preporučuje aktiviranje u BIOS-u odgovarajuće opcije za simulaciju nedostajuće podrške ali u BIOS-u ploče za taj procesor te opcije naravno uopšte nema. (Sad ćeš reći star procesor, stara ploča, star BIOS ... sve ja to znam ali treba mi rešenje, nije mi bitno da grafika bude vrhunska - ta mašina se neće koristiti za CAD ili neku grafičku obradu, a ni za igre).

Mislš li da ne znam da je to mašina za Win XP? Btw na njoj se uspešno vrti Windows 7 od njegovog objavljivanja.
 
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.388
Nije u pitanju samo CPU, već ploča i njen zastareli BIOS, koji nikako neće moći da prepozna driver za taj hardware na win 8, uostalom Sempron 2600+ je CPU koji se pojavio negde polovinom 2004. godine, koliko se ja sećam, što znači da ploča može biti samo starija od njega, koja je zasnovana na Socket A (462 - K7, kao i CPU za nju).
Još jedna bitna stvar je i to da je izrada tog CPU-a sa instrukcijama daleko ispod današnjih zahteva, dakle trebao bi set instrukcija barem SSE3 pa na gore i naravno slabašan L2 cache od 256KB koji je zaista dno hardware-skih mogućnosti za tako progresivan Win 8.
Misliš da je Developerima u MS-u toliko dosadno da nastave pisanje driver-a za takav hardware u win 8, ne bih rekao...
Ti tražiš rešenje, a trebao bi ga tražiti od njih, jer ne verujem da je iko pokušao da podigne win 8 na takvoj konfi.
Kažeš uspešno radi win 7, koja verzija win 7 (Starter, Home Basic, Home premium...), koja je ploča u pitanju i koliko RAM-a ima konfa, to nisi napisao
 
Natrag
Top