Windows 8 {Chat}

Mlada nada
LEGEND
Učlanjen(a)
08.04.2010
Poruka
1.292
Hm ,nisam uspio da instaliram ,dođe do djela gdje "ekspanduej fajlove" i jednostavno zastane na 3%(jednom je dogurao do 7% ali je izbacio poruku kako mu nedostaje neki fajl, SHA1 checksum-i poklapaju). Gubljenje vremena :/ .
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Da,evo i kod mene baguje.Ja sam uspeo da je instaliram,radila kako-tako (ne prepoznaje Wiraless,morao sam da joj instaliram driver za ton,kao na XP...) a evo sada kada hocu da je pokrenem,izbaci mi ovo:

00a3af820a093ebdfbe9a7d22cc7b928.gif


restartuje se sam i izbaci mi: FATAL ERROR!
Jos uvek je to suplje k`o crkveno zvono...
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Procitah na nekom forumu da "Windows 8" trazi cistu instalaciju.Znaci da bude samo ona instalirana kao Windows na racunaru,ne na "Virtual box"-u ili na drugoj particiji,i tada,kao radi lepo.
E sada,neznam koliko je pametno rusiti sistem i instalirati samo nju na racunar :dont-know:
Ja za sada necu,cekacu bar Beta da izdje pa ono,cisto da probam.

Evo jos malo o svemu,pa ko voli...

Windows 8 je pred nama! Istina, do stabilne verzije moraćemo još dosta da pričekamo, a izdanje koje smo isprobali, a koje je Microsoft nedavno pustio kao besplatan download, zvanično se zove “Developer Preview”. Svejedno, i ovo je bilo dovoljno da naslutimo u kom se smeru kreće najpopularniji operativni sistem na svetu, ali i kakvi trendovi predstoje kada su u pitanju računari namenjeni “konzumiranju sadržaja”. Navikli ste na desktop, start meni i kliktanje po ikonicama? E, sada stiže nešto sasvim drugačije. Pripremite se za jedno novo iskustvo, kakvo nam donosi Windows 8, naredna iteracija najbitnijeg Microsoft operativnog sistema...

windows8_toolboxjournal.jpg

O novom Windowsu šuška se već neko vreme, a informacije koje su se mogle dobiti sa Interneta često su bile protivrečne. Najave o „revolucionarnom sistemu koji će izmeniti naše poimanje rada na računaru“ mahom smo zanemarivali jer je tako najavljivan gotovo svaki Windows do sada, a onda je Microsoft pre nedelju dana prikazao radnu verziju na BUILD konferenciji u Los Anđelesu. Nije bilo dalje sumnje – Windows 8 donosi najradikalniju promenu korisničkog interfejsa još od predstavljanja Windowsa 95.


Microsoft je ponudio Developer Preview u vidu dve ISO slike (32-bitnu i 64-bitnu) koje se mogu nasnimiti na DVD i iskoristiti za instalaciju sistema. Mudro je izostavljena oznaka „8“ jer ovo nije čak ni beta verzija, već „snapshot“ na kome će biti izvedenoj još mnogo radova i koji verovatno koristi dobar deo Windows 7 sistemskih fajlova kao osnovu. Takođe ne sumnjamo da je osmica u imenu izostala i da bi postojalo dovoljno prostora za „pranje ruku“ ukoliko radikalno izmenjeni koncept upotrebe ne bude dočekan aplauzom. Developer Preview svakako nije izbačen besplatno jer u Microsoftu rade sve sami filantropi, već kao ispitivanje tržišta i osluškivanje reakcija na osnovu kojih će biti usmeren dalji razvoj sistema.

Slično kao i kod ranih verzija Windowsa 7, Developer Preview je ograničen na upotrebu do marta sledeće godine, pa čak i ako ste potpuno zadovoljni njegovim radom, nećete moći da ga koristite u nedogled kao besplatan operativni sistem.


Početak instalacione procedure je gotovo identičan onom na Windowsu 7. Osnovni koraci se svode na izbor jezika i particije, nakon čega sledi kopiranje fajlova. A posle restarta, iznenađenje! Usledio je wizard koji potpuno ignoriše sve na šta smo do sada navikli. Slova su veoma krupna i čitljiva, nema prozora, ceo dizajn je krajnje minimalistički, a umesto uobičajenih „check“ kućica za štikliranje, tu su slajderi očigledno optimizovani za „klizanje“ prstom po touch ekranu. Ovo je deo novog interfejsa po imenu Metro, a već se tokom instalacije vidi „koliko je sati“...


Kada se prošetate kroz pomenuti wizard koji je inače prepun opcija o sinhronizovanju sadržaja, učestvovanju u praćenju upotrebe ovoga ili onoga od strane Microsofta i slično, kao šlag na tortu biće vam zatražen vaš Live ID (koji, recimo, koristite za logovanje u Live Messenger ili na Xbox Live). Ovaj korak je moguće zaobići i kreirati običnog oflajn korisnika kao i na dosadašnjim izdanjima Windowsa, ali to nema mnogo smisla ako smo se već uhvatili operativnog sistema koji bi trebalo da predstavlja „preview“ budućnosti korišćenja računara.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Hm ,nisam uspio da instaliram ,dođe do djela gdje "ekspanduej fajlove" i jednostavno zastane na 3%(jednom je dogurao do 7% ali je izbacio poruku kako mu nedostaje neki fajl, SHA1 checksum-i poklapaju). Gubljenje vremena :/ .

Kako da instalirate Windows 8 Developer Preview u VirtualBox-u




Kao sto već znate Windows 8 Developer Preview je javno dostupan za skidanje. Ukoliko bi ste želeli da isprobate dolazeći Microsoft-ov OS a da pritom ne rusite sistem ili vrsite Dual Boot već želite jednostavan i siguran način, onda je Virtual Box pravo rešenje za vas.

Sta vam sve treba?

- Skinutu i instaliranu verziju VirtualBox-a.
- Skinutu verziju Windows 8 Developer Preview (preporučujem 32-bitnu verziju da skinete).
- Dovoljno jaku masinu koja ima minimum 4 GB memorije(može i manje ali za optimalne uslove je bitno da imate 2 GB za Virtualnu Masinu i 2 GB za vaš sam sistem) kao minimum i 20 GB slobodnog prostora.
- Procesor koji podržava “Virtual Technology” koja se manje više nalazi u svim novim procesorima ali kako bi ste bili sigurni možete proveriti sa ovim besplatnim Microsoft-ovim alatom.

Koristićemo 32-bitnu (x86) English Developer Preview, kada instalirate (ili update-ujete) i skinite .ISO fajl, vreme je da nastavite dalje.

Pravljenje i konfigurisanje nove VirtualBox Virtualne Mašine za Windows 8



Uz pomoć VirtualBox-a pravljenje virtuelne mašine je veoma lako. Pokrenite VirtualBox a zatim idite na Machine-> New.
Kliknite next na novom otvorenom prozoru a zatim kao sto se može videti na slici zadajte ime vaše nove virtuelne masine i selektujte Windows 7 kod OS Type.
U sledecem koraku podešavamo kolko ćemo postavite RAM za našu virtuelnu mašinu. Napominjem još jednom za optimalno testiranje 2 GB za virtuelnu mašinu i tolko barem za vaš već podignuti sistem, ali ukoliko uzmete i 1 GB moćete da testirate Windows 8.

Sada kada smo alocirali memoriju potrebno je da napravimo naš virtuelni hard disk. Po default-u je već selektovano šta nama treba stoga samo kliknite next, kod sledećeg prozora izaberite VDI (VirtualBox Disk Image) i kliknite next.




Slika5-595x410.png




Kada kliknete next čarobnjak za virtualni disk će se pokrenuti. Prvi korak koji treba da uradite jeste da selektujete tip diska. Opcije su dinamički i fiksno skladistenje. Mi ćemo sada selektovati Fixed-size!!
Mikrosoft po default-u ukazuje na 16 GB minimalnog prostora, stoga ćemo izabrati 20 GB ali vi možete i više ako želite, a zatim klinkite na next.

Pre nego što kliknite sada na Finish pogledajte kratak rezime da li ste sve dobro podesili.

Sada treba da sacekamo da se Virtuelni disk napravi.
Kada se pravljenje novog Virtuelnog diska zavrsi kliknite finish kako bi ste se vratili na glavni prozor. Sada prelazimo na proces instaliranja samog Windows-a.
Instaling Windows 8 Developer Preview

Sada kada smo u glavnom meniju trebali bi ste da vidite sa leve strane vašu kreiranu virtuelnu mašinu. Selektujte je a zatim kliknite na Settings ikonu (ili stisnite CTRL+S). Potrebno je da podesimo sledeće.
Slika10-595x410.png

Prvo ćemo da podesimo System meni. Počećemo sa Motherboard pod-menijem gde ćemo selektovati “Enable IO APIC” kako bih povećali perfomanse za našu virtuelnu mašinu. U Processor pod-meniju selektujte Enable PAE/NX (opet, kako bih povećali perfomanse).
NAPOMENA: ukoliko Windows 8 izbacuje greske ili nece da se digne iskljucite gore napomenute opcije.
Slika11-595x410.png

Sledeće je potrebno da prikačimo naš skinuti .ISO fajl kako bismo mogli da instaliramo Windows 8. Sada u levom meniju selektujte Storage opciju i unutar njega pratite korake prikazane na slici dole.
Slika12-595x410.png

Instaliranje Windows 8

Dalje procedora je veoma laka, u glavnom meniju selektujte ime vase virtuelne masine i kliknite na start i pratite dalja upustva. Procedora je ista kao i kod instaliranje Windows 7.
Ukoliko imate srece sa hardverom i sve ste podesili kako treba windows bi trebao da se pocne dizati.
Slika14-595x410.png




ILI POGLEDAJ VIDEO:

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poruka
886
Posto nikad nisam instalirao sistem preko ovog programa,zanima me da li instalaciju 8 moram narezati na cd ili mogu da je instaliram naprimer preko daemon tools-a?:???:
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Posto nikad nisam instalirao sistem preko ovog programa,zanima me da li instalaciju 8 moram narezati na cd ili mogu da je instaliram naprimer preko daemon tools-a?:???:

potrebno je imati u racunaru windows 8 instalacioni ISO fajl i nista vise........
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Inace ja sam napravio pre nekih pola godina Windows 8 koji provereno radi.....Istekli su linkovi pa cu ga reuploadovati ovih dana.....



Windows 8 xTreme + SF WPI

U pitanju je Skat666 obrada a zatim i moja windowsa 7 ultimate.....


Razlike u odnosu na Windows 7

UAC Disabled
Take Ownership
Show File Extensions
Automatic Defragmentation with Diskeeper
New Cmd File to Right Click
Enabled Search System Folders in Search
ClearType
Windows Will Tell You Exactly What it is Doing When it is Shutting Down or is Booting
Increase Network Throughput
Many tweaks for IE8
Many more tweaks for W7

New Windows 7 Themes
New Start Button
New Cursor 3D
New Hd Wallpapers
New Hd System Icons Integrated In System
New User Account Pics
New Windows Scheme Sounds
New Logon Screen

Sadrzi jos....

Extra Toos Integrisan u sistemu
Cursor Fx Cursor 3D

Disk je bootabilan i sledi instalacija......

25674548.jpg


Zatim i instalacija Extra Toos:SPTD

89808133.jpg


Resetuje se zatim racunar.......

55888973.jpg


Pojavljuje se zatim WPI (postinstalaciono pakovanje programa).Iscekirate programe koje zelite da vam se automatski instaliraju i kliknete misem na Install Now.....

51495387.jpg


Zatim programi pocinju uredno automatski da se instaliraju jedan po jedan.....

75957940.jpg


50474052.jpg


68547904.jpg


79171926.jpg


Inace u pitanju su sledeci programi koje sadrzi WPI paket.......

7-Zip.9.20.05.exe
ACDSee 12.0.exe
Adobe Reader 9.3.3 x86-x64 .exe
Aimp.2.61.583.exe
Any.Audio.Converter.3.1.7.exe
AnyToISO.Pro.3.0.344.exe
Ashampoo Snap 4.0.exe
Ashampoo.Burning.Studio.Elements.10.0.9.exe
AVS.All.In.One.Install.Package.1.3.1.62.exe (15 programa)
BitTorrent.7.2.exe
Boilsoft.Video.Joiner.6.55.143.exe
Boilsoft.Video.Splitter.6.32.154.exe
ConvertXtoDVD.4.1.10.348.exe
Direct x.msi
Driver Magician.exe
Driver.Checker.2.7.4.exe
DriverGenius.exe
FairStars.Audio.Converter.1.93.exe
Firefox359.exe
FlashPlugins.exe
Foxit.exe
Foxit.Phantom.PDF.Suite.2.2.3.1112.x32.exe
FreeStudio.5.05.exe
Gom Player2193754.EXE
Google.Chrome.10.0.642.0.Canary.exe
Internet Explorer 8.exe
ImgBurn.2.5.5.0.exe
Internet.Download.Manager.6.04.02.exe
ISOCreator.exe
Java.exe
JDownloader.0.9580.exe
K-Lite Megapack.exe
Media.Player.Classic.Home.Cinema.1.4.1.2845.x32.ex e
Nod32Antivirus 4.exe
NotePad.++.exe
Office 2007sp2.exe
Opera.11.01.1169.Dev.Snapshot.exe
Photo.Slideshow.Creator.2.55.exe
Recuva.1.39.509.exe
Skype.exe
SnagIt 10 .exe
Solid.Documents.Solid.PDF.Tools.7.0.1043.exe
SUPER.Anti.Spyware.Professional.4.49.1000.exe
TeamViewer.6.0.10124.exe
Ultra.Video.Joiner.6.1.0225.exe
uTorrent.2.2.24683.exe
VLC.Media.Player.1.1.6.exe
Winamp.5.601.3091.exe
WindowsCare.UnInstall.Gold.2.0.2.302.exe
Winrar390.exe
WinZip.Pro.15.0.9302.exe

Zatim se resetuje racunar automatski i sacekate personalizaciju sistema....

76177539.jpg


Podize se sistem sa SerbianForum temom i precicama instaliranih programa na desktopu....

78057866.jpg


Imate takodje vec integrisan nas jezik i postavljenu vremensku zonu.....

57263981.jpg


takodje i xTrem startni meni ......sa jos dosta tema koje mozete menjati po zelji....

52858468.jpg


Gagete i mnoge pratece elemente.......

65472172.jpg


Uz naravno standardno SerbianForum logovanje i odjavu......

45267586.jpg


Predstoji vam jos samo da instalirate vase drajvere i po mogucstvu ako zelite jos poneki program.....

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
I da nezaboravim:

Kako da napravite boot-USB za instalaciju,ukoliko želite da instalirate Windows 8 Developer Preview sa USB Flash Drajva:

Otvorite iso fajl i sve fajlove kopirajte na zeljeni usb (usb mora biti formatiran u NTFS-u), zatim u properies-u vaseg usb pronađite tab hardware i na njemu obeležite flash, pa kliknite na properies. U prozoru koji se pojavio odaberite tab Policies i odaberite opciju Better Performance. Sačuvajte podešavanja klikom na OK. Nakon ove procedure pokrenite command prompt (morate imati Administratoraka prava). I otkucajte sledeću komandu:

DISKPART

Kada se pojavi DISKPART>

otkucajte: list volume

dobićete spisak diskova sledeća komanda je

select volume 3

Gde je 3 primer, otkucajte broj koji se pokazao za vaš flash

nakon ovoga otkucajte komandu

active

i na kraju exit

Kada ste zavrsili sa ovim procesom idite na flash drive cd e: , naravno slovo koje ima vaš flash i udjite u direktorijum boot - cd boot
Nakon ovoga otkucajte sledecu komandu:

bootsect.exe /nt60 e: - slovo e zamenite slovom vašeg flash drajva.

Nakon ovoga odaberite u biosu flash kao first boot device i instalacija je spremna.

Srecno.
 
Mlada nada
LEGEND
Učlanjen(a)
08.04.2010
Poruka
1.292
Boki to je nabudžena sedmica :) .
Windows 8 je zvanično izašao(razvojna verzija) i može da se preuzme sa M$-ove stranice.
 
Natrag
Top