Windows 8 {Chat}

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pre-beta verzija Windows 8 od sada dostupna svima


v2_1165_Windows%208%20preview.png



Microsoft je objavio ranu verziju svog novog operativng sistema Windows 8 namenjenu programerima ali i svima onima koji žele da isprobaju novi Windows, predstavljajući novi operativni sistem, odnosno takozvanu pre-beta build verziju, na Build konferenciji u Kaliforniji.
Prva novina koju ćete primetiti je interfejs novog operativnog sistema koji je razvijen po uzoru na na interfejs Windows Phone 7, a dizajn je rađen sa idejom da Windows 8 bude operativni sistem za tablet uređaje, kao i za desktop i laptop računare kombinujući tradicionalno Windows okruženje sa onim koje radi na touchscreen uređajima. Tako više neće biti Start Menu-ja, ikonica i desktopa na koji smo navikli, a umesto toga na desktopu će se nalaziti takozvane “pločice” (tiles) preko kojih će korisnici moći da pristupaju različitim sadržajima i aplikacijama.
U Microsoft-u su poučeni iskustvom za objavljivanjem pre-beta verzije Windows 7, u oktobru 2008. godine, koju je kompanija namenila uskom krugu programera prisutnih na konferenciji PDC (Professional Developers Conference), nameravajući da beta verziju OS ponudi široj publici tek 2009. godine. Međutim, verzija Windows 7 namenjena programerima našla se na fajl-šering sajtovima svega nekoliko sati posle posle promocije na PDC konferenciji. Zato je ovog puta kompanija odlučila da sama ponudi korisnicima verziju operativnog sistema namenjenu programerima.
Na sajtu Windows Dev Center nalaze se linkovi za preuzimanje tri različite verzije Windows 8. Najveća je 64-bitna verzija Windows 8 koja uključuje programerske alate kao što su Microsoft Visual Studio 11 Express i SDK za Metro aplikacije (Metro je naziv za Windows 8 interfejs koji je baziran na interfejsu Windows Phone 7). Za preuzimanje ove verzije morate imati 4,8GB slobodnog prostora na hard disku, a za 64-bitnu verziju će vam biti potrebno 3,6GB slobodnog prostora, dok je veličina 32-bitne verzije 2,8GB.
Verzije operativnog sistema Windows 8 ponuđene su u .iso formatu tako da moraju biti kopirane na DVD ili USB fleš disku ukoliko želite da instalirate Windows 8.
Windows 8 zahteva da imate 1GB RAM-a (2GB za 4-bitnu verziju) i 16GB slobodnog prostora na hard disku (20GB za 64-bitnu verziju).
Ponuđena verzija sa programerskim alatima zahteva “čistu” instalaciju, što znači da nećete moći da zadržite korisničke naloge, fajlove i podešavanja operativnog sistema koji je trenutno instaliran na vašem računaru. Međutim, verzije bez ovih alata dopuštaju da se zadrže nalozi, fajlovi i podešavanja ukoliko na računaru imate instaliran Windows Vista ili Windows 7.


Pre-beta verziju Windows 8 možete preuzeti i probati odavde,sa Microsoft-ovog sajta.


Kod:
http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516


Objavljivanje finalne verzije operativnog sistema zakazano je za 2012. godinu.

izvor: informacija

Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

"Windows 8" za 12 časova preuzet 500.000 puta!


Besplatna probna verzija operativnog sistema "Windows 8", koju je "Majkrosoft" juce učinio dostupnom na vebu, preuzeta je za 12 časova 500.000 puta, izjavio je danas izvršni direktor "Majkrosofta" Stiv Bolmer.





176101_vindous_f.jpg




Bolmer je, međutim, naveo da je potrebno još dosta toga uraditi da bi se došlo do konačne verzije tog sistema, objavio je francuski dnevnik "Figaro".

Tokom drugog tromesečja ove godine, proizvođači su, istovremeno, prodali 13,6 miliona taktilnih (osetljivih na dodir) tablet uređaja, među kojima 9,3 miliona "aj peda 2", objavila je istraživačka kompanija IDC.


Analitičari IDC-a predviđaju da će do kraja 2011. godine biti prodato 62,5 miliona tableta

novosti
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.01.2010
Poruka
29
steta sto ovaj windows nece raditi na slabijim masinama!A ostalo videcemo?
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ako ti je radila Windows Vista i Windows 7-ca,radice ti i "osmica":

System Requirements

Windows 8 Developer Preview works great on the same hardware that powers Windows Vista and Windows 7:

1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor
1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)
16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)
DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver
Taking advantage of touch input requires a screen that supports multi-touch
To run Metro style Apps, you need a screen resolution of 1024 X 768 or greater

Moras samo imati malo jacu graficku,bar 512MB,zato sto ima dosta Aero efekata.Ostalo je sve isto kao za "sedmicu".
Ja sam instalirao "osmicu" na "Virtual Box",jedino na pocetku nema onaj uobicajni Start page,umesto toga "Metro stil" sa onim "plocicama",koji su prvenstveno namenjeni za one koje imaju Touch screen monitore,ali i sa misem mozes po njima.I te iskakajuce prozore,recimo kada ubacis CD u CD-ROM,umesto da se kao do sada pojavi "Auto play" na sredini desktopa,on iskace odozdo iz coske task bara...i tako,ima tu jos dosta tih sitnih za*ebancija.
Uglavnom,za sada je to nasminkana,nabudzena i utegnuta "sedmica" sa nesto,kazem ti,izmena.
Jedino sto se stvarno izuzetno brzo ucitava i gasi,sto mene mnogo raduje.
Videcemo iduce godine sta su spremili za final.
Pozz
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Neces mnogo da se odusevis,bar za sada.Kako su najavljivali BUM,potpuno novi Windows kao nijedan do sada,tesko.
Dobro,ovo je tek pilot projekat,videcemo kasnije,ali sumnjam.Bitno je da nisu zaboravili i na Pre-beta verziji da stave da moras prvo da registrujes Windows kod njih pa te tek onda pusta da zavrsis instalaciju.To je najbitnija stvar.Fuj.
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poruka
886
Neces mnogo da se odusevis,bar za sada.Kako su najavljivali BUM,potpuno novi Windows kao nijedan do sada,tesko.
Dobro,ovo je tek pilot projekat,videcemo kasnije,ali sumnjam.Bitno je da nisu zaboravili i na Pre-beta verziji da stave da moras prvo da registrujes Windows kod njih pa te tek onda pusta da zavrsis instalaciju.To je najbitnija stvar.Fuj.
Znam da me nece mnogo oduseviti stink. Samo hocu da vidim kakav je za rukovanje!stink.stink.stink.stink.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pa isto ti je,ako koristis Windows 7,to ti je ta platforma samo vizuelni efekti poboljsani.OK,verovatno ce biti tu jos oho-ho izmena,nisam ni ja imao vremena bas da je u detalje pogledam,ali nije tacno da ce imati,kako su najavljivali iz Microsofta (ja pratim ovu temu vec duze vreme),sasvim novu,nikada do sada vidjenu platformu,koja nema veze ni sa Vistom(nedaj boze da ima),ni sa Windows 7!Znaci netacno je za sada to,a i sumnjam da ce se nesto drasticno promeniti,malo ce da je jos skockaju,i to je to.
Znaci,verovatno,kako si rukovao sa "sedmicom",tako ce,uz malo odstupanje biti i sa "osmicom".
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poruka
886
Znaci kako sam rukovao sa sedmicom tako cu rukovati i sa osmicom:)
Hvala!:yea:
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Za sada brate,ovo sto su sada pustili je tako,neznam sta mogu jos da urade za godinu dana,kada najavljuju finalnu verziju.Jos nisu zvanicno potvrdili ni da ce se zvati Windows 8,a kamoli nesto drugo.........I ovo sada kada instaliras pise "Windows Developer Preview",nigde nepise Windows 8,tako da................
Zivi bili pa videli.
Pozz druze
 
Natrag
Top