Šta je novo?

WHATSAPP ROMAN… KNJIGA NAPISANA NA MOBILNOM TELEFONU DOBILA DVE ZNAČAJNE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.813
WHATSAPP ROMAN… KNJIGA NAPISANA NA MOBILNOM TELEFONU DOBILA DVE ZNAČAJNE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST, A AUTOR 125.000 DOLARA, DODUŠE AUSTRALIJSKIH…



Izbeglica, koji se trenutno nalazi u zatočeništvu na Papua Novoj Gvineji, osvojio je dva najviša književna priznanja u Australiji sa svojom debitantskom knjigom, koju je napisao na svom mobilnom telefonu i poslao poglavlje po poglavlje preko WhatsAppa.



Iranac, Behruz Bučani, dobitnik je ovogodišnje Viktorijanske nagrade za književnost, vredne 100.000 australijskih dolara, kao i nagrade “Prize for Non-Fiction” vredne 25.000 australijskih dolara. Nagrađena autobiografija pod naslovom “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison”, je objavljena prošle godine. Australija je uhapsila kurdsko-iranskog novinara na ostrvu Manus 2013. godine zbog pokušaja ulaska u Australiju bez važeće vize, nakon što je više puta pokušao da emigrira i pobegne od rata iz Irana u Australiju.
Dok je bio u centru za zatočenike, Bučani je napisao knjigu na svom maternjem persijskom jeziku i poslao je preko WhatsAppa prevodiocu Omid Tofighian u Australiji, a izdavač Picador Australia je primio transkript od njega parcijalno, putem tekstualne poruke. Dobitnik nagrade je rekao da se nada da će nagrada usmeriti pažnju na teškoće više od 1.000 ljudi koji se nalaze u Australiji u zatočeničkim centrima na ostrvima. Knjiga se bavi životom u pritvoru, otuđenjem i dehumanizacijom zatvorenika, torturom i metodičkim dovođenjem u stanje očaja.
Bučani je rekao da je jedan od njegovih najvećih strahova, dok je pisao knjigu, bio da će njegov telefon konfiskovati stražari u zatočeničkom centru.
– Brinuo sam se da će, ako upadnu u moju sobu, konfiskovati moje stvari – rekao je Bučani.
Odluka o nagradi je objavljena 31. januara na ceremoniji u Australiji, zemlji u kojoj je Bučaniju zabranjen boravak.
– To je ogromna sramota za australijsku vladu – rekao je Bočani o politici odgovornoj za njegovu patnju.



HL/Izvor: guardian.com
 
Top