Webinar – učenje preko Interneta

Član
Učlanjen(a)
09.08.2009
Poruka
362
Webinar – učenje preko Interneta



saveti.jpg


Poslednjih godina, gotovo sve edukativne organizacije u svetu nude webinare - seminare preko Veba (bilo plaćene, bilo besplatne). Svako od nas, preko svog umreženog računara, ima pristup tom sadržaju - ako razume jezik na kom se održavaju. Ali, sada možemo da učimo uživo preko Interneta i na našem jeziku. Vebinari su postali ravnopravan deo ponude na našem tržištu obuke.
Neke strane kompanije već preko Neta obučavaju zaposlene u svojim domaćim ispostavama, a učestali su i oglasi za javne vebinare domaćih profesionalnih edukatora. Vebinar je kraći, jednostavniji i ekonomičniji vid obuke nego celodnevni grupni treninzi na posebnoj lokaciji. Stoga učenje putem vebinara ima nesumnjive prednosti, naročito u vreme smanjenih budžeta za edukaciju.
Kome su vebinari namenjeni?
Učesnici vebinara ne moraju da budu 'kompjuteraši', 'gikovi', niti hakeri, već samo prosečni korisnici računara. Svako ko ume da koristi e-poštu i da obiđe svoje omiljene veb stranice, može bez ikakvih teškoća da učestvuje u vebinaru.
Koje načine prenosa sadržaja obuke omogućuje vebinar?
Softveri koji se u svetu koriste za vebinare prvenstveno omogućuju održavanje sastanaka i konferencija, pa utoliko služe i za onlajn predavanja. Njihov smisao je dakle da omoguće interakciju učesnika, a ne monolog predavača. Stoga najbolji softveri sadrže veoma raznovrsne elemente:
•Prenos prezentacije uživo - kretanje napred i nazad kroz slajdove, duže zadržavanje na svakom slajdu ili preskakanje slajdova prema potrebi;
•prenos uživo audio/video signala, najčešće jednog ili dva govornika, koje učesnici jasno vide na svojim monitorima, putem veb kamere ili digitalne kamere sa zvukom;
•prenos glasa (glasova) preko Interneta (VoIP) ili telefonska konferencija sa više učesnika;
•grupni obilazak veb stranica i interakcija na njima - popunjavanje obrazaca, gledanje videa, čak i igranje igrica itd.;
•ankete i glasanja
•grupni rad "na tabli" - na praznoj površini, na kojoj svi učesnici mogu da pišu ili crtaju po želji;
•razmena i grupno anotiranje dokumenata;
•grupni pristup jednom desktopu - obično predavačevom;
•četovanje (chat) - privatno (između dva učesnika) ili javno (za sve učesnike);
•delegiranje uloge predavača/voditelja drugom učesniku;
•audio/vizuelni snimak održane sesije.
Šta su prednosti vebinara?
Učenje putem vebinara je veoma ekonomično. Ušteda i vremena je velika - polaznik odvaja najviše sat ili dva na sesiju, a može da se uključi u vebinar između svojih redovnih obaveza, ne napuštajući svoj računar. Ne odvaja ni vreme, a ni troškove na odlazak do obuke, odnosno povratak s nje. Kako su vebinari znatno kraći nego celodnevna obuka, i njihova cena je srazmerno niža od cene klasične obuke (koja iziskuje salu, opremu, osveženja u pauzama i slično).
Učenje putem vebinara je i jednostavno i udobno - polaznik može da boravi na bilo kom mestu na kom ima pristup Internetu - na plaži, u vikendici, u hotelskoj sobi, može da bude čak i u papučama, ili za baštenskim stolom, u ležaljci, sa sladoledom u ruci - ukoliko je u stanju da održi koncentraciju u tim uslovima.
Učenje putem vebinara je i vrlo efikasno - da bi temu obradio u najviše 100-ak minuta, predavač mora da održi potpuni fokus na tematsku jedinicu, nema vremena da se zanese u digresije. Kako bi u kratkom roku učesnici savladali sve što treba da saznaju na tu temu, predavač mora da radi po čvrstom scenariju. Zbog tehničkih okolnosti, priprema toka vebinara mora da bude znatno temeljnija nego za seminare koji se održavaju uživo. Uslovnosti prenosa preko Veba čine da kroz dobro pripremljen vebinar korisnici prime samu suštinu sadržaja, bez ukrasa.
Šta su rizici vebinara?
Rizici su vezani za tehnički i ljudski faktor. Praksa je razvila dobra rešenja za svaki od njih.
Šta ako je veza loša?
Pre svega, za uspeh vebinara neophodna je stalna veza lokalnih računara sa Internetom - kako kod predavača, tako i kod svakog polaznika. Kako je nju nemoguće garantovati, rešenja se kreću u rasponu od ponavljanja sesije, do nadoknade uplaćenih sredstava - zavisno od ozbiljnosti i trajanja prekida.
Šta ako je predavač loš?
Moguće je i da predavač nije dovoljno vešt u ovoj vrsti nastupa, u kojoj mahom ne vidi i ne čuje slušaoce. Zamislivo je i da predavač gnjavi, monopolizuje tok vebinara, nije dovoljno spreman i ne omogućuje dovoljno interakcije učesnicima. Za taj rizik nema pravog leka, no on nije vezan isključivo za vebinare - takvih predavača ima i na celodnevnim ili višednevnim sesijama. Kod vebinara su u tom slučaju gubitak vremena i investicija učesnika znatno manji, a može se i neuporedivo lakše odustati od praćenja takve sesije - jednim klikom miša.
Šta je potrebno za praćenje vebinara?
Za učešće u vebinaru dovoljni su računar sa zvučnicima i prosečno brza veza sa Internetom. Mikrofon i slušalice čine učešće u sesiji lakšim i udobnijim, ali nisu neophodni. Kod boljih tehničkih rešenja, nije neophodno ništa instalirati na svoj računar, jer se čitava sesija odvija samo preko Veba, putem uobičajenih veb brauzera (Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, Chrome itd.)
I na našem tržištu se sada pojavljuju čak i besplatni vebinari, pa je to sjajna prilika da se bez ikakvih rizika testira iskustvo učenja preko Interneta.
 
Natrag
Top