Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Walt Disney

  • Začetnik teme ceca69
  • Datum pokretanja
C

ceca69

Član
Volter elias Volt Dizni (5.decembar 1901 - 15.decembar 1966 ) je bio americki producent,reditelj i scenarista,glumac, animator,preduzetnik i zabavljac.Dizni je poznat po svom uticaju u oblasti zabave 20-og veka.Kao su-osnivac sa bratom Roy O.Disney postao je najpoznatiji proizvodjac pokretnih slika u svetu.Dizni se posebno istakao kao filmski producent i popularni showman,on i njegovi saradnici su stvorili mnoge izmisljene likove ukljucujuci Miki Mausa kome je Dizni pozajmio svoj glas.
Dobio je dvadeset i dva Oskara od pedeset i devet koliko ih je bilo nominovano ukljucujuci i cetiri koja je osvojio u toku samo jedne godine.
Osvojio je vise nagrada i nominacija od bilo kog drugog pojedinca ikada.Osvojio je takodje i sedam Emi nagrada.
Poznat je po mnogim crtanim filmovima:
Posle prvog dugometraznog crtanog filma - "Snezana i sedam patuljaka", usledili su mnogi drugi - "Pinokio", "Bambi", "Pepeljuga", "Dambo", "Alisa u zemlji cuda", "Petar Pan", "101 dalmatinac", "Mac u kamenu".
„Snežana i sedam patuljaka" bio je jedan od samo dva animirana filma (drugi je Diznijeva „Fantazija") koji su se 1997. godine našli na listi Američkog filmskog instituta (AFI) u 100 najboljih američkih filmova svih vremena. Bio je na 49. mestu.


Krajem prošle godine, u blizini mosta "Golden Gejt" u San Francisku, otvoren je Porodični muzej Volta Diznija, koji vodi Ričard Benefild.

Kako samo ime kaže, tema muzeja je Volt Dizni, koji je dobio 932 nagrade za služenje ljudskoj vrsti i profesionalna dostignuća. Četvrtina tih nagrada, tačnije njih 248, mogu da se vide u holu muzeja. Volt Dizni je osvojio najviše Oskara nego iko pre i posle njega- 22!

Ceo jedan zid je prekriven crtežima Volta Diznija iz gimnazijskog vremena. Izložen je i prototip nečega što je nazvao Alisine komedije, koje zapravo prikazuju pravu devojčici i njenu crtanu mačku...

U jednom delu muzeja je predstavljena velika ljubav Volta Diznija prema vozovima i način na koji je došlo do osnivanja "Diznilenda". Znamo da je jedna od prvih vožnji u Diznilendu vožnja železnicom, koja ide kroz ceo park.

Zvanično se vodi da je 15. decembra 1966. godine, deset dana posle svog 65. rođendana, Volter Ilaja Dizni privremeno napustio planetarnu scenu ostavljajući za sobom stotine hiljada zaposlenih u svom preduzeću da nastavljaju njegovo delo. Naime, ovaj čovek prvi je Zemljanin koji biološki nikada nije umro. Kada mu je krajem 1966. godine ustanovljeno zloćudno oboljenje pluća, hirurzi su mu zahvatom odstranili tumor, zalečili ga i otpustili kući. Posle nekoliko nedelja Dizni je obišao postrojenja svoje fabrike snova, pozdravio se sa najbližim saradnicima i vratio u bolnicu. U jutarnjim satima tog 15. decembra 1966. godine u Državnoj bolnici u Berbanku, predgrađu Los Anđelesa, hladnoća tečnog azota zamrzla je sve životne sokove i zaustavila srce najpoznatijeg čoveka na svetu.

DAVID I GOLIJAT:

Šta je, dakle, tajna uspeha ovog čoveka?
Najkraće rečeno to je neodoljiva privlačnost njegovih likova, priča i načina prikazivanja. Stvorio je svet koji je veći deo čovečanstva zavoleo a to znači da je umeo da istakne bar najmanji zajednički činilac celokupnog ljudskog roda, bez obzira na sve razlike koje među nama postoje. Našao je najtanje strune koje nas povezuju i na njima je svirao. Značenjima i objašnjavanjem opšte prihvatljivosti njegovih likova bavili su se mnogi. Sociolozi: simboličkim objedinjavanjem u junaku osnovnih težnji "malog čoveka" s jedne strane, i predstavljanjem junaka kao živog otelotvorenja socijalnih, političkih i etičkih ideala društva s druge strane. Junaka takvog idealizovanog sveta vidimo kao ličnost neporočnu, hrabru, otvorenu, preduzimljivu i inteligentnu... (Žika Bogdanović). Psiholozi: Miki je dosezao do najdubljih ponora ljudske duše oličavajući borbu malog protiv velikog, Davida protiv Golijata. Znači mitskog, ali ne mitskog oličenog u snovima koji ne mare za verovatno, već su to snovi za koje ljudi tokom čitave povesti veruju da su mogući.
Izvor:Wikipedia

Da li ste gledali filmove Volta Diznija i koji Vam se najvise dopada?
 
C

ceca69

Član
Moji omiljeni crtaci :)


 
Poslednja izmena od urednika:
C

ceca69

Član
Snezana i sedam patuljaka..predivno..:)


 
Poslednja izmena od urednika:
C

ceca69

Član
Cuveni Bambi

Nema deteta koje ne zna za Bambija ..
Nema toga ko nije kao dete zaplakao kad je Bambi ostao bez majke..sorry
Lepa prica , zanimljiv crtani koji obiluje lepim scenama i zabave i tuge.


 
Poslednja izmena od urednika:
C

ceca69

Član
,,Lepotica i zver,,
Spolja zver, unutra med.

Ako po strani ostavimo prvi plan priče – Svako ima svoju dobru stranu, koliko god loš i rđav bio, ostaje nam ona objektivna strana. Beli je oduzeto pravo na slobodu, ne sme da napusti dvorac, da vidi svoju porodicu, prijatelje, pa čak i u dvorcu može da se kreće samo u određenim odajama. Za to vreme, prilično negostoljubiv domaćin i GAZDA kuće izdire se na svoju zatočenicu svaki put kada ona ne radi tačno ono što on želi. Ipak, scenarista nam na kraju podvaljuje priču o dobrici sa problemima koji se bajkovito pretvara u princa iz Belinih snova za koga se ona i udaje. :)
Nemoguce kombinacije mogu biti moguce poenta je ove price.


 
Poslednja izmena od urednika:
C

ceca69

Član
Jos nesto o Walt Disney

Volt je tek napunio dvadeset četiri godine kad se oženio s Lilijan Baunds, jednom od zaposlenih u odeljenju za bojenje u njegovom studiju. Tek posle više godina braka dobili su kćerku Dajanu Mari (1933), a potom su usvojili još jednu – Šeron Me. Što se žena tiče, Volt je bio jasan: nije propuštao priliku da u javnosti izrazi kako više voli Mikija Mausa od svake žene koju je ikada upoznao.
Visokog rasta i krupnog stasa, mada vrlo vitak, Volt Dizni imao je tamnu kosu koju je začešljavao unazad i brkove. Bio je poznat kao strastveni poklonik „vatrene vodice”: pio je škotski viski i pušio posebno umotane crne cigarete zbog čega je stalno kašljao. Ponekad je pušio i po sedamdeset cigareta na dan! Voleo je da mu se na poslu obraćaju sa „čika Volte”. To, međutim, nije značilo da je bio prisan sa svim svojim saradnicima. Bio je poznat kao čovek pun predrasuda i zlopamtilo. Bar što se zaposlenih tiče.
Voleo je da igra polo i da jaše. Svojevremeno je glumio kauboje u studiju braće Vorner. Uživao je i u pokeru i obožavao igračke železnice. Jednu, koju je sam napravio, držao je u bašti svoje kalifornijske vile.
Svi bi očekivali da osoba pod čijim rukovodstvom su nastali nezaboravni crtani filmovi namenjeni deci, bude blage i miroljubive prirode. Dizni je, međutim, upamćen kao rasista, antisemita i pobornik nejednakosti među polovima! Između ostalog, njegovi crtači mogli su da budu isključivo muškarci. Žene su imale priliku da se bave samo bojenjem sličica i obično bi dobijale otkaz kad bi navršile trideset godina! Smatrao je da su svi koji stupaju u štrajk, komunisti u duši. Zanimljivo je da je FBI Voltu Dizniju dao zvanje specijalnog agenta, što je verovatno podrazumevalo doušnički posao. Jednom prilikom čak se sreo s italijanskim fašističkim vođom Benitom Musolinijem koji je bio poznati obožavalac Paje Patka.


Izvor :politikin zabavnik


 
Poslednja izmena od urednika:
C

ceca69

Član
U jutarnjim satima tog 15. decembra 1966. godine u Državnoj bolnici u Berbanku, predgrađu Los Anđelesa, hladnoća tečnog azota zamrzla je sve životne sokove i zaustavila srce najpoznatijeg čoveka na svetu.

Tacno je da je kriogenizovan, tako bar kazu Ameri :lol:
 
Top