Šta je novo?

Wall Street: Oporavak zbog rasta cijene nafte

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.339
Wall Street: Oporavak zbog rasta cijene nafte


Izvor: SEEbiz

NEW YORK - Nakon oštrog pada prošloga tjedna, na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje stabilizaciji cijena nafte.
Dow Jones ojačao je 103 boda, ili 0,60 posto, na 17.368 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 2.021 bod, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 4.952 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer su ulagači nervozni zbog niskih cijena nafte, što ukazuje na slabost globalnog gospodarstva, kao i očekivanja da će Fed polovicom tjedna povećati ključne kamate.

Kretanje cijena nafte na najnižim razinama od 2009. godine otvara pitanje koliko slabi potražnja, odnosno koliko se usporava rast svjetskog gospodarstva.

To je i glavni razlog zbog čega su prošloga tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu potonuli više od 3 posto.

Međutim, nakon što su jučer zaronile i nadomak najnižih razina u 11 godina, cijene su nafte na američkom tržištu naglo porasle, za 1,9 posto, što je potaknulo rast cijena dionica u energetskom sektoru.

S&P indeks tog sektora ojačao je 0,8 posto, nakon što je od početka mjeseca izgubio više od 10 posto.

Cijene dionica oporavile su se i u drugim sektorima, pa je jučer od 10 sektora S&P 500 indeksa, njih devet dobilo na vrijednosti.

Oslabio je samo rudarski sektor jer su pale cijene dionica Dow Chemicala i Du Ponta, nakon što su te kompanije postigle dogovor o mega spajanju.

Oprez na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je i očekivanja da će čelnici američke središnje banke na sjednici polovicom tjedna povećati ključne kamatne stope po prvi puta od 2006. godine.

Premda Fed već dulje vrijeme signalizira da bi to mogao učiniti, ulagači nisu voljni riskirati uoči njegovih odluka i poruka o daljnjim planovima.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,32 posto, na 5.874 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,94 posto, na 10.139 bodova, a pariški CAC 1,68 posto, na 4.473 boda.
 
Top