Vremenske (ne)prilike

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
AMAN VIŠE, KIŠO: Sprema se nevreme, jak vetar i pljuskovi?
Tokom popodneva i večeras očekuju se obilne kiše, pljuskovi i grmljavina, pre svega u zapadnim i severnim krajevima Srbije. Nevreme je već pogodilo Hrvatsku i premešta se ka našoj zemlji



Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Tan2014-8-6_8345620_2.jpg



Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod Srbije, posle podne, uveče i tokom noći biće kiše, pljuskova i grmljavine, prvo u zapadnim i severnim krajevima, a na istoku i jugoistoku će se zadržati uglavnom suvo.


Duvaće slab i umeren, južni, jugoistočni, u Podunavlju i Banatu povremeno i jak vetar.

I u Beogradu se uveče i tokom noći očekuje se kiša, lokalni pljuskovi i grmljavine. Duvaće umeren, povremeno i jak, jugoistočni vetar.

Ovo nevreme se premešta na zapad, a noćas i danas je već zahvatilo delove Hrvatske. Zagreb i drugi delovi Hrvatske dočekali su obilne kiše sa grmljavinom, poplavljene su mnoge niže prostorije u objektima, kao i podvožnjaci i delovi saobraćajnica.

Telegraf.rs / Agencije
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
CRVENI ALARM Stižu nove oluje, ciklon kruži nad Balkanom
Tanjug
Obilne padavine praćene jakim udarima vetra, grmljavinom, ponegde i gradom ni na početku septembra ne napuštaju region pred kojim je, sudeći prema upozorenjima nadležnih službi, nekoliko dana nestabilnog vremena, prenose mediji u regionu.

486015_nevreme-u-beogradu02-foto-slavko-savic_f.jpg

Stabilizacija vremena se očekuje početkom naredne sedmice
Hidrometeorološki zavodi upozoravaju na vremenske (ne)prilike. U Bosni i Hercegovini je izdat narandžasti meteoalarm, u susednoj Hrvatskoj crveni, spremna je Protivgradna preventiva Republike Srpske, a ukoliko bude bilo potrebno i ekipe Civilne zaštite.



U protekla 24 sata na području Trebinja palo je čak 118 litara kiše po metru kvadratnom, što je rekordna količina padavine tokom ovog leta.





Obilna kiša i grmljavina uzrokovala je da delovi Trebinja ostanu bez električne energije, problema je bilo i u pojedinim banjalučkim naseljima gde odvodi nisu mogli da prime veliku količinu padavina, kiša je izazvala i porast vodostaja pojedinih vodotoka.



Ciklon Simeon hara Jadranom



509614_oluja-01_f.jpg

Crveni meteoalarm u Hrvatskoj je na snazi zbog ciklona Simeon koji je zahvatio područje celog Jadrana, pa je u Dubrovniku za nepuna 24 časa palo više od 190 litara kiše po metru kvadratnom, što odgovara tromesečnom proseku padavina u jesenjim mesecima.


Usled nevremena i velike količine vode dubrovački vatrogasci imali su juče veći broj intervencija, najviše ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma, poslovnih prostora, suterena, stanova, uklanjanje blokiranih vozila s ulica i srušenih stabala.


I dalje su na snazi redovne mere obrane od poplave na varaždinskom području i za reku Muru koja se izlila.



U Budvi za 6 sati palo 135 litara kiše

Nestabilno vreme će se i u Crnoj Gori zadržati do kraja ove sedmice.


Meteorolog Branko Micev objašnajva da je snažna ciklonska aktivnost juče dovela do nestabilnosti na području Crne Gore, uz napomenu da je najviše kiše palo u Petrovcu.


Do jutros je u tom mestu palo 200 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u Herceg Novom zabeležerno 155 litara.


"U Budvi je juče za samo šest sati palo 135 litara kiše, što je 120 odsto od uobičajene mesečne količine za septembar", precizirao je Micev.


Govoreći o vremenskim prilikama narednih dana, meteorolog je da kraja ove nedelje najavio nestabilno vreme, što će naročito biti izraženo u kontinentalnim i severnim predelima zemlje, dok se početkom naredne sedmice očekuje stabilizacija vremena - više sunca i toplijih dana.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
KIŠA NE PRESTAJE Oluja i obilne padavine zahvatile Hrvatsku Video
Blic
Veliko nevreme zahvatilo je Hrvatsku, u Dubrovniku jaka kiša neprestano pada, što je uzrokovalo i izlivanje reke Mure. Prognoze meteorologa ne donose dobre vesti za sve ljubitelje leta, pošto se očekuju velike padavine.

509596_poplave-u-dubrovniku1-foto-youtube-boris-basic_ff.jpg





Temperature će biti znatno niže od proseka, a zrake sunca videće samo stanovnici Istočne Slavonije, Baranje i Podravine.

U Dalmaciji je najviše kiše palo na dubrovačkom području, usled čega je zamućen izvor reke Omble, odakle se vodom napaja grad Dubrovnik.

Zamućena voda dospela je u vodovodnu mrežu Dubrovnika, pa se ne preporučuje za piće dok se prethodno ne prokuva, dok je dozvoljeno korišćenje za kuvanje i sanitarne potrebe, javljeno je iz dubrovačkog Vodovoda.

509595_poplave-u-dubrovniku-01-foto-youtube-boris-basic_ff.jpg


Zbog olujnog vetra zatvoreno je nekoliko magistralnih puteva, autoputem u smeru ka Zagrebu dozvoljeno je kretanje samo automobilima, dok će kamioni i autobuski prevoznici morati da sačekaju poboljšanje vremenskih uslova.


Video> Poplave u Dubrovniku


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
UN: "Strašan" klimatski scenario do 2050. godine
B92
Kroz četiri decenije, naša planeta će se susresti s nepredvidivim poplavama, olujama i vrućinama kao iz pakla. Upravo takav klimatski scenario najavljuju Ujedinjene nacije.

18875019705405fd60852ff617351415_orig.jpg

Organizacija je u ponedeljak predvidela takav scenario, a domišljato ga je prikazala putem izmišljenih i isceniranih vremenskih prognoza, koje su emitovane u sklopu kampanje za nadolazeći klimatski samit u Njujorku.

UN-ova Svetska Meteorološka Organizacija pozvala je najpoznatije svetske televizijske voditelje, kako bi učestvovali u stvaranju videa, koji bi na kreativan i živopisan način, trebalo da osvesti javnost o klimatskim promenama.

Video je svojevrsna najava samita koji će biti otvoren 23. septembra ove godine.

Scenariji su izmišljeni, ali u budućnosti, najavljuje UN, mogli bi biti itekako stvarni.

Tako bugarski voditelj u videu pokazuje kartu, na kojoj se vide temperature preko 50 stepeni Celzijusa, dok meteorolog iz Zambije najavljuje toplotni udar.

"Klimatske promene utiču na vreme cele planete. Ono polako postaje sve ekstremnije i ruše se uspostavljeni obrasci. To znači više nepredviđenih prirodnih katastrofa", kazao je generalni sekretar UN-a Ban Ki- moon.

On je takođe zamolio sve vodeće čelnike zemalja koje učestvuju u samitu, da globalno otopljenje i klimatske promene shvate ozbiljno i da im one budu prioritet, a izveštaj UN-a od prošle godine, navodi da su glavni razlog globalnom otopljenju isključivo ljudske aktivnosti.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Naučnici zbunjeni: Polarni pokrivač se povećava
B92
U poslednje dve godine led je prekrio područje od 1.7 miliona kvadratnih kilometara, što je 43 odsto porasta ledene mase severnog pola

644005851540486bcaf985288878089_orig.jpg

Bivši američki potpredsednik Al Gor je u jednom govoru rekao: "Ledeni pokrivač severnog pola će skliznuti niz liticu, biće leto, leto za sedam godina".

Al Gor je taj govor održao 2007. godine kada je primao Nobelovu nagradu za kampanju o klimatskim promenama.

Sedam godina kasnije, od njegovih predviđanja, ipak neće biti ništa.

Štaviše, prema istraživanjima, ledeni pokrivač severnog pola u poslednje se dve godine nije smanjio, već se povećao, i to čak između 43 i 63 odsto, u zavisnosti od načina merenja.

Podaci se, piše Dnevnik.hr, zasnivaju na satelitskim snimcima NASA svemirskih satelita.

U poslednje dve godine led je prekrio područje od 1.7 miliona kvadratnih kilometara, što je 43 odsto porasta ledene mase severnog pola.

Podaci danskog Instituta za meteorologiju su alarmantniji. Prema njihovoj računici, u dve godine led se proširio za čak 63 odsto, sa 2.7 miliona kvadratnih kilometara na 4.4 miliona.

Satelitski snimci ukazuju ne samo na širenje glečera, već i njegovo produbljivanje tj. jačanje.

"Led je deblji, a time automatski otporniji na buduća otapanja", rekao je prof. Endrju Šeperd sa britanskog Univerziteta Lids.

"Čini se da je neuobičajeno hladno leto u nekim delovima sveta u 2013. godini, pogodovalo širenju glečera", dodao je on.

Iako smo sa svih strana u poslednje vreme slušali kako se zbog globalnog zagrevanja polarne kape tope, zbog čega se oslobađa velika količina metana do sada zarobljenog u ledu, a obalnom području širom sveta prete katastrofe, očigledno ipak ništa od pretnji.

I dok neki naučnici i dalje ispituju tvrdnje o uticaju ugljen dioksida na globalno zagrevanje, ono pravo pitanje koje bi trebalo postaviti je koliko uticaj čoveka ima na brzinu zagrevanja ili zahlađenja na Zemlji.

"Nije mi drago kada čujem da ljudi pričaju o vraćanju glečera", rekao je dr Ed Hokins, stručnjak za istraživanja glečera. On je objasnio da je do toga došlo ne samo zbog globalnog zagrevanja, već da u sve treba ubrojiti i "prirodne varijabilnosti" i promene u faktorima poput temperature okeana.

"Sve su ovo prirodni procesi koji su ciklične prirode što znači da će kad tad krenuti unazad. Zemlja će početi da se hladi, a ne greje. U to nema sumnje", rekao je Hokins i kazao da treba uzeti u obzir činjenicu da se velike količine leda prave upravo na rubnim delovima glečera, dok se prema sredini gustina smanjuje.

Znači li to hlađenje okeana i skori dolazak novog ledenog doba, stručnjaci se nadaju da će uskoro otkriti, piše Dnevik.hr.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
HOROR vremenska prognoza UN: Majami je pod vodom, u Bugarskoj 50 stepeni! Video
Tanjug
Ujedinjene nacije upozoravaju da bi Zemlja za 40 godina mogla da se suoči sa iznenadnim poplavama, olujama i vrelim talasima i, u okviru kampanje uoči predstojećeg samita o klimi, snimile su "izmišljene, ali realistične" vremenske prognoze iz 2050. godine.

510045_prognoza-01_f.jpg

PAKLENI PONEDELJAK: Ovako izgleda vremenska prognoza u Bugarskoj 2050. godine prema predviđanju UN

Svetska meteorološka organizacija UN pozvala je poznate prezentere vremenskih prognoza širom sveta kako bi upozorenje bilo što verodostojnije, prenosi londonski "Gardijan".


"Majami je pod vodom", kaže jedan američki prezenter u prvom izdanju "vremenske prognoze iz budućnosti".





Prezenter iz Zambije upozorava sugrađane na vreli talas, dok njegov kolega u SAD kaže: "Neviđena suša u Arizoni odnela je još jedan život."


Njihov bugarski kolega saopštava da je temperatura dostigla 50 stepeni, čime je potučen rekord od 45 stepeni iz 1916. godine.
510046_prognoza-02_f.jpg


Generalni sekretar UN Ban Kimu je, u saopštenju izdatom uoči samita o klimi 23. septembra u Njujorku, pozvao svetske lidere da se obavežu da će se boriti protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja.


- Klimatske promene svugde utiču na vremenske prilike. Vreme postaje sve ekstremnije i poništava dosad uspostavljene obrasce. To znači više prirodnih katastrofa i više neizvesnosti - rekao je Ban.


Samit je zamišljen kao korak napred ka postizanju sporazuma izmedju skoro 200 zemalja da do kraja 2015. godine bude usporeno globalno zagrevanje.


U prošlogodišnjem izveštaju, UN su zaključile su za klimatske promene 95 odsto odgovorne ljudske aktivnosti, koje su glavni uzrok zagrevanja od 1950. godine.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
KIŠA I SIVILO Jesen je stigla u Beograd Video
Blic
Hladna kiša koja ceo dan pada najavila je jesen u Beogradu. Ulice su puste, Beograđani su već obukli jakne, a golubovi se od hladne kiše kriju ispod krovova.

503543_kisa-u-gradu140814ras-foto-nebojsa-markovic-071_f.jpg


Kiša koja rominja ceo dan naterala je sugrađane da se sakriju u svoje kuće. Oni koji su morali da izađu napolje već na sebi imaju jesenje jakne i kišobrane, i svi žure da što pre pronađu sklonište.

Ulicama, kao i uvek kad padne kiša, teku reke i saobraćaj se odvija otežano.

Fotoreporter "Blica" prošetao je Dorćolom i snimio delić današnje tmurne atmosfere u Beogradu.

 
Natrag
Top