Vreme je za fudbal – američki

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Vreme je za fudbal – američki
Filadelfija Iglsi ispisali su istoriju prošle sezone koja je umnogome bila definisana brojnim povredama najvećih zvezda. Aron Rodžers, Odel Bekam, Džej Džej Vat i drugi su se vratili. Vratio se i NFL.

Izvor: B92Foto: Thinkstock
Koliko još magije ima u rukama Toma Brejdija i Brua Brisa? Mogu li Aron Rodžers i Met Rajan da uzvrate udarac? Da li je došlo vreme za dominaciju nove generacije QB-a pod vođstvom Dešon Votsona i Džimija Garopola?

Da li je povratak Džona Grudena ono što je nedostajalo Rejdersima otkako je otišao 2002? Koliko su Sihoksi pali nisko i koliko mogu da "skoče" Bersi?

Mogu li Kaubojsi da ponove 2016? Da li su ruki kvotrerbekovi rešenje za posrnule ekipe? Da li je ovo sezona Los Anđeles Remsa?

Nova NFL sezona počinje u noći između četvrtka i petka, u premijernom meču prve od 17 nedelja regularnog dela sezone, od 2.20 duelom branioca titule Filadelfija Iglsa i tima čiji će stadion biti domaćin novog Superboula Atlanta Falkonsa.

Američka fudbalska konferencija

Foto: Getty images
Istok: Petriots 13-3, Džets 6-10, Bils 5-11, Dolfins 4-12

Kao i već skoro 20 godina apsolutni favorit u diviziji su Nju Ingland Petriotsi. U poslednjih 17 godina osvajali su je 15 puta, a ništa novo se ne očekuje ni u predstojećoj sezoni. Tim Bila Beličika bi bez problema trebalo da zabeleži oko 13 pobeda, dok će Bilsi, Dolfinsi i Džetsi teško i do pozitivnog skora. Naravno, opet će biti upitno koliko 41-godišnji Tom Brejdi može da pruži i da li sa Robom Gronkovskim može da dovede Petse do trećeg SB u nizu.

Beličik je tokom leta radio na otklanjajnu prošlosezonskih mana, a to su bili levi tekl i lajnbeker. S obzirom na to, ništa manje od SB se ni ne može očekivati od Petsa. Eventualno pozitivno iznenađenje mogli bi da budu Njujorčani, ukoliko treći pik sa drafta Sem Darnold koji će odmah dobiti šansu kao startni kvorterbek bude na nivou na kojem je igrao na koledžu. S druge strane, Bilsi će kalkulisati sa svojim QB pikom prve runde, dok je ova sezona u Delfinsima biti ili ne biti za Rajane Tenehila. Ako "ne bude", u Majamiju ćemo videti potpuno rekonstrukciju tima.


Foto: Getty images
Sever: Stilers 10-6, Bengals 8-8, Rejvens 8-8, Brauns 4-12

Stilersi bi trebalo ovde da budu za dva koraka ispred već sezonama konkurentnih rivala Bengalsa i Rejvensa. Raninbek Džejms Koner je imao impresivnu predsezonu, ali bi ključni faktor Pitsburgovog iskoraka mogao da bude Leveon Bel. Stilersi su preko leta konstantno forsirali uigravanje napada, pa uz tradicionalno jaku odbranu plej-of ne bi trebalo da bude upitan. Nakon dve ambiciozne ali neuspešne sezone očekivale su se promene u Sinsinatiju, ali je umesto toga trener Marvin Luis ušao u 16. sezonu. Sve će i dalje da zavisi od kontinuiteta napada pod vođstvom Endija Daltona koji se mučio prošle sezone, u kojoj je uhvaćen skoro 40 puta.

Nakon tri sezone bez plej-ofa posle osvajanja Superboula, Džo Flako je dobio masivno pojačanje u napadu u vidu trojice risivera i dva talentovana tajt-enda. Ako ni to ne pomogne, lako bi mogao da dobije otkaz, a Rejvensi krenu ispočetka sa pikom prve runde Lamarom Džeksonom. Na kraju, Braunsi imaju jasan cilj – da ne završe opet sa nulom. Tokom leta su skoro sve promenili – novi kvorterbekovi (Tajrod Tejlor među njima), novi risiver, novi raninbekovi, novi kornerbek i sejfti i konačno novi ofanzivni koordinator. Ako ne mogu da nadmaše 1-31 iz prethodne dve sezone, mogu slobodno da ugase klub.


Foto: Getty images
Zapad: Čardžers 10-6, Čifs 8-8, Rejders 8-8, Bronkos 7-9

Vreme je da Čardžersi posle skoro deset godina budu ispred Čifsa, Rejdersa i Bronkosa. To se očekivalo i prošle sezone, ali nisu uspeli da se oporave iz nokdauna od 0-4 pa im je 9-3 u nastavku sezone bio samo častan oproštaj. Iskusni Filip Rivers ima razloga za optimizam jer njegove pasove čeka Kinan Alen, a kvalitetan napad podržan odličnim pas-rašerima (samo da Džoi Bosa ostane zdrav) prati i jedna od najtalentovanijih odbrana u ligi sa drugim najboljim sekundarijem. To bi trebalo da "osudi" Čifse, Rejderse i Bronkose na borbu za "vajld-kard" mesto u konferenciji.

"Poglavice" su prvi put u istoriji sve karte bacile na mladog QB-a Patrika Mahomsa kojem će pokušati da pomognu iskusni hvatači poput Semija Votkinsa, ali ostatak rostera ne "puca" od talenta. Adut Rejdersa je Džon Gruden, čovek koji ih je početkom veka doveo do SB. Plaćen je 100 miliona dolara da izgradi sličan tim, a ključni faktor biće uigravanje odbrane nakon trejda Kalila Meka. Što se tiče Bronkosa, videćemo da li je Kejs Kinam konačno pravo rešenje na QB poziciji. Pored sebe ima odličan hvatački tim, ali je u ekipi i nekoliko rukija.


Foto: Getty images
Jug: Džeguars 9-7, Teksans 9-7, Tajtens 7-9, Kolts 6-10

Nakon neočekivanog bljeska prošle sezone, od Džeguarsa se sada očekuje još viši nivo igre. Ipak, da li to znači da sada neće stati na deset minuta od SB, videćemo. Za razliku od prošle sezone nema samo petorice startera, a iz druge najbolje odbrane je 12 od 14 učesnika, uključujući osam Pro-boul momaka. Sa rastom samopouzdanje kod Blejka Bortelsa, "utreniranim" Leonardom Furnetom i dolaskom Endrua Norvela, ni napad više ne bi trebalo da bude "rak-rana". Konkurencija bi trebalo opet da im gleda u leđa, a najbliži bi mogli da im budu Teksansi, naravno ukoliko ih za razliku od prethodnih sezona zaobiđu povrede (čitaj Džej Džej Vat).

Naravno, očekuje se da Dešon Votson potvrdi da blistav početak ruki sezone koju je nažalost zasenila povreda nije bio slučajnost. Konkurent u borbi za "vajld-kard", ukoliko ne budu mogli da isprate Džegse, biće im svakako Tajtensi koji su uprkos pobedi u plej-of meču prošle sezone zamenili trenera. Glavni zadatak dobro poznatog Majka Vrebela biće pronalazak podrške za Markusa Mariotu u prilično solidnom rosteru. Što se tiče Koltsa, raduju se povratku Endrua Laka, ali pitanje je da li momak koji je obećavao dominaciju može da se vrati na taj nivo nakon tri sezona tokom kojih je bio razoren povredama. Tim smatra da će mu u to pomoći "mlada krv", pa su draftovali 11 momaka.

Nacionalna fudbalska konferencija

Foto: Getty images
Istok: Igls 10-6, Kaubojs 9-7, Džajants 6-10, Redskins 6-10

Možda smo ih malo potcenili sa brojem pobeda s obzirom da su šampioni, ali je pitanje da li Iglsi mogu da budu na istom nivou kao prošle sezone. Ključni faktor biće motivacija koja često utihne nakon osvajanja Superboula, a možda su upravo zbog toga celog leta odmarali Karson Venc, Džejson Piters, Deren Sprols i Džordan Hiks. Nivo igre će naravno da zavisi i od Vencovog fizičkog stanja, ali s obzirom da mu je rezerva MVP Superboula Nik Fols to bi trebalo da bude poslednja briga Iglsa. Glavni konkurent u borbi za diviziju će im biti Kaubojsi, ali se ipak očekuje pre svega da se bore za "vajld-kard" poziciju.

I dalje su snažni u trčanju, odbrana je na potrebnom nivou, ali sve će zavisiti od toga da li će QB Dak Preskot moći da se izbori sa dobrom poznatim teksaškim pritiskom dok se bori za masivni ugovor. Džajantsi teško da mogu gore od 3-13 iz prošle sezone, ali uprkos povratku Odela Bekmama i dolaskom drugog pika Šakvona Bela na poziciju raninbeka, uz iskusnog "dirigenta" Ilaja Meninga (koji već godinama nije ni bleda senka čoveka koji je dva puta pobedio Toma Brejdija u SB), Džajantsi imaju dosta nedostataka u rosteru koji ne mogu da garantuju borbu za plej-of. Na sličnom nivou bi trebalo da budu Redskinsi, jer potrebno je mnogo više od samog Aleksa Smita za nešto konkretnije.


Foto: Getty images
Sever: Pekers 10-6, Vajkings 10-6, Lajons 7-9, Bers 6-10

Kraj niza od osam uzastopnih plej-of sezona očekivano je doneo brojne promene u "zelenom zalivu", ali je srž Pekersa i dalje ista – tu je Majk Mekarti, tu je i Aron Rodžers. Međutim, pritisak je nikad veći na ovaj sjajni tandem, jer bi novi neuspeh mogao da označi kraj jedne ere, ere koja je mnogo obećavala, a donela je samo jedan SB, i to pre sedam godina. Imena koja okružuju Rodžersa ne obećavaju previše, ali plej-of ne bi smeo da bude upitan. Za vratom će im naravno disati Vikinzi koje je jedna pobeda delila od SB prošle sezone. Sa sjajnim Kirkom Kazinsom i najboljom odbranom u ligi Vajkli ciljaju taj dodatni korak i istorijski prvi Lombardijev trofej. Uložili su 84 miliona dolara u momke za koje se veruje da su bili karika koja je nedostajala za taj SB, pa ove sezone neće biti opravdanja ako omanu.

Skoro 20 godina mnogi timovi su pokušavali da uzmu šampionski pelcer od Petriotsa dovođenjem Beličikovih saradnika, ali se nigde nije primio. Međutim, Lajonsi veruju da će se primiti u Detroitu, pa je stigao Met Patriša. Prva dva pika na draftu su iskorišćena za garda i raninbeka, a stigao je i bivši trčak Petsa Legeret Blant. Vreme će pokazati. Najveća nepoznanica su Bersi koji se uzdaju u mlade nade poput QB-a Mičela Trubiskog i raninbeka Džordana Hauarda, ali bi ključni faktor za budućnost trebalo da bude dolazak vrhunskog pas-rašera Kalila Meka. Videćemo da li u Čikagu ima dovoljno talenta da isprati taj optimizam.


Foto: Getty images
Zapad: Rems 10-6, Najners 9-7, Sihoks 7-9, Kardinals 4-12

Sve osim Superbola je katastrofalna sezona za Remse. U predsezoni su bili najbolji, a supertalentovani napad u sastavu Džared Gof, Tod Garli i Brendin Kuks obećava osvajanje svake "tvrđave". Kamen temeljac za napad na SB postavljen je pojačavanjem odbrane dolaskom Markusa Petersa, Akiba Taliba i Ndamukonga Sua. Međutim, mnogo je ega u ovoj ekipi i to bi mogao da bude "iks-faktor". Glavni izazivač u diviziji biće im San Francisko koji je i dalje u ekstazi zbog pet uzastopnih pobeda s kraja prošle sezone. Mnogo se očekuje od Džimija Garopola, ali nedostaci u rosteru poput trkača, ofanzivne linije i sekundarija lako podsete na 6-10 pd pre godinu dana. Biće blizu plej-ofa, ali je realnost da ga se domognu ipak 12 meseci udaljena.

Nikad od dolaska Pita Kerola i Rasela Vilsona očekivanja od sezona u Sijetlu nisu bila tako niska. Devet-sedam iz prošle sezone ih je nateralo da krenu u rekonstrukciju ekipe, pa su tako otišli Šerman, Čenselor, Benet, Ejvril, Grejem i Tomas. Ipak, ako neko voli izazove i sjajno se nosi s njima to su Sihoksi, a bolje okruženje od izuzetno konkuretnog Zapada NFC ne mogu imati. Ako Sem Bredford ostane zdrav, uz povratnika Dejvida Džonsona i već sada legente tima Lerija Ficdžeralda u Arizoni imaju razloga za optimizam. Međutim, dosta je novih lica u Kardinalsima pa je teško očekivati veći proboj.


Foto: Getty images
Jug: Sejnts 10-6, Falkons 9-7, Panters 7-9, Bakanirs 7-9

Biće tesno ali na papiru najviše kvaliteta ima u Nju Orlenasu. Odavno Sejntsi nisu imali tako izbalansiran sastav, a sve zahvaljujući odličnom prošlogodišnjem draftu. Alvin Kamara, Maršon Letimor, Rajan Ramčik i Markus Vilijams su zablistali prošle sezone, pa uz unapređenu igru trčanjem i odbranu, Dru Bris će imati znatno lakši posao da režira pobede. Nemojte se iznenaditi ako za 40. rođendan dobije drugi Superboul prsten. Da li su Falkonsi konačno pronašli način da pobeđuju bez Kajla Šenehana? U prvoj sezoni posle njegovog odlaska sve se raspalo, bivši MVP Met Rajan je bio daleko od tog nivoa, ali svi su svesni arsenala kojim on raspolaže.

Uz Hulija Džonsa i Devontu Frimena, te fizički moćnu i pre svega mladu odbranu, Falkonsi bi mogli da podsete na SB tim od pre dve sezone. Dosta je dug put pred Pantersima za povratak na nivo MVP izazivača, posebno gledajući prošlu sezonu, ali ako Norv Tarner izvuče iz Kema Njutna MVP žilu, uz sjajna ofanzivna pojačanja i standardno dobru odbranu, Karolina može da se nada dobrim stvarima. Nju Orleans, Filadelfija pa Pitsburg. Ako Bakanirsi izbegnu 0-3 na otvaranju sezone i to bez startnog QB Džejmsa Vinstona, onda u Tampa Beju imaju čemu da se nadaju. Ali, s obzirom da ih čeka verovatno najteži start sezone koji jedan tim u SB eri, teško je očekivati više od grčevite borbe za "vajld-kard".
 
Natrag
Top