Vozite auto na benzin ili lpg ?

Član
Učlanjen(a)
11.12.2009
Poruka
5
U Srbiji postoje predrasude da je LPG ili plin u autu opasniji nego li benzin.Sta vi mislite o tome i ako vozite automobil na plin jeste li zadovoljni ili je ipak mocniji benzin?:???:
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ja vozim auto na plin već 5 godina i prezadovoljna sam. Da nije tako, mislim da ga u današnje vreme ne bih ni vozila.
Benzin jeste "moćniji", u smislu da je pod većim opeterećenjem na uzbrdici pametnije prebaciti na benzin, jer će lakše izvući, ali i plin je sasvim zadovoljavajući. Ako se premišljaš da li da ga ugradiš ili ne, slobodno to uradi. Naravno, u ovlašćenom servisu, i obavezno uradi atest. Nećeš se pokajati.
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.820
Ne znam sta da ti kazem u vezi toga 'opasnog' ... Ja do sada nisam imao nikakvih problema. Otprilike 5 godina kao gospodjica Moderatorka vozim auto na plin i do sada nisam u vezi toga imao nikakvih problema. Benzin jeste kako kazes mocniji i razlika jeste vrlo osetljiva kada vozis na benzin i kada vozis na plin. Ali, smatram da LPG nije opasan i takodje mislim da je usteda ogromna.

I, naravno, obavezno uradi atest radi sigurnosti vozila a i svoje. yes3
 
Član
Učlanjen(a)
11.12.2009
Poruka
5
Ja se u stvari bavim prodajom plina i plinskih uredjaja,pa sam samo htela da cujem sta ljudi misle o tome,jer se svakodnevno srecem sa ljudima koji poseduju ogroman strah od eventualne eksplozije boce kako u automobilu tako i u domacinstvu,za koju kada se i desi napravi tolika galama u medijima,tipa `plinska boca odnela pola zgrade`i sl a sto se desava procentualno mnogo manje nego li neka nesreca u svakodnevnom zivotu.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Sin je počeo prije par mjeseci da radi taj posao, terenske prodaje i ugovaranja za talijanski Liquigas pa je dobio Fiat Punto sa ugrađenim uređajem za pogon na TNG. Ja sam svojevremeno, 80-ih godina vozio Citroen DS 21 (Ajkula) na TNG. Tada je razlika u cijeni bemzina i gasa bila 3:1. Uređaji u automobilu nisu bili tako savremeni kao danas ali isplativost je bila velika. Kod današnjih uređaja bitno je smanjen gubitak snage motora kod korištenja gasa. U moje vrijeme on se kretao od 10-12% a sada kada vozim taj njegov Punto gotovo da ne osjetim bitniju razliku (ugrađeni uređaj je najnovije generacije). Potrošmje u litrima na 100 km jeste veća za 10-15% ali se još uvijek itekako isplati mada je odnos cijene narastao na 2:1. Razlika je najuočljivija kod motora koji još nije dostigao radnu temperaturu, naročito u gradskoj vožnji, jer se osjeti povremeno trzanje i gubitak snage ali kada se motor zagrije Punto piči ko lud.

Ovo je jedan od ADAC-ovih testova na sigurnost:

 
Poslednja izmena od urednika:
Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Vozim auto na europremijum- bezolovni benzin...Potrošnja mi je ispod 6 litara...Iskreno, ja imam fobiju uopšte od gasa (bez obzira da li su u pitanju kućni aparati ili auto na gas)...

Moj brat vozi auto na gas, a ja sam taj auto povremeno vozila pre nego što ga je on ''ugradio''. To nije više isti auto i ne može niko da me ubedi da je to super...Jeste neka ušteda...Ali za koliko taj auto treba da pređe tu razliku u ceni...I zavisi koji je auto u pitanju...E sad, on je gas ''uveo'' naknadno, ali potpuno je druga priča kada su u pitanju automobili koji su u startu izašli iz fabrike kao takvi...To je ipak nešto drugo...

Verovatno se većina neće složiti sa mnom, ali nije loše da stoji i jedno ovakvo mišljenje....:)
 
Natrag
Top