Šta je novo?

Vozači, gotovo je sa jurnjavom - đaci su krenuli u školu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.337
Vozači, gotovo je sa jurnjavom - đaci su krenuli u školu
Nova školska godina u Srbiji počela je u ponedeljak 3. septembra. Đaci su ponovo krenuli u učionice, što je za vozače signal da budu oprezniji nego tokom leta - naročito u zonama u kojima se nalaze škole.

Izvor: B92Foto: B92
Letnji raspust za đake u Srbiji je završen, a sa njim je okončan i dvomesečni period u kome su deca mogla da se opuste bez svakodnevnih školskih obaveza i briga.

Vozači koji svojim automobilima često prolaze pored škola, tokom leta su takođe vozili opuštenije, svesni da su đaci na raspustu. Ako ste u proteklom periodu možda i bili manje oprezni za volanom u zoni škole, sad je vreme da otvorite četvore oči i pre svega da usporite, jer je od danas situacija znatno drugačija.

Često sedamo za volan rasejani, zaokupljeni svakodnevnim brigama, i vozimo "na autopilotu", pa možda i nismo svesni kada se približavamo školi.

Podsećamo, "zona škole" je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.

Ukoliko vam je promakao takav saobraćajni znak, setite se da se na ulicama u blizini škola obično nalaze horizontalne prepreke za usporavanje saobraćaja (ležeći policajci).

Zato, ako slučajno niste primetili znak koji vas obaveštava da ste u zoni škole, zapitajte se zbog čega je "ležeći" postavljen baš na tom mestu i usporite, jer od toga kojom brzinom vozite vaš auto zavisi da li će se zaustaviti na vreme ako dete slučajno istrči na put.

Podsećamo da je brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h nije izabrana slučajno, jer se smatra "opraštajućom brzinom" za decu koja istrče na ulicu u trenutku kada nailazi automobil - vozač pri ovoj brzini ima veće šanse da zakoči i izbegne pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari.

Veoma je važno da kao vozači budemo svesni toga da svako povećanje brzine u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode i povećava verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.337
Osim ponašanja vozača, na bezbednost đaka u saobraćaju u znatnoj meri utiču i roditelji


Foto: B92


Roditelji će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito bitno kada je reč o đacima prvacima, koji tek počinju da pohađaju školu.

Nemojte pretrčavati ulicu van pešačkog ili na crveno jer će dete sutra kada samo krene u školu slediti vaš negativan primer.

Koristan savet roditeljima dece koja kreću ovih dana u školu uputio je i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, gostujući na Prvoj TV

"Saobraćaj ne trpi iznenađenja. Nije dobro da vas iznenadi ni pešak ni vozilo na crveno. Da bi vaša deca bila bezbednija, da ne bi predstavljala iznenađenje za vozače, naročito one koji gledaju u telefon ili levo-desno, važno je da budu što uočljivija u saobraćaju. Zbog toga apelujem da kada kupujete rančeve, patike, garderobu, gledajte da budu jarke boje – žuta, narandžasta, crvena, izbegavajte crnu, sivu, pa čak i belu. Što je dete uočljivije, to je u saobraćaju bezbednije."

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak nove školske godine!
 
Top