Vozače opet po džepu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vozače opet po džepu

V. Mikić - S. V. Mekina | 25. septembar 2010. 20:57 | Večernje novosti

Uz nove registarske tablice, obavezne i nalepnice na vozilu. Vinjete su u nekim državama imale neslavan kraj



DUGO očekivane nove registarske tablice počeće da se izdaju početkom februara, a sa njima, u “paketu”, dolazi još novina. Vozači će, tako, po prvi put imati obavezu da na šoferšajbnu nalepe specijalnu nalepnicu koja će biti potvrda registracije.
- Na taj način biće vidljivo da je vozilo uredno registrovano - kažu u MUP Srbije. - Nalepnica dokazuje i da je automobil prošao tehnički pregled, ali i da ima obavezno osiguranje. Vlasnici će svake godine prilikom obnavljanja registracije dobijati drugu nalepnicu.
Uvođenje ovih vinjeta predviđeno je novim Pravilnikom o registraciji. U policiji niko nije mogao da nam kaže da li će i koliko zbog ove novine poskupeti registracija. Nalepnica će, najverovatnije, imati hologram kako bi se sprečilo falsifikovanje. Ovakve vrste zaštite će, naravno, koštati. Vozači strahuju da će se troškovi “pokriti” iz njihovog džepa.
Vinjete su već uvedene u nekoliko evropskih država i uglavnom su kod vlasnika vozila dočekivane “na nož”.

Najlošija iskustva imala je Slovenija, gde su se nalepnice pokazale kao potpuni promašaj, pa su povučene iz upotrebe. Vinjete su uvedene Zakonom o bezbednosti drumskog saobraćaja 1. maja 1998. godine, ali je njihova primena počela tek početkom 2002. godine. Osim važenja tehničkog pregleda i osiguranja, sadržala je i podatke o plaćenoj drumarini. U početku je bilo predviđeno da na njoj budu i podaci o registraciji i vlasniku, ali je to zbog pritiska javnosti odbačeno, uz obrazloženje da se radi o povredi privatnosti.
Prema rečima Alenke Klepac, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, nalepnice su drastično poskupele registraciju i izazvale velike redove građana koji su satima čekali pred šalterima organizacija koje se bave registracijom vozila.
Posle tri godine primene, MUP Slovenije je utvrdio da saobraćajne nalepnice nisu ispunile cilj - nadležne službe nisu mogle lakše da kontrolišu ispunjava li vozilo sve tehničke uslove niti je njima pojednostavljen proces registracije.
Dodatni bes građana izazvala je paprena cena tog “parčeta papira”, iako je administracija tvrdila da ne zarađuje ništa. Vinjete su 20. aprila 2005. godine konačno ukinute. U celini ih je odmenila saobraćajna dozvola, koja je ponovo postala jedini merodavan dokument kojim vozač dokazuje da je vozilo tehnički ispravno i da je platio sve dažbine i registraciju.

KOŠTALO 250 MILIONA EVRA
KOLIKO je uvođenje saobraćajnih nalepnica koštalo Slovence govori podatak da je za tri godine njihove primene od građana naplaćeno čak 250 miliona evra! Koliko će to koštati vozače u Srbiji, zasada nije poznato, ali je sigurno da to neće biti mala suma.



 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Niste ni svesni sta nas sve ceka .... mislim da ce velika vecina da parkira svoje automobile ... barem na jedno 10 godina
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Ko postuje propise,za njega nema zime,non stop nesto smisljaju...
 
Natrag
Top