Volvo kamioni - Stručnjaci za ispitivanje potrošnje goriva

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Volvo kamioni - Stručnjaci za ispitivanje potrošnje goriva


Izvor: promobile.rsVolvo-test.jpg

Volvo bi mogao jednim potezom značajno da smanji potrošnju goriva. Ali, tu postoji jedan problem: manja potrošnja goriva podrazumeva veću emisiju. Teško je uspostaviti ravnotežu. Stručnjaci Volvo laboratorije za ispitivanje funkcija vozila pokušavaju da reše ovu problematičnu jednačinu.

U svim razvojnim odeljenjima firme Volvo Trucks traže se rešenja za minimalne uštede. Masa („težina“) vozila se mora smanjiti, a prenos snage mora biti efikasniji kako bi kamioni nove generacije bili što ekonomičniji. Bu Kilander je menadžer za kamione u Laboratoriji za ispitivanje funkcija vozila (Vehicle Feature Laboratory − VFL), koja se nalazi na ostrvu Hisingen kod Geteborga u Švedskoj. Laboratorija je postala veoma značajna − u njoj razvojni inženjeri iz različitih odeljenja firme Volvo testiraju, simuliraju i potvrđuju svoje ideje. Svi oni se nalaze pred istom dilemom.

„Moguće je značajno
smanjiti potrošnju goriva, ali bi to podrazumevalo odustajanje od svih ekoloških ciljeva. Mi, zapravo, radimo u suprotnom smeru: prvo ispunjavamo ekološke ciljeve, a potom radimo na smanjenju potrošnje goriva“, priča Bu Kilander, koji radi na razvoju kamiona od završetka studija na Tehnološkom univerzitetu u gradu Luleo.

Volvo-test-kamion.jpg


Do pre nekoliko minuta, kamion Volvo FH 480
pravio je buku u laboratoriji radeći na velikom broju obrtaja; međutim, inženjer Bjern Sederkvist je podigao nogu sa gasa i sada se kamion lagano kreće. Danas se u VFL laboratoriji vrši kalibracija.
„Kada postignemo odgovarajući stepen otpora na valjcima, ponavljamo postupak desetak puta kako bismo potvrdili podešene vrednosti“, kaže rukovalac kamionom Lenart Lindstrem, koji sa kolegom Larsom Rudlingom sedi ispred dvanaest kompjuterskih ekrana i velike staklene table.

Pomoću programiranog softvera, VFL sistem oponaša uslove najzahtevnijih puteva. Na primer, moguće je simulirati vožnju kroz strašan Kaselov prolaz u Nemačkoj.


Mogućnost oponašanja uslova sa testova od suštinskog je značaja za stručnjake za ispitivanje potrošnje goriva. Na putu se uslovi stalno menjaju i svaki dan je drugačiji. U laboratoriji gde se vrše ispitivanja, svaki parametar se može ponoviti koliko god inženjer smatra da je potrebno.


„Ako tim ima problem, možemo da ponovimo postupak pod istim uslovima“, objašnjava Bu Kilander.


„Ruta za ispitivanje“ sastoji se od četiri dinamometarska valjka čiji otpor varira da bi se dobila simulacija pravog puta. Niz senzora je povezan sa sivim kamionom
FH 480. Za merenje nivoa emisije postoji jedan merač odmah pored turbokompresora, a drugi na izduvnoj cevi.

Pored valjka koji simulira put, postoji i ogroman ventilator. On simulira brzine vetra do 90 kilometara na sat i temperature između 6 i 55 stepeni.


Od 1989.
Volvo kamioni su mnogo „čistiji“. Za 20% su ekonomičniji. U oktobru 2009. uvedene su odredbe o smanjenju emisije štetnih materija u izduvnim gasovima u skladu sa standardom Euro 5. U poređenju sa standardom Euro 4, emisija azota je smanjena za 30%, a emisija čađi za značajnih 80%. Odredbe prema narednom standardu Euro 6 biće još strože. Euro 6, koji stupa na snagu 1. septembra 2014, biće još strože. One nameću ogromne zahteve stručnjacima za ispitivanje potrošnje goriva, ali Volvo Trucks ima visoke ciljeve: plan je da se potrošnja goriva smanjuje za najmanje 1% na godišnjem nivou.

Ispitivanje kamiona Volvo FH 480 se ponavlja.
Točkovi iza žutih zaštitnih rešetaka dobijaju ubrzanje. U dinamometarskim valjcima nije bilo dovoljno snage. Bjern Seredkvist se vraća u kabinu kako bi simulirao još jednu vožnju. Vazduh se u kabinu doprema pod stalnim natpritiskom, zbog čega je on zaštićen od ulaska izduvnih gasova. Međutim, ne mora da sedi tamo sve vreme. U kontrolnoj sobi iza staklene table nalazi se daljinski regulisan uređaj sa pedalama, upravljačem i ručicom menjača I-Shift. Zahvaljujući ovoj računarskoj kabini, simulator ne mora da bude aktivan sve vreme; kada se kasnije dostigne kritična tačka, on prilazi i aktivira neutralan režim. Kotrljanje počinje. Još jednom. Držimo palčeve. Osam minuta − ni manje, ni više. Svi se uzdaju u to da su oprema i podešene vrednosti savršene.

Kamion
se koristi danju i najduže radi po deset sati bez prekida.

Najčešći zadaci se tiču optimizacije rashladnog sistema; međutim, ima još potencijala za uštedu goriva, npr. efikasnijim korišćenjem ventilatora motora. Ispitivanja, proračuni i dodatna ispitivanja. Kilometar za kilometrom na simuliranim putevima.


Sati prolaze dok mi nestrpljivo posmatramo kako se točkovi okreću. U određenoj sekundi završavaju svoj poslednji polukrug, a inženjeri mogu da odahnu.
Laboratorija VFL je ponovo podesila referentne tačke i spremna je za naredni tim inženjera za razvoj proizvoda. I njima se može posrećiti jedan procenat uštede goriva nakon mnogo sati rada.
 
Natrag
Top