Vodopadi

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
fall01_thumb.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Najveći i najspektakularniji vodopadi na svetu: Iguazu vodopadi

Najveći i najspektakularniji vodopadi na svetu: Iguazu vodopadi


Blic



Vodopadi Iguazu najspektakularniji su na svetu, nalaze se na istoimenoj reci, na granici između Brazila, Argentine i Paragvaja. Spadaju među najveće u svetu, zbog čega imaju status svetske baštine.

99111_iguazu-----nouhailler_af.jpg

Iguazu vodopadi nalaze se na granici Brazila i Argentine foto: Nouhailler/flickr.com


Iguazu vodopadi polukružnog su oblika, a njihova ukupna širina je preko 2.7 km. Okružuju ih dva nacionalna praka (jedan brazilski, drugi argentinski), koji su dom na stotine retkih i ugroženih vrsta flore i faune.

99112_duga-----scottlilly_af.jpg

Predivne boje duge nalaze se sa svih strana vodopada foto: ScottLilly/flickr.com


Vodopadi Iguazu sastoje se od 275 pojedinačnih vodopada i slapova, koji u potpunosti dominiraju okolinom, a njihov huk ostavlja bez daha. Očaravaju i predivne boje duge, dobijene mešavinom vodene prašine i sunčevih zraka.

99113_vodopadi----popejon2_af.jpg

Iguazu vodopadi sastoje se od 275 pojedinačnih vodopada i slapova foto: popejon2/flickr.com


Veruje se da ova neverovatna geološka formacija datira od pre 150 miliona godina, a postoji legenda koja govori o tome kako su nastali: bog je želeo da se oženi prelepom devojkom Naipu, ali ona je kanuom pobegla sa svojim ljubavnikom. Besan, bog je prepolovio reku i stvorio vodopad, i time osudio ljubavnike na večiti pad.

99114_argentina-----christian-haugen_af.jpg

Argentinska strana Iguazu vodopada foto: Christian Haugen/flickr.com


Neki od vodopada Iguazu visoki su do 82 m, ali većina njih visoka je 64 m. Od 2.7 km, kolika je njihova širina, samo 900 m kanjona nije prekriveno vodopadima. Najspektakularnije mesto vodopada je Đavolje grlo (Garganta del Diablo), ogromna litica u obliku latiničnog slova U. Voda pada na duboki polukružni kanjon, a zbog huka pada vode koji se tada čuje, ovo mesto nazvano je Đavolje grlo.

99115_brazilska-strana-----markg6_af.jpg

Brazilska strana Iguazu vodopada foto: markg6/flickr.com


Do vodopada se lako može doći i sa brazilske i argentinske strane, jer se u blizini nalaze gradovi Foz do Iguazu (Brazil) i Puerto de Iguazu (Argentina). Takođe, urađene su brojne stazice koje olakšavaju pristup do ovog spektakla. Pogledajte video:

 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
29.05.2012
Poruka
1
Pisem nekakav projekat za skolu, i nasla sam na ovom sajtu
Kod:
http://www.skradinskibuk.com
informacije da na Balkanu imaju vodopadi visoki i do 130 metara sto me jako iznenadilo :) ali je to neki vodopad u SLO i Bugarskoj, ali me znaima koji je to najvcei u SR, i koliko ima metara?
 
Natrag
Top