Vodič kroz alternativnu medicinu: Pronađite pravi tretman za sebe

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Vodič kroz alternativnu medicinu: Pronađite pravi tretman za sebe

Od akupunkture i aromaterapije do reiki i refleksologije, imate puno opcija kada su u pitanju integrativne terapije. Ipak izabrati pravi modalitet koji će najviše doprineti isceljenju može da bude varljiv posao. Koristite ovaj vodič kroz 13 popularnih terapija kako biste našli onu koja Vam odgovara.

Prvo morate biti sigurni da izbor odgovara bolesti koju želite da lečite. Možda biste trebali da prvo malo prostudirate, porazgovarate sa Vašim doktorom ili potražite ljude koji pate od iste bolesti kako biste saznali šta je njima pomoglo.

Takođe je važno da uzmete u vid da se potrebe menjaju, i da budete voljni da promenite pravac tretmana po potrebi. Na primer, bol u leđima se poboljša tako da Vam više ne treba regularna Rolfing terapija nego da samo ponekad odete na akupunkturu.

“Joga je proces koji nas konektuje sa sadašnjim trenutkom, samim time sa samim sobom, što nam dalje pomaže da donosimo odluke na osnovu intuicije, ali isto tako i da se pitamo: “Šta mi je trenutno potrebno?”, kaže Rejčel Alin, PhD, psiholog i instruktor Joge u Mineapolisu. “Važno je da verujete da ćete znati kako da odgovorite na to pitanje, a to će biti od velike koristi za ozdravljenje.”

Sa toliko terapija na raspolaganju, lako je zbuniti se pri traženju prave. Možda Vam pomogne da se zapitate koja se od navedenih izjava trenutno najviše rezonuje sa Vama, pa onda razmislite o toj terapiji. Ovo može da Vam posluži kao početna tačka.

Akupunktura
Aplikacija igala kroz energetske meridijane tela je starovekovna Kineska medicinska intervencija koja se pokazala da pomaže u monogim zdravstvenih problemima. U stvari, akupunktura je na vrhu alternativnih terapija koje su obimno proučavane.

Refleksologija
Ovaj modalitet se sastoji od aplikacije pritiska na određene tačke na stopalima, rukama i glavi koje su povezane sa različitim organima. Pritiskanje tih delova ima koristan efekat na određene organe, kao i na celokupno zdravstveno stanje.

Masaža
Bilo da ste u luksuznom spa centru sa svećama i mekim ogrtačima ili u običnoj ordinaciji masažnog terapeuta, masaža relaksira ali isto tako ima i isceljujući efekat, i dostupna je svakome. Pritiskanjem, trljanjem i manipulacijom mišića i mekog tkiva, terapeuti smanjuju tenziju u mišićima i poboljšavaju cirkulaciju.

Hidroterapija
Ovo je spoljašnje i unutrašnje korišćenje vode u bilo kojoj formi (led, para ili voda), različitih temperatura, pritiska i trajanja, koja tretira više regiona u telu. “Voda je neverovatno jednostavna supstanca koja može da pomogne kod mnogbrojnih lečenja, dokazujući da su najbolji lekovi i najobičniji”, kaže Din E. Niri, ND, vođa odeljenja za fizičku medicinu u Školi za Naturopatsku Medicinu na Bastir Univerzitetu u Kenmoru, Vašington.

Kraniosakralna terapija
Kako može terapeut koji jednostavno drži lobanju i krsne kosti, skoro bez ikakvog vidljivog pokreta, da pomogne pacijentu? Kraniosakralni terapeuti tvrde da ove male manipulacije povećavaju cirkulaciju tečnosti u kičmenoj moždini, poboljšavajući funkciju centralnog nervnog sistema.

Balansiranje čakri
Energetski rad je obično povezan sa balansiranjem, balansiranje čakri cilja na sedam glavnih energetskih centara – ili čakri – kako bi se aktiviralo lečenje na fizičkom i energetskom nivou.

Reiki
Japanska tehnika koja se zasniva na tome da terapeut prenosi energiju na klijenta preko blagog dodira, ili bez dodira, kako bi se aktivirao unutrašnji, prirodni proces lečenja. Reiki se često koristi za smanjivanje stresa i relaksaciju.

Nulto balansiranje
Ovaj modalitet radi na povezivanju energije i fizičke strukture klijenta. Terapeuti prstima stavljaju pritisak na delove sa tenzijom u kostima, zglobovima ili mekom tkivu – ti delovi su blago manipulisani u zavisnosti gde je energija “zaglavljena”. Ovom terapijom se pročišćava protok energije kroz telo, poboljšava vitalnost i pravilno držanje.

Rolfing Strukturna Intergacija
Ova terapija na izgled deluje kao masaža dugokog tkiva, ali je u stvari mnogo više od toga. Dobila je ime po svom pronalazaču, biohemičarki Ajdi Rolf, PhD, i radi na vezivnom tkivu koje oblaže, podupire i podstiče sve mišiće, kosti, nerve i unutrašnje organe. Terapeut prstima snažno pritiska u mišiće kako bi se otpustila tenzija u vezivnom tkivu. Ova vrsta masaže nije povoljna za relaksaciju, ali intenzitet brzo prođe, tako da je neugodan osećaj svakako vredno pretrpeti u korist fleksibilnosti, pravilnog držanja i povećanja energije.

Akupresura
Ako Vas interesuje akupunktura ali niste ljubitel igala, akupresura je odlična opcija jer koristi iste tačke kao akupunktura ali bez igli. Da bi se postigao sličan efekat, terapeut će koristiti prste, ruke ili laktove da bi stavio/stavila pritisak na određene tačke tela, kako bi se smanjio bol ili poboljšala funkcija određenih organa. Istraživanja su pokazala da akupresura pomaže pri smanjenju bola, mučnine i anksioznosti.

Biofidbek
Zamislite kako Vaš doktor priključuje nekoliko bezbolnih električnih senzora na različite delove tela kako biste mogli da na kompijuterskom ekranu vidite šta se tačno događa u unutrašnjosti Vašeg tela. Onda, koristeći tu informaciju Vas savetuje kako da to sami poboljšate praveći psihološke promene i uticaje. Na primer, usporite disanje ili zamislite kako Vam se creva opuštaju, a Vi te promene odmah možete da posmatrate na ekranu. To bi Vam onda pomoglo da radite i kući. To je biofidbek, i utvrđeno je da pomaže u raznoraznim slučajevima kao što su nekontrolisano mokrenje, hronični bolovi, visoki krvni pritisak, itd.

Umetnost i muzička terapija
Ovo može da zvuči kao zanimiljivo popodne ali istraživanja su pokazala da uticaj umetnosti donosi velike zdravstvene koristi.

Aromaterapija
Prirodna biljna ulja se već vekovima koriste u terapeutske svrhe. Pomažu fizičkom, emotivnom i duhovnom zdravstvenom stanju. Iako eksperti nisu sigurni kako ulja tačno pomažu, mnogi veruju da čulo mirisa komunicira sa određenim delovima mozga koja drže memoriju i emocije koje mogu da utiču na zdravlje.

Irina Morison za JP
Izvor: Yogajournal.com
 
Natrag
Top