Voćni kolači i torte

Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Voćni kolač



Upustvo za pripremu:

Sastojci:

1l slatke pavlake
- 1 kutija piškota
- 1 kg mešanog voća(cepane višnje, pomorandže, breskve, ananas, banane, jabuke)
- 3 dcl mleka 1 dcl trešnjevače
- 150g šećera uprahu
- 100g čokoladnih mrvica

Priprema:

Iseckajte voće na kocke i promešajte ga.
Od mleka, trešnjevače i soka od voća napravite smešu u kojoj ćete potapati piškote.
Umutite pavlaku i polako dodajte šećer.
Svaku piškotu umočite u mešavinu mleka i redjajte na duguljastu činiju. Zatim red voća. pa red debljeg sloja pavlake. Redjajte tim redom dok imate voća i piškota. Spolja obložite pavlakom i odozgo pospite čokladnim mrvicama.
Do služenja držite u hladnjaku.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćni kolač

Voćni kolač

Za 4 osobe: veći paket piškota (u zavisnosti od veličine pleha), 1,5 dl soka od ananasa, 300 g jagoda ili malina, banana, 4 dl mleka, 2 žumanca, 75 g šećera, kašika skrobnog brašna, 18 g želatina u listićima i 2 dl slatke pavlake.

Četvrtast pleh obložite kolačarskim papirom. Piškotama odsecite oble vrhove, svaki samo jednom umočite u sok od ananasa i ređajte ih, jedan do drugog. Pomešajte mleko, skrobno brašno, šećer i žumanca, pa sve zajedno izmiksajte. Ovu masu kuvajte na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje. Kada masa počne da ključa, celu posudu u kojoj se nalazi prebacite u veću, napunjenu kockicama leda. Dodajte pola količine otopljenih i oceđenih listića želatina, snažno promešajte i ostavite da se hladi. U međuvremenu umutite šlag od slatke pavlake i pomešajte sa ohlađenom kremom. Jagode izmiksirajte i dobijeni pire pomešajte sa preostalim želatinom i kuvajte na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje. Čim masa počne da ključa posudu sklonite s ringle, sačekajte da se malo ohladi i pažljivo pomešajte sa ohlađenom kremom. Pola količine ove mešavine sipajte preko piškota, odozgo rasporedite bananu isečenu po dužini i sve prekrijte novim slojem piškota. Postupak ponovite još jedanput i kolač do serviranja čuvajte u frižideru da se dobro stegne.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćni kolač

Voćni kolač

POTREBNO JE
ZA KORE 3 jajeta, 220 g šećera, 180 ml jogurta ili kiselog mleka, 180 ml ulja, 300 g brašna, kesica praška za pecivo ZA FIL 1 kg očišćenih jabuka ili nekog drugog voća, 100 g šećera, kašika griza, malo cimeta


9753_kolac-sa-jabukama-shutterstock_48228346_if.jpg


PRIPREMA

Jaja, šećer, jogurt ili kiselo mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo umutite mikserom u glatku, retku smesu. Polovinu smese sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Po njoj rasporedite oceđene jabuke, pospite grizom i šećerom izmešanim sa cimetom. Odozgo sipajte preostali deo testa i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Ohlađen kolač isecite na kocke i služite.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćni kolač


11984_Kolac-sa-grizom_kul.jpg


VOĆNI KOLAČ


POTREBNO JE
800 g mandarina, 200 g fruktoze, 220 g griza, 8 dl pripremljenog sojinog mleka, 200 ml biljne pavlake za šlag
200 g lešnika, oraha ili badema, 3 kesice posnog šlaga, tečni zaslađivač po ukusu

PRIPREMA
Sojino mleko pripremite tako što ćete u 7 dl blago zagrejane vode staviti 100 ml sojinog mleka u prahu. Razmutite, dodajte 160 g fruktoze i pustite da proključa. Ubacite seckane mandarine, sklonite s vatre, lagano dosipajte griz, stalno mešajući da se ne bi napravile grudvice. Sipajte tečni zaslađivač po ukusu, vratite na vatru i kuvajte još četiri minuta. Izlijte masu u podmazan pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Lešnike, bademe ili orahe sameljite u seckalici, pa ih pomešajte sa ulupanom biljnom pavlakom i preostalom fruktozom. Fil rasporedite preko mase od griza i voća i premažite čvrsto umućenim šlagom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćni kolač

Voćni kolač

Za 6 osoba - za koru:200 g brašna, ravna kašičica cimeta u prahu, 100 g maslaca i na vrh noža soli.
Za fil
: 200 g krupno mlevenog mešanog koštunjavog voća (oraha, badema, lešnika i pinjola), 200 g meda (najbolje od lavande), 3 jajeta, na vrh noža soli, 2 dl slatke pavlake i 100 g mešanih celih zrna koštunjavog voća za ukrašavanje.


Pomešajte brašno i maslac, dodajte na vrh noža soli i dobro umutite. Dobijenu masu ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. U međuvremenu zagrejte med, dodajte slatku pavlaku, ravnu kašičicu cimeta u prahu,promešajte da se sve dobro sjedini, skinite s ringle, dodajte žumanca i snažno mešajte. Umutite čvrst sneg od belanaca u koje ste sipali na vrh noža soli i lagano pomešajte sa kremom od meda. Pripremljenu masu za testo istanjite i njome obložite podmazan okrugli pleh za torte. Odozgo rasporedite kremu i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pet minuta pred kraj pečenja rapsoredite zrna oraha, badema, lešnika i pinjola po vrhu torte i pecite još 5 minuta.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lagani voćni kolač

Lagani voćni kolač

19VOXNA-TORTA.jpg


Za 4 osobe – za podlogu:
100 g lešnika i 100 g oraha ili badema.
Za kore: 6 belanaca, 8 kašika šećera, 4 kašike džema od kajsija, 4 kašike brašna i 4 kašike pšeničnog griza.
Za fil:
6 žumanaca, 8 kašika šećera, 2 kesice pudinga od vanile, 2 kašike gustina, 6 dl mleka, 250 g maslaca, 2 banane, dva-tri kivija, limun i kesica-dve šlaga.


Lešnike i bademe ili orahe sitno iseckajte i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Okrugli kalup za tortu premažite maslacem, pospite brašnom i po dnu sipajte seckane pržene lešnike i orahe. Pomešajte šećer, džem od kajsija, brašno i pšenični griz. Posebno penasto umutite belanca i u tu masu pažljivo dodajte pripremljenu mešavinu. Ovu smesu sipajte u kalup preko prženih lešnika i oraha i pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu koru izvadite iz rerne i ohladite. U međuvremenu sa malo mleka umutite žumanca, šećer, puding u prahu i gustin. Ostatak mleka kuvajte do vrenja i kada proključa sklonite s ringle, dodajte pripremljenu mešavinu, snažno mešajte da se masa zgusne i ostavite sa strane da se ohladi. U ohlađenu smesu dodajte penasto umućen maslac i snažno promešajte da dobijete homogen, gladak krem. Bananu i kivi oljuštite, isecite na kolutiće i prelijte limunovim sokom. Na biskvit nanesite sloj od pola količine ohlađenog krema, odozgo poređajte kolutiće banane i kivija, prekrijte drugim delom krema i na kraju ukrasite šlagom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Posna voćna torta

Posna voćna torta

203166_12324_f.jpg

SASTOJCI

Kora (sastojci za jednu koru) :
150gr brašna
5 kašika šećera
2 kašike kakaa
1,5 dcl kisele vode
0,5 dcl ulja
1 kašika praška za pecivo.
Fil I:
1 l. multivitaminskog soka (sok u tetrapaku)
10 kašika šećera
4 pudinga od vanile
250 g margarina.
Fil II:
500 ml posnog šlaga.
Jos je potrebno:
1 konzerva ISKA kompota-mešano voće.


PRIPREMA

  • U činiju sipati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo, promešati, pa dodati ulje i kiselu vodu i sjediniti sa kašikom. Smesu izliti u pleh (30x20) obložen papirom i peći koru u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 min. Na isti način ispeći još dve kore.
  • Za fil I puding razmutiti sa 2 dcl soka, a ostatak soka staviti da provri sa šećerom, pa u njemu skuvati pripremljen puding. Kada se fil ohladi, dodati mu umućen margarin, pa sve sjediniti.
  • Pre filovanja torte voće ocediti u cediljki, a sok sačuvati za prskanje kora. Dobicete oko 3 dcl soka.
  • Za fil II umutiti šlag, pa filovati tortu.
  • Staviti prvu koru na tacnu, poprskati je sa 1 dcl soka iz kompota, pa naneti 1/3 fila I. Preko fila poredjati pola količine voća iz kompota, pa preko naneti 1/3 šlaga. Naneti zatim drugu koru, poprskati je, naneti 2/3 fila I, voće, pa 2/3 šlaga. Odgore staviti treću koru, poprskati je, pa sa ostatkom fila I premazati celu tortu. Sa ostatkom šlaga dekorisati tortu po želji.
Izvor: Serbiancafe


 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tart Tatan

Tart Tatan

im91_tart_tatan.jpg

Za 4 osobe
5 jabuka
2 kruške
200 g šećera
50 g margarina
sok od 1 ½ limuna
sok od ½ pomorandže
rendana kora od pomorandže
kašičica cimeta

Testo
200 g brašna
100 g margarina
¼ kašičice soli
½ dl vode

Dekoracija
semenke nara
badem

Način pripreme


1. U brašno dodati hladan margarin i so, pa mikserom, na kome su metlice za testo, sjediniti namirnice. Promeniti metlice (staviti obične) pa namirnice mutiti još nekoliko minuta. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umesiti glatko i elastično testo. Prekriti ga prijanjajućom folijom i odložiti u frižider da odstoji minimum 1 h (idealno je preko noći).

2. Oljuštiti jabuke i kruške, pa ih iseći na jednake delove. Poprskati ih sokom od jednog limuna da voće ne bi oksidiralo. U dubljem tiganju ili šerpi karamelizovati sećer na jakoj vatri. Zatim dodati margarin, dobro promešati pa dodati sok od ½ limuna i pomorandže te rendanu koru pomorandže. Začiniti cimetom, smanjiti vatru na umerenu, dodati voće te sve krčkati 15 minuta.

3. Jabuke i kruške rasporediti u vatrostalnu okruglu posudu. Preliti ih sa kašikom-dve sosa. Izvaditi testo i razvući oklagijom na debljinu od 2-3 mm. Odmeriti krug veći za 1-2 cm od vatrostalne posude pa ukloniti višak testa. Voće prekriti testom, a krajeve ušuškati. Površinu testa izbušiti čačkalicom da bi se pri pečenju oslobodila suvišna para.

4. Zagrejati pećnicu na 200°C pa peći tart 20-25 minuta. Kada se po pečenju tart prohladi, servirati ga izvrnutog iz posude, voćem okrenutim na gore. Tart ukrasiti zrnima nara i bademom. Po želji, preliti sa ostatkom soka ostalog pri kuvanju voća.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćna krem torta

Voćna krem torta

vocna-krem-torta.jpg

Potrebno je:
2 kesice pudinga od vanile, 3 dl mleka, 4 dl slatke pavlake, 4 kašike šećera u prahu, 2 kesice želatina, konzerva ananasa, 2 kivija, 250 g piškota i kesica vanilin šećera.

Umutite puding od vanile sa mlekom i prah šećerom, pa dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku. Dobro umutite da fil bude kompaktan. Ubacite polovinu ananasa iseckanu na sitne komade, a sok sačuvajte. Želatin rastopite u 8 kašika vode na pari, a zatim sipajte to u fil i umutite mikserom da se smesa sjedini. Piškote umočite u sok od ananasa koji ste sačuvali i ređajte na dno i zidove posude. Sipajte krem fil, preko poređajte kriške ostatka ananasa, pa ostavite tortu u frižideru preko noći da se dobro stegne. Pre serviranja kivi isecite na kriške i ukrasite površinu torte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Moj brzi voćni slatkiš

Moj brzi voćni slatkiš

Danas sam malo eksperimentisala sa sastojcima koje sam imala kod kuće, ali je ispalo tako dobro, da sam rešila da zapišem i podelim sa Vama. :)

Za dve osobe, potrebno je: 1 nar, 1 kisela pavlaka (ona manje masna), 1 kašika vanil šećera i desetak "Plazma" keksića. Za dekoraciju, može još neko voće, ja sam koristila mandarine.

Priprema: Očistiti nar, pa ostaviti sa strane. Pavlaku umutiti viljuškom, dodati vanil šećer i krupno izlomljen keks (ostaviti par komada za dekoraciju, a ovo ostalo izlomiti i staviti u smesu). Kad je sve dobro izmešano, dodati očišćen nar (i tu ostaviti par zrna za dekoraciju). I to je to.
Podeliti u dve činijice za služenje, posuti onim preostalim zrnima nara, dekorisati nekim drugim voćem i preostalim keksom.

Napomena: Umesto nara možete koristiti i neko bobičasto voće (maline, kupine, jagode), u ovo vreme smrznute, a preko godine i sveže.

Jednostavno, brzo, osvežavajuće.

Prijatno Vam bilo :curtsey:


 
Natrag
Top