Voćni kolači i torte

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tuti fruti torta

TUTI FRUTI TORTA

a.jpg

POTREBNO JE

ZA KORE

16 belanaca, 350 g šećera, 200 g seckanih oraha, 100 g prezle, 1 kašika brašna
ZA KREM 2 l slatke pavlake, 50 g želatina, 400 g šećera u prahu, seckano voće po izboru (ananas, breskva, malina, jagoda, kivi, banana)

PRIPREMA

Umutite sneg od belanaca i šećera, pa u umućenu smesu dodajte orahe, prezle i brašno. Od dobijene smese ispecite četiri kore, a svaku pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Želatin rastopite na šporetu sa malo vode. Umutite pavlaku sa šećerom i uz lagano mešanje dodajte otopljeni želatin. Filujte kore pavlakom, a preko nje slažite komade voća. Nafilovanu tortu završite šlagom i dekorišite svežim voćem.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
šarena torta

ŠARENA TORTA

1.jpg

POTREBNO JE
ZA KORU 5 jaja, 120 g šećera, kesica burbon vanilin šećera, 50 g oštrog brašna, 40 g kakaoa, pola kesice praška za pecivo, 150 ml mleka ZA I FIL 220 ml slatke pavlake, 200 g čokolade za kuvanje ZA II FIL 600 ml mleka, 2 kesice pudinga od vanile, 200 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 100 g malina, 2 banane, 3 kivija, nekoliko kolutova ananasa iz konzerve, umućen šlag

PRIPREMA

Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutite mikserom. Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mleko. Potom smesu lagano sastavite s čvrsto umućenim belancima. Podelite je na dva dela, a kore pecite odvojeno u okruglom podmazanom i brašnom posutom plehu. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pre filovanja kore ohladite. Za prvi fil slatki pavlaku kuvajte do vrenja i prelijte je po izlomljenoj čokoladi. Mešajte varjačom dok se čokolada ne otopi, a zatim stavite u frižider na dva sata. Kad se fil ohladi, umutite ga mikserom. Za drugi fil skuvajte puding, ostavite da se ohladi, pa ga sastavite s umućenim maslacem i šećerom u prahu. Prvu koru premažite drugim filom, ali ostavite malo za premazivanje torte, odozgo poređajte seckano voće, premažite drugim filom, pa poklopite drugom korom. Celu tortu premažite prvim filom i ukrasite voćem.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćne tortice

VOĆNE TORTICE

1.jpg

POTREBNO JE
50 g brašna, 125 g putera, žumance, malo soli, voda, puding od vanile ili kuvan žuti krem od žumanaca, voće, preliv za kolače (providni žele)

PRIPREMA
U brašno dodati na vrh noža soli i prstima utrljati puter, žumance i malo pomalo vode da se dobije tvrđe testo i ostavite ga u frižideru 30 min. Testo razvući tanko i vaditi krugove veće od prečnika modlica. Testom obložiti dno i zidove podmazane modlice, dno izbockati viljuškom. Peče se na 180C oko 20-ak min. Skuvati puding od vanile i prohlađen sipati u korpice. Odozgo voće koje volite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Danas sam smislila nešto novo, pa da zapišem pre nego što zaboravim, i ujedno podelim sa Vama. :)

Jednostavan (i posan) voćni kolač


Potreban materijal: oko 200gr mlevenog keksa, sok od 3-4 pomorandže, 2 pudinga od vanile, 3-4 banane, malo šećera (po želji, zavisi koliko slatke kolače volite) i 2 vanil šećera.

Sipajte keks u neku činiju. Iscedite narandže, pa pomešajte sa keksom, dodajući sok polako. Keks treba da bude vlažan, ali da smesa ostane gusta, a za to će Vam otprilike biti dovoljno pola količine soka. Smesu stavite na dno neke činije ili dubljeg pleha, pa dobro utapkajte da se napravi nešto kao kora. Isecite banane na kružiće, pa poređajte po smesi od keksa.
Ostatak soka sipajte u šerpicu u kojoj obično kuvate puding, dolijte vode koliko je potrebno do nekih 1/2l, pa stavite da provri. Po ukusu, dodajte šećera i 2 vanil-šećera. U posebnoj činiji, sa malo vode umutite ona dva pudinga od vanile, pa kad voda provri, umešajte i zakuvajte kao svaki puding. Puding polako sipajte i lepo rasporedite preko banana, pa stavite da se sve lepo ohladi. Kad se puding stegne, izgleda kao žele.

Naravno, mogu se koristiti i druge kombinacije voća i drugih ukusa pudinga, ja sam ovo imala u kući i ispalo je odlično.

Prijatno! :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćna torta

2ypdjc6.jpg


Za 8 osoba potrebno je: 3 jabuke iseckane na kockice, 2 banane narezane na kolutove, sok od pola limuna, 250 g brašna + 20 g za kalup, pola kašičice praška za pecivo, 180 g mekog putera omekšalo + 20 g za kalup, 3 jajeta, 180 g šećera u prahu, prstohvat soli. Za šam glazuru: 2 belanca, prstohvat soli, 110 g šećera u prahu.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubokoj činiji posudi umutite puter i 180 g šećera u prahu dok ne dobijete kremastu smesu, pa umešajte jedno po jedno jaje, prosejano brašno, prašak za pecivo i malo soli. Dodajte sok od limuna, iseckane jabuke i banane. Puterom podmažite kalup za tortu, pospite brašnom, pa sipajte pripremljenu smesu i poravnajte kašikom. Pecite oko 45 minuta, sačekajte da se malo ohladi i izvadite iz kalupa. U međuvremenu, umutite belanca sa prstohvatom soli. U šerpici pomešajte 110 g šećera u prahu i 2 kašike vode , zagrejte i kuvajte dok se ne pretvori u gust sirup. Vreo sirup postepeno izmešajte sa umućenim belancima i mutite mikserom dok se šam ne ohladi. Sipajte preko kolača, grilujte 3 minuta u vreloj rerni i poslužite kad se ohladi.

(Novosti)
 
Natrag
Top