Vlažna hrana ili granule - šta je bolje?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Vlažna hrana ili granule - šta je bolje?
Pored toliko velikog izbora hrane za pse i mačke na tržištu, nekada je zaista pravi izazov izabrati onu pravu, a možda ćete od velikog izbora biti zbunjeni. Za vas smo izdvojili nekoliko saveta koji će vam pomoći da se odlučite za pravu hranu...


162263941754569e15a1033801757214_640x428.jpg




Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr.com

Prednosti i mane “vlažne” hrane

Vlažna hrana sadrži dosta vode u sebi pa može biti dobar izvor hidratacije, jer ne unose sve životinje dovoljnu količinu tečnosti. Ukoliko je vaš ljubimac tip koji nereado pije dovoljne količine vode, vlažna hrana može biti pravi izbor.

Vlažna hrana nekada ima i zdravstvene prednosti. Starije životinje i bolesni ljubimci kojima je smanjeno čulo mirisa i apetit biće sklonije hrani koja ima bogatiji miris i ukus. Ovakvim načinom ishrane pas ili mačka će dobiti sve neophodne proteine, vitamine i minerale važne za održavanje dobrog zdravlja.

Ova vrsta hrane je posebno dobar izbor za ljubimce sa lošim zubima ili problemima sa vilicom, jer je mekana i lako se žvaće. Takođe, vlažna hrana više odgovara manjim životinjama sa malim ustima i vilicom.

Pored svih prednosti ova hrana ima i svoje mane. Ljubimci za sobom ostavljaju veći nered dok jedu vlažnu hranu, nego kada im servirate granule. Vlažna i meka hrana se više zadržava u ustima i lepi se za zube pa češće dolazi do stomatoloških problema, odnosno razvijanja karijesa. Vlažna hrana se nakon otvaranja brzo kvari i zato je važno držati je u frižideru. Ona se takođe mora kupovati u manjim količinama ili pakovanjima baš zbog kraćeg roka trajanja nakon otvaranja, što znači da ćete u nabavku morati češće.

Prednosti i mane “suve” hrane

Ova vrsta hrane je najpogodnija za skladištenje i ishranu životinja. Granule su vrlo praktične, naročito vlasnicima koji su duže u toku dana odsutni, jer nema bojazni da će se hrana usled dužeg stajanja u posudi pokvariti. Suva hrana se lako skladišti, obično je upakovana u plastičene kese i ima dug rok trajanja čak i nakon otvaranja.

Mnogi proizvođači danas na pakovanja stavljaju posebne zatvarače, pa tako hranu nakon otvaranja možete ponovo dobro zatvoriti, zadržati svežinu i zaštititi je. Suva hrana je najčešće jeftinija, a proizvođači često daju popust na količinu.

Granule su posebno pogodne kao poslastice za vašeg ljubimca u toku dresure ili treninga. Neke su posebno namenjene i oblikovane za čišćenje zuba, pa nema bojazni od karijesa.

Ipak, suva hrana ne pruža dovoljno hidratacije i nije pogodna za bolesne ili starije ljubimce oslabljenog njuha i loših zuba. Tada je vlažna hrana bolji izbor ili možete jednostavno granule preliti jogurtom ili supom, kako bi bile lakše za žvakanje.

Odluka

Izbor hrane prvenstveno treba da zadovolji jedinstvene portebe ljubimca. Odlučite se za dobro izbalansiranu hranu kvalitetnih sastojaka, koja odgovara vašem životnom stilu, ali i uzrastu i potrebama ljubimca.

Druga opcija jeste kombinovanje suve i vlažne hrane u istoj posudi ili davanje vlažne hrane povremeno kao poslastice. Takođe, važno je znati da ljubimcima može da dojadi jednolična i stalno ista ishrana. Posavetujte se sa veterinarom ako imate bilo kakvih nedoumica, jer određene rase mogu zahtevati poseban način ishrane.


Izvor: B92
 
Natrag
Top