Vladika Artemije odredio sebi platu 144.000 dinara

Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
57
Blic - Petak, 11. septembar 2009. 07:55

Vladika raško-prizrenski Artemije prima iz budžeta platu veću i od premijera i predsednika Srbije. Od novca građana Srbije episkop mesečno "zarađuje" 144.000 dinara, saznaje "Blic". Ova Episkopija godišnje inkasira preko pola miliona evra državnih para, a od te sume plaćaju se i vladičini kuvari i vozač.

I oni su bolje plaćeni od vladinih službenika jer vozač episkopa prima 23.040 dinara, a vladini oko 15.000 dinara. Kako će se rasporediti državni novac, to jest kolike su mesečne plate u Eparhiji, određuje vladika Artemije.

Ministarstvo vera već treći mandat zaredom deo svog novca izdvaja za pomoć monaštvu i sveštenstvu SPC. To je praktično dotacija države. Eparhija raško-prizrenska tako od države mesečno inkasira 3.972.082 dinara ili godišnje 47.903.309 dinara, što je 516.000 evra.

"Blic" je imao uvid u dokument Eparhije raško-prizrenske u kome su prikazane mesečne plate. U Episkopiji, a to je sedište vladike, na plate odlazi 528.960 dinara. Platu prima njegov lični sekretar protosinđel Simeon Vilovski, inače i iguman manastira Banjska na severu Kosova, koji mesečno zarađuje 69.120 dinara. Toliko je primanje i sekretara Eparhije.

Vladika ima i prevodioca jerođakona Damjana koji mesečno prima 43.200 dinara, ali i službu za informisanje u kojoj jeromonah Pimen Dejanović dobija mesečno 43.200 dinara državnih para. Ipak, najzanimljiviji su kuvari. Vladika koji umesto u Episkopiji u Prizrenu živi u manastiru Gračanica gde je sestrinstvo brojno, ipak za plate dvojice kuvara izdvoji po 23.040 dinara.

Na platnom spisku vladike Artemija, a na račun građana Srbije, jeste i Vladimir Vilovski, brat njegovog sekretara Simeona. On je civil koji ima zvanje referenta izdavačke delatnosti i prima platu od 48.000 dinara. On inače i ne živi na Kosovu i Metohiji već u Beogradu. Blagajnik u Gračanici zarađuje 57.600 dinara, a kućepazitelj 24.000 dinara. Vladika ima i verske službenike pri Episkopiji, i to njih 12. Za magacionera odlazi 48.000 dinara, a kod episkopa ima i radno mesto foto-arhivar. Tako civil Nikolaj Maljm na toj funkciji zarađuje 46.080 dinara.

Vladika je od državnih para najmanja primanja odredio sveštenstvu. Njihova plata je najčešće 9.600 dinara, iako znatan broj sveštenika služi u enklavama gde je malo preostalih Srba, tako da je mogućnost da zarade od bogosluženja gotovo minimalna. I monaštvu sleduje oko 100 evra. Prema saznanjima "Blica", pojedini manastiri na KiM državni novac koji im je vladika odredio ne dele između sebe kao mesečna primanja, već ga stavljaju u zajedničku manastirsku kasu. Međutim, na osnovu dokumentacije ne može se sa sigurnošću tvrditi da li najbliži vladičini ljudi poput ličnog sekretara Simeona ili monaha Pimena osim plate u Episkopiji dobijaju i sledovanja koja pripadnu manastirima iz kojih su.

Episkop raško-prizrenski poslednjih nekoliko dana optuživao je Srbiju za nebrigu o narodu i SPC na KiM. Na to mu je odgovorio Sinod SPC. U saopštenju glasnogovornika Sinoda vladike bačkog Irineja navedeno je da vladika Artemije u episkopskoj službi nema moralno pravo da pripisuje Srbiji nebrigu, "jer on, kao malo ko, ima neposredna saznanja o zalaganjima i ulaganjima Srbije, čiji je i on sam i te kako veliki korisnik".

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
193
Koliko je potrebno da se napravi lazni papir i ubaci medju dokumente?!
Ne treba duze od 10 min!!!

Mene ne mogu prevariti a i ti koji si se sav predao da to objavis!

Ja znam ko si ti i koju ulogu igras meni si toliko providan a i oni koji te salju!

Za 15 min bih iz tebe izvukao istinu i priznanje za koga radis!

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ma ljudi moji, braco i sestre...sve su ovo desavanja na koja smo bili upozoravani od svetitelja.Prema tome, nemojmo se ni cuditi ni dalje sablaznjavati, a ponajmanje osudjivati.Oni su vec osudjeni, koji su nebesko prodali za zemaljsko.Nego da se mi u veri utvrdjujemo i "prema onome sto je napred da se pruzamo i njega da dosezemo", kako kaze apostol Pavle.A bukaca, ismejaca, podrugljivaca i glupaka uvek je bilo...

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Deset Božijih zapovesti

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.

4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.

5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.

10. Ne poželi ništa što je tudje.

Proučio i naučio vladika Božije zapovesti,sad će dopisati jedanaestu.Kad sedneš u stolicu vladičansku,ti sebi odredi platu od 144.000. Badava ti rabota za sitnije pare.

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Postavljena tema nema nikakve dodirne tačke sa religijom pa bi zamolio urednike da ovakve teme prebace tamo gde im je mesto hronika, zanimljivosti, ekonomija, "žuta štampa" ili gde nađu za shodno...

Takođe bi bilo korektno da Djina postavi temu o svojoj verskoj zajednici (Adventističkoj (Subotarskoj)) i malo nam pojasni koliko ima stalno zaposlenih, kakve investicije provodi iz kojih se sredstava finansiraju, koje plate primaju stalno zaposleni... Bilo bi lepo da nam pojasni zašto je u Americi njena verska zajednica registrovana pod jednim imenom a u Srbiji pod drugim, da nam objasni da li i u drugim državama na primer Švedskoj nosi neko treće ime...Takođe bi bilo lepo da nam objasni zašto ona vidi najveće "protivnike" svoje verske zajednice u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi zatim u zatim zašto diskredituje Jehovine Svedoke odnosno njihovu veru,zašto postavlja temu "Biblijska škola" koja navodno nije nijedne crkve i nijednog pojedinca ??? a ta škola je škola Adventističke verske zajednice, primenjujući copy/paste...

Da li se ti Djina stidiš svoje vere ili je nešto drugo u pitanju ?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.015
Da, i ovo nije tema za Religiju, ide u Društvo, gde ovakve teme i spadaju.

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Cuo sam da vozi Audi od 60 000 E,znalo se da popovi pljackaju narod i da voze dobra kola,ali ovaj bas preterao...Sta je njihov poso,dodje na sahranu ili parastos,peva pola sata,duzan si 10 000,mozda sam preterao ali i 5-6 nek bude,opet je pljacka.

Natrag