Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.999
VLADA I BAJKA
(Beograd)

vib.jpg

Vladimir Marković (rođen 1950. u Beogradu) i Dragutin Balaban (rođen 1948. u Zemunu) smatraju se prvim akustičarima na beogradskoj sceni. Njih dvojica druguju od najranijeg detinjstva. Afinitiet prema muzici odveo ih je 1968. godine u AKUD Branko Krsmanović, ali paralelno nastupaju kao duet. Sa Krsmancem 1971. godine odlaze na turneju po USA i tokom boravka nastupaju po univerzitetskim klubovima svirajući repertoar Sajmona i Garfankla (Simon and Garfunkel). Po povratku u Beograd, sa prepevom pesme "Zvuk tišine", jednog od najvećih hitova Sajmona i Grafankla, pobeđuju u radijskoj emisiji "Studio VI vam pruža šansu" i dobijaju mogućnost da objave prvi singl. Na njemu se pored pobedničke pesme našla još jedna obrada popularnog dueta, pesma "Cecilija".

U to vreme ostvaruju redovnu saradnju sa Radio Beogradom, pa često nastupaju uživo u noćnom programu, a sarađuju u TV emisijama "Serija koje nema" i "Pozdravite sve kod kuće" Sa Vladinim pesmama redovni su na festivalima: Opatija 73 sa pesmom "Dok te gledam". Omladina 73, pesma "Lutanja" i Beogradsko proleće 74, pesma "Novi svet". Po objavljivanju singla sa pesmom "Oblak", urađenom na tekst Dobriše Cesarića, ujedno njihovim najpopularnijim snimkom, prekidaju diskografsku delatnost, ali nastavljaju sa povremenim klupskim nastupima. U to vreme Vlada i Bajka postaju članovi hora RTB Vlada završava Muzičku akademiju i radi kao producent u Studiju VI. Bajka diplomira na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek organizacija i radi u marketingu RTS, a polovinom devedesetih je bio odgovorni urednik Radija 101.

Početkom 1994. godine počinju da snimaju prvi album koji realizuju punih sedam meseci. Na snimanju učestvuju brojni beogradski muzičari. Kao autori muzike pojavljuju se Vlada, Bajka i Enco Lesić. Po starom akustičarskom običaju, neke pesme su urađene na stihove Branka Radičevića, ali tu su i savremeni pisci: Duško Kovačević, Ratko Adamović i Petar Lazić. CD pod nazivom "Ja nisam ja" donosi četrnaest kompozicija od kojih je iz starog arsenala jedino ponovljen "Oblak", ali u novom ruhu. U pesmi "Beograd", kao gosti se pojavljuju Bora Ðorđević, Dušan Prelević, glumci Dragan Nikolić, Nikola Kojo i Dragan Bjelogrlić. Povodom objavljivanja albuma, 6. aprila 1995. godine u Sava centru priređuju ambiciozan koncert pod nazivom "Odbrana Beograda" aludirajući na narastajući turbo folk trend u srpskoj kulturi.

Diskografija

Singlovi

"Cecilija"/ "Zvuk tišine" (PGP RTB 1971.)
"Dok te gledam" / "Peta strana sveta" / "Zaborav" / "Tvoj san" (PGP RTB 1973.)
"Novi svet"/"Lutanja" (PGP RTB 1973) "Oblak" / "Za koju noć .." (PGP RTB 1975.)

Album

"Ja nisam ja" (PGP RTB 1994.)

Izvor: Džuboks 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top