Vlada CG namešta prodaju Luke Bar?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Vlada CG namešta prodaju Luke Bar?











Izvor:
Novosti.rs








Odluka crnogorske vlade da proda 62 odsto državnih akcija kompanije "Kontejnerski terminal i generalni tereti" (KTGT), doneće lošu privatizaciju Luke Bar, od koje će koristi imati samo prijatelji i poslovni saradnici porodice Mila Đukanovića.

[SIZE=+0]Tako su u ponedeljak iz MANS reagovali na novu epizodu privatizacije nekadašnjeg crnogorskog privrednog giganta, luke koja već decenijama radi sa gubicima a nikako da preko tendera dobije novog vlasnika.


reg-luka-bar_310x186.jpg



U ovoj NVO sumnjaju u poslovne kapacitete mogućeg investitora iz Azerbejdžana i, uz to, tvrde da je u kombinaciji za novog vlasnika barskih "Kontejnera" firma iza koje stoji - sam predsednik te zemlje Ilham Alijev.

- Nema države u okruženju koja je rasprodala svoje luke ili strancima dala u koncesije korišćenje lučkog područja na period od 30 godina, kako je predviđeno pozivom vladinog Saveta za privatizaciju - upozoravaju iz MANS. - Luke prodaju samo oni koji nemaju razvojne planove, a stručnjaci posebno upozoravaju da se nikako ne prodaju "Kontejnerski terminali" jer se u svetu povećava promet preko njih. Ali, crnogorska vlada je preko svojih kadrova iz DPS uništila Luku Bar i podelila je na dve partijsko-interesne celine, da bi je lakše rasprodali.

U stručnoj javnosti može se čuti i da Hrvatska i Albanija u svoje luke Ploče, Drač i Valona ulažu milione evra i izgrađuju nove lučke kapacitete. Zato i preuzimaju deo poslove koji su obavljani u Baru. Tako se, čak, i aluminijumski ingoti iz podgoričkog Kombinata aluminijuma više ne transportuju preko barskog terminala, već se posle prevoza kamionima na brodove tovare - u hrvatskoj luci Ploče.

U Vladi su, međutim, odlučni: raspisan je tender za prodaju državnih akcija za KTGT, dok će za korišćenje područja Luke Bar biti odobrena koncesija. Interes da kupi 62 odsto deonica "Kontejnerskog terminala", kako je saopštilo Ministarstvo saobraćaja, u prvoj fazi pokazalo je šest kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju. Koliko njih će dostaviti ponudu još se ne zna.

Firma "Kontejnerski terminal i generalni tereti" prošlu godinu završila je sa gubitkom od oko 700.000 evra, za 42 odsto više nego godinu pre. Budućeg kupca čeka rekonstrukcija infrastrukture i instalacija kontejnerske dizalice, a kupoprodajni i ugovor o koncesiji podrazumevaju i socijalni program za višak zaposlenih.

[SIZE=+0]Glavni posao Luke Bar u ovoj godini biće transport vozila iz kragujevačke fabrike "Zastava".



[/SIZE]
[/SIZE]
 
Natrag
Top