Vlada bez plana za novi talas krize

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Vlada bez plana za novi talas krize[/h] Izvor: Blic

Beograd -- Vlada Srbije nedovoljno spremna dočekuje drugi talas krize koji je pre neki dan najavio predsednik Srbije Boris Tadić.

635427894eaca1b1e756a947113593_640x360.jpg
Vlada kao da ga nije očekivala, pa danas nema nijednu novu meru kojom može da pomogne privredi koja će trpeti najveće pritiske.
Stručnjaci tvrde da Srbiji preostaje da se i dalje zadužuje, i da je to način na koji može očuvati zaposlenost, životni standard i potrošnju.
Još letos je bio potreban hitan dogovor Vlade, privrednika, banaka i NBS. Privreda je najavljivala nove probleme, bankari su sve glasnije pričali o rastu problematičnih kredita preduzeća...

Tražilo se da NBS spusti obaveznu rezervu bankama kako bi se omogućili jeftiniji krediti privredi, da država smanji rashode, počne da vraća dugove i osnuje razvojnu banku. To su bili i zaključci 250 privrednika koji su u junu sa premijerom Cvetkovićem pričali u Skupštini Srbije i očekivali mnogo od takozvanog srpskog parlamenta preduzeća.

Vlada je radila na deset ciljeva koje je premijer Mirko Cvetković gromoglasno najavio pre pola godine, ali očigledno nije imala mnogo uspeha. Od planirane tri milijarde evra investicija za ovu godinu, privučena je polovina, javna potrošnja nije smanjena, reforma javnih preduzeća nije pokrenuta.

Znatan rast zaposlenosti, mere za podsticaj izvoza, te razvojna banka i dalje su slovo na papiru. Cene, doduše, ne divljaju kao na početku godine - Ministarstvo za poljoprivredu je ograničilo cenu hleba i hrane za životinje i obezbedilo jeftiniji šećer.

Zbog negativnih dešavanja u Evropi, Fiskalni savet je morao da prepolovi projekciju privrednog rasta Srbije u 2012. - sa tri na 1,5 odsto. Prerađivačka industrija se ne oporavlja, a ukoliko bi se obistinile pesimistične prognoze u vezi s radom „Ju-Es stila“ u Smederevu, to bi značilo još gore rezultate proizvodnje i izvoza.

 
Natrag
Top