VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
da budemo sluge novom zavetu,
Tacno, po novom zavetu koji podrazumeva upisivanje Bozjeg zakona u misli i srce.
Jesi li dopustio da Bog po novom zavetu upise deset zapovesti u tvoje srce imisli Duhom Svetim.
"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet,
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bejah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod" ( knjiga proroka Jeremije 31. 31 - 33 )
"Јер кудећи их говори: Ево дани иду, говори Господ, и начинићу с домом Израиљевим и с домом Јудиним нов завет;
Не по завету који начиних с очевима њиховим у онај дан кад их узех за руку да их изведем из земље мисирске; јер они не осташе у завету мом, и ја не марих за њих говори Господ.
Јер је ово завет који ћу начинити с домом Израиљевим после оних дана, говори Господ: даћу законе своје у мисли њихове, и на срцима њиховим написаћу их, и бићу им Бог, и они ће бити мени народ." ( Jevrejima poslanica 8. 8 - 10 )
Da iskupi one koji su pod zakonom
Tacno, koji su pod osudom zakona, i smrti koju krsenje zapovesti proizvodi.
Jesi dopustio Isusu da te oslobodi od osude i smrti koje je krsenje Bozjih zapovesti proizvelo u tebi, i dao ti silu da tvoj zivot bude u savrsenom skladu sa svakom zapovescu.
Tako već nisi rob, .
Tacno, nisu robobovi greha i formalnog ispunjavanja zapovesti bez duha pravog posvecenja i vere u Hrista.
Oni koji su se predali potpuno Bogu - oni nisu vise robovi greha, ni samopravednosti u teznji da formalno drze zapovesti svojom silom, vec su dopustili da Ih on promeni, kako bi ziveli Duhom u skladu sa svakom zapovescu.
--------------------------------------------------------------
HRISTOS POSTAVLJA DRŽANJE DESET ZAPOVESTI KAO USLOV DOBIJANJA VEČNOG ŽIVOTA:
"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )
APOSTOL PAVLE UPUĆUJE NA JEDNU OD DEST BOŽJIH ZAPOVESTI, I NA OBEĆANJE BLAGOSLOVA KOJE DRŽANJE OVE ZAPOVESTI DONOSI:
Djeco! slušajte svoje roditelje u Gospodu: jer je ovo pravo.
Poštuj oca svojega i mater: ovo je prva zapovijest s obećanjem:
Da ti blago bude, i da živiš dugo na zemlji" ( Efescima 6. 1 - 2 )
Poslednja izmena: