Član
Učlanjen(a)
04.08.2010
Poruka
42
Prvo da nesto razjanimo:NISAM ODGOVORAN ZA NIKAKVU ŠTETU ILI OZLJEDU NASTALU PRI VISOKOM NAPONU AKO STE POČETNIK ILI NISTE SIGURNI DA OVO MOŽETE NEMOJTE TO RADITI NAPON JE MOGUČE DA POSTIGNE VRIJEDNOSTI I VIŠE OD 10000V ŠTO JE PO OHMOVOM ZAKONU UBOJITO.
Evo najjednostavniji način za rad sa visokim naponom.
Evo video koji sam ja snimio: http://adf.ly/9NTK
Sve što je potrebno:
Elektronika iz štedne žarulje, izmjenični (AC) flyback transformator, prekidač (u ovome slučaju osigurač).
Prvo spojite prekidač (osigurač) sa gradskom mrežom, tada poslije osigurača spajate elektroniku iz štedne žarulje (kada bolje pogledate elektroniku prema žarulji idu 4 izvoda vi koristite vanjske, unutarnji su mase).
Prije nego što spojite elektroniku iz štedne žarulje sa flyback transformatorom morate naći pinove na koje će te spojiti za to vam je potreban multimetar ili ohmmetar multimetrom/ohmmetrom tražite dva pina sa najmanjim otporom tamo gdije ih nađete tu spajate elektroniku iz štedne žarulje.
Kada ste to napravili ostali pinovi na flyback transformatoru služe kao mase tamo zalemite žicu uključite transformator i polako približite žicu dok ne krenu preskakati iskre (kao na videu).
Sad malo teorije elektronika iz štedne žarulje se inače zove driver za flyback transformator koji stvara visoku frekvenciju koja ulazi u transformator, miris koji osjetite dok radite sa visokim naponom zove se ozon (O3) naime visoki napon razlaže molekulu kisika (O2) na atome kisika i ponovo spaja ali u molekulu ozona tako da se osjeti miris ozona, što je štedna žarulja jača (što ima više wata) time je driver je bolji i samim time iskre na visoko naponskome izlazu iz flybacka su veće ali i flyback je tada opasniji.
Još jedna zanimljiva stvar je to da kada onaj dio štedne žarulje sa pliom (koji svijetli - žarulja) kada približite flyback transformatoru zasvijetli zbog magnetskog polja koje ionizira plin u žarulji.

PLASMA BALL

Evo i drugoga djela o visokome naponu.
Ovaj dio je o plasma ball koji se može napraviti od obične žarulje.
Sve što je potrebno:Žarulja 30W pa nadalje, štedna žarulja od oko 35W pa nadalje, AC flyback, sklopka.
Rastavite štednu žarulju i izvadite elektroniku koji će te spojiti sa flyback-om (driver).
Kada ste rastavili štednu žarulju, elektroniku iz štedne žarulje spojite sa sklopkom i sa flyback-om tada HV izlaz iz flyback-a nemojte izravno spojiti sa žaruljom nego ga malo odaljite od žarulje oko 1-3 mm (na slici je zaokruženo na dva milimetra ali nije kod svakoga isto) tako da na spojeve žarulje preskaču iskre tako kada približite ruku iz žarulje krenuti će prema staklu plasma koja bi se mogla (a ne mora) lagano osjetiti na prstu ali vidjeti će te plasma efekt.
Video dolazi uskoro.
Shema otprilike:
OPREZ!!!
PRI RADU FLYBACKA KOJI JE PRIKLJUČEN NA ŽARULJU NE DIRAJTE METALNI DIO ŽARULJE AKO STE POČETNIK NEMOJTE OVO RADITI!
file.jpg
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2010
Poruka
14
Omov zakon ne govori o opasnostima od el.struje.Napon je, nezavisno od njegove veličine (visine) P O T P U N O !!!, bezopasan.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
9.187
Napon je, nezavisno od njegove veličine (visine) P O T P U N O !!!, bezopasan.


visoki_napon.gif


Svi naponi veći od 50 V su opasni po život.
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2010
Poruka
14
Napon, ponavljam nije opasan dok se ne stvore uslovi za proticanje STRUJE kroz organizam životinje ili čoveka.To znači da bi mogao da se golim rukama držiš za visokonaponski provodnik koji je, recimo pod naponom od čak 110000V.U tom slučaju tvoje telo predstavlja ogroman otpor u odnosu na provodnik čiji je otpor gotovo beznačajan.Paralelna veza otpora!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
9.187
.....mnogo stvari u životu su bezopasne...dok se ne stvore uvijeti da preraste u ....po život opasne.
Ali....tvoja izjava....
Napon je, nezavisno od njegove veličine (visine) P O T P U N O !!!, bezopasan.
... je u potpunosti neodgovorna za potpune laike koji je mogu shvatiti bukvalno,što ih može stajati života.
To je kao da si napisao tvrdnju....."Sve su gljive jestive".....bez nastavka rečenice....."neke samo jednom" .Znaj da je javno, dosta opasno izlaziti sa ovakvim dvosmislenim i nedorečenim tvrdnjama.Tim
više što forum posječuju ljudi raznih profila i stupnja obrazovanja i vrlo lako se može dogoditi da netko
tvoju rečenicu shvati doslovno....i usput se uhvati za "živu žicu".
Oprez prije svega.!
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
6
Dodato posle 10 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Napon, ponavljam nije opasan dok se ne stvore uslovi za proticanje STRUJE kroz organizam životinje ili čoveka.To znači da bi mogao da se golim rukama držiš za visokonaponski provodnik koji je, recimo pod naponom od čak 110000V.U tom slučaju tvoje telo predstavlja ogroman otpor u odnosu na provodnik čiji je otpor gotovo beznačajan.Paralelna veza otpora!

Glupost. Vrednost struje se dobija kada se napon podeli sa zbirom otpora izvora i potrosaca. Vidim da volis da pises ali pre toga treba da se nauce bar osnovne stvari.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poruka
24
Djura je 100 % u pravu.Kako bi se, inače, ptice odmarale na VN ,,žicama'' dalekovoda.
 
Član
Učlanjen(a)
22.11.2010
Poruka
5
Može se raditi sa naponom ako nije zatvoren strujni krug tj. Ako imate 220 V te uhvatite fazu, a stojite na zemlji gotovi ste da tako kažem.Međutim ako napravite sebi izolaciju tako da ne zatvorite strujni krug neće vam biti ništa!!Ali malo tko uopće gleda na to i pazi zato je najbolje da "laici" ne barkaju oko toga.Točno je da nije napon opasan nego struja međutim kao što dole piše napon i otpor daju struju, a pošto je sve povezano i veći napon daje veću struju opasnost je veća što je napon viši..Što se tiće ohmovog zakona samo ću reći formulu I=U/R pa sada tko razumije shvatit će.Još da kažem da otpor čovjeka se kreće (bubnut ću) 2000-4000 oma sa naponom od 220 v.Podijelite sa otporom po staroj formuli gore navedenoj dobit će te (uzeo sam 4000 oma) 0.055 A struje.Ta struja je dovoljna da vas strese pa možda i ubije.Zato ako netko zna fidove sklopke ili zaštitne se uzimaju od vrijednosti 0.01 do vrijednosti 0.035 A (ispravite me ako griješim).Uglavnom struja je nešto što se ne treba barkati, a pogotovo ako niste se susretali sa tim...Vrijednost otpora čovijeka nije ista pri različitim naponima.Pri 50 V on iznosi oko 10 000 oma.Uglavnom nadam se da sam pomogao, ako negdje sam negdje pogriješio ispravite me slobodno,čak više volim ovo raspravljanje jer se dosta toga naući...
 
Član
Učlanjen(a)
20.01.2013
Poruka
4
malo sam setao forumom pa naleteh na ovu temu
ovde su mnoge stvari neobjasnjene
naprimer da se radi o visokom naponu veoma male amperaze sto je veoma bitno
a drugo elektronika iz stedne sijalice napon od 220V 50Hz naizmenicne pretvara u jednosmernu pa je onda svoim oscilatorom ponovo pretvara u nasizmenicnu nekoliko stotina Hz a to je vec visoka frekvencija koja nije toliko uboita
inace frekvencije visoke ucestanosti nisu uboite jer se krecu povrsinom provodnika
primer predajna antena nekog jaceg predajnika kada spoite sijalicu na antenu upalice je ali ako se za istu uhvatite necete poginuti
 
Natrag
Top