Šta je novo?

Visman: Najuspješnija godina u povijesti njemačke auto-industrije

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Visman: Najuspješnija godina u povijesti njemačke auto-industrije[/h]

Izvor:Blic


Za njemačku automobilsku industriju 2011. biće najuspješnija godina u povijesti. Kako je za dnevnik "Bild" rekao šef Udruženja automobilske industrije Matthias Visman, u ovoj godini će ukupan broj proizvedenih automobila iznositi 5,9 milijuna, od kojih je 4,5 milijuna izvezeno.


U Njemačkoj će ove godine biti kupljeno preko 3,1 milijuna novih vozila, njemačke i inozemne proizvodnje. Broj automobila koje njemačke firme proizvode izvan Njemačke gotovo je dvostruko veći od broja vozila koje izlaze iz tvornica u zemlji.


Istovremeno će, kako je najavio Visman, u ovoj godini vidno biti premašen obujam prošlogodišnjeg prometa automobilske industrije od 317 milijardi eura.

Automobilska industrija je već desetljećima jedan od najjačih oslonaca njemačke privrede, a svako sedmo radno mjesto u Njemačkoj posredno ili neposredno ovisi od proizvodnje automobila.

Oko 390.000 ljudi radi izravno u proizvodnji vozila, a još 360.000 zaposleno je u tvrtkama koje proizvode dijelove i opremu za auto-industriju.

Ali, već sada Udruženje automobilske industrije ocjenjuje da naredna godina neće moći biti uspješna kao 2011, jer je samo u zemljama EU, Norveškoj, Švicarskoj i na Islandu u listopadu broj prvi put registriranih vozila pao za 1,4 posto.

Također se očekuje da će prodaja automobila, posebice u zemljama zahvaćenim dužničkom krizom, i dalje opadati.
 
Top