Više novca za industrijske zone

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Više novca za industrijske zone






Vlada Srbije će dati 300 miliona dinara za industrijske zone u 2013. godini, kaže ministarka Verica Kalanović. Ona ističe da Italijanska kompanija za proizvodnju nameštaja "Ditra" ne odustaje od Vranja.

Ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović kaže da će Vlada Srbije pomoći opremanje industrijskih zona sa 300 miliona dinara u 2013. godini i dodatnih 450 miliona dinara u 2014. godini.


Tehnoloski_park_BL_1710121.jpg



Ministarka Kalanović je je na konferenciji za novinare u Vranju rekla da će među projekitima koje će Vlada podržati biti i otvaranje industrijske zone u Vranju na 109 hektara bivšeg vojnog zemljišta.

Kalanovićeva je nakon sastanka sa gradonačelnikom Vranja i predsednicima opština Pčinjskog okruga rekla da je Vlada prošle sedmice donela odluku da se Gradu Vranju ustupa vojno zemljište za industrijsku zona Bunuševac, u kojoj će raditi više desetina hiljada ljudi.

"Da bi se potpuno opremila Industrijska zona Bunuševac potrebno je 25 miliona evra. To je jedna od 92 industrijske zone u Srbiji i upravo na takva mesta dolaze strani investitori", ističe ministarka.

Kalanovićeva ocenjuje da Vlada treba da pomogne jugu Srbije tako što će podržati investitore različitim finansijskim olakšicama za privredu i podsticanjem zapošljavanja.



"Ditra" ne odistaje od Vranja


Ministarka Kalanović naglašava da italijanska kompanija "Ditra Italija" neće odustati od investicije u Vranju, uprkos teškoćama da iznajmi ranije dogovoren prostor u Jumku.

Kalanovićeva kaže da ta kompanija za proizvodnju nameštaja ima problema sa rukovodstvom Pamučnog kombinata "Jumko" od koga je trebalo da iznajmi deo prostora.

Prema njenim rečima, "Jumko" nedovoljno koristi hale koje je trebalo da iznajmi "Ditri", i da će u svakom slučaju u Vranju biti nađen adekvatan smeštaj za italijansku kompaniju, makar i kroz "grinfild" investiciju.

"'Ditra' će u toku naredne godine zaposliće 400 ljudi. Ditra je čvrsto rešila da fabriku izgradi u Vranju", kaže Kalanovićeva.

Kalanovićeva najavljuje da će se rekonstrukcija zgrade vranjske gimnazije "Bora Stanković", koja je počela krajem 2011. godine, biti završena uz pomoć posebnog fonda Ministarstva za regionalni razvoj, budući da je kredit Evropske investicione banke "zakočen" zbog zastoja drugih projekata.

"Rekonstrukcija Gimnazije košta 150 miliona dinara, od čega je 75 miliona dinara obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke koji je vezan i za druge projekte koji se rade, te je tako, zbog problema u rekonstrukciji Studentskog doma 'Patris Lumumba' u Beogradu, zakočen deo programa i kredita", ističe Kalanovićeva.

Ministarstvo za regionalni razvoj obezbedilo je 300 miliona dinara iz svog posebnog fonda za isplatu radnika preduzeća "Crna Trava" koji su radili na rekonstrukciji Gimnazije u Vranju i za obezbeđenje sredstva, tako da će rekonstrukcija biti završena početkom 2013. godine.



Izvor:
rts.rs
 
Natrag
Top