Šta je novo?

Više mleka tek od marta

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.177
Više mleka tek od marta

| 03. decembar 2010. 20:58 |

Snabdevenost trgovina mlečnim proizvodima i dalje problematična. Veće premije podižu proizvodnju, ali to ne ide tako brzo


eko-mleko.jpgVLADA Srbije povećala je premije proizvođačima mleka sa 1,5 dinara na četiri dinara po litru, a prema izjavama vodećih prerađivača, bolje snabdevanje tržišta može se očekivati tek od marta sledeće godine.

- Snabdevanje tržišta trebalo bi da bude stabilizovano krajem prvog kvartala sledeće godine - rekao je nedavno Slobodan Petrović, generalni direktor “Imleka”. - Kada farmeri budu sigurni da će dobiti neki novac, počeće i da više ulažu u proizvodnju.

Poslednjih nekoliko meseci, inače, u prodavnicima nema dovoljno mleka, posebno u prestoničkim radnjama, jer su proizvođači smanjili isporuke, nezadovoljni otkupnom cenom i premijama, koje dobijaju iz državne kase. Proivođači su tražili da se premija poveća na pet dinara po litru. Jer, sve ispod tog iznosa neće biti dovoljno za proizvodnju. Uz to, nakon 2011. godine te subvencije moraće da rastu.

Inače, subvencije po litru mleka u okruženju su veće od naših, u Bosni i Hercegovini iznose 11 evrocenti, a u Hrvatskoj 14 evrocenti.

U Udruženju proizvođača mleka Srbije, međutim, smatraju da je stanje u našem mlekarstvu toliko zapušteno da će proći godine dok se ponuda ne stabilizuje.

- Uredba o povećanju premija samo je “gašenje požara” i iznuđena mera, zbog ozbiljne nestašice mleka, na koju mi već godinama upozoravamo - ističe Ljubiša Jovanović, predsednik Udruženja proizvođača mleka. - Koliko je situacija kritična najbolje ilustruje podatak da je 2006. godine država za sektor mlekarstva izdvojila 3,4 milijarde dinara, a lane samo 400 miliona dinara.


INTERVENCIJA

- NIJE moguća intervencija na tržištu svakom robom, a to je upravo slučaj i sa mlekom - kaže Goran Tasić, direktor Republičkih robnih rezervi. - Mleko ne može da se čuva u Rezervama, a problem je u tome što ga nema dovoljno, a ne u ceni.

Moglo bi da se interveniše jedino uvozom, ali to bi bilo dosta problematično, jer se, kaže, postavlja pitanje da li na taj način naše proizvođače mleka stavljamo u neravnopravan položaj.


Vecernje novosti
 
Top