Više dodira i maženja

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Veza između roditelja i bebePovezivanje nije čaroban trenutak koji se događa u vezi između roditelja i deteta. To je osećaj koji se razvija onda kada dvoje ljudi osete međusobnu ljubav i tokom vremena produbljuju svoj odnos.

Način na koji roditelj razvija odnos sa novorođenčetom individualan je i razlikuje se od osobe do osobe. Nekim roditeljima biće dovoljan samo jedan pogled na dete koje će ih preplaviti osećajima. Drugi će u čudu gledati u malo strano biće i neće biti sigurni šta da misle, dok će treći možda biti zabrinuti ukoliko odmah ne osete jednaku količinu ljubavi prema drugom detetu, kao što je to bio slučaj kod prvog. Bitno je razumeti da se povezanost roditelja i deteta može dogoditi na mnogo različitih načina u različito vreme.

Nudimo vam sedam načina pomoću kojih ćete lako produbiti svoju vezu sa tek rođenim detetom:

Smanjite druge aktivnosti
Novorođenče donosi pregršt novih aktivnosti u, već ionako, užurbane živote roditelja. Prvih nekoliko meseci je vrlo važno prilikom stvaranja veze između vas i deteta, zato što je moguće da više smanjite nepotrebne aktivnosti i najviše vremena provodite sa detetom.

Naviknite se na "bebino vreme"
Novorođenčad imaju svoj ritam. Sve im je novo i potrebno je neko vreme kako bi se navikli na novu okolinu. Svaki roditelj izgradiće posebnu komunikaciju sa svojim detetom, kako bi saznali šta dete treba i želi.

Posmatrajte dete
Posmatranjem deteta saznaćete puno novih stvari o njemu. Gledajte kako se kreće, slušajte njegove zvukove i posmatrajte kako se menja iz dana u dan, iz meseca u mesec. Na taj način moći ćete posmatrati svet njegovim očima, što će vam pomoći pri izgradnji osećaja i razumevanja.

Mazite se
Bebe žude za dodirom i potreban im je. Potreban im je kao što im je potreban vazduh i hrana. Što češće privijte dete uz grudi i dopustite mu da što više vremena provede uz vas. Upoznajte miris vašeg deteta i neka ono upozna vaš – na ovaj način ćete se što prirodnije povezati.

Čitajte stručnu literaturu, razgovarajte s drugim roditeljima
Ako već nemate iskustva kao roditelj ili mislite da ne znate dovoljno, od velike pomoći biće stručna literatura o razvoju dece ili, pak, iskustva drugih iskusnih roditelja. Ukoliko se osećate bespomoćno, zabrinuto ili iscrpljeno, iskustva drugih roditelja učiniće da znate da niste sami i biće vam od velike pomoći.

Odvojte vreme samo za sebe
Pola sata biće dovoljno da odvojite samo za sebe. To će vam pomoći da "napunite baterije". Ovo je vrlo važan deo u procesu povezivanja sa detetom, na ovaj način povratićete energiju kako biste opet mogli uživati u svom detetu. Priuštite sebi opuštajuću kupku, pišite dnevnik, prošetajte, pričajte s prijateljicom ili otiđite na masažu.

Uživajte u ranim danima
I dok mnogi "novopečeni" roditelji ponekad požele da im je dete malo veće, iskusniji roditelji će uglavnom reći da su važni i vredni rani dani provedeni sa detetom. Zato, uživajte u svakom trenutku.

Izvor: vijesti.cg.yu
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Obozavam da mazim i milujem moje prasice.Prosto uzivaju u dodiru.Od kad sam ih donela na svet pa sve do danasnjeg dana svu neznost i paznju usmeravam ka njima.Nezni su i osecajni bas zbog mazenja.Svaki gest ima svoje znacenje.Milovanje po obrazu,mazenje po glavici..dodirivanje po ledjima..zagrljaji i poljupci su posebni momenti bliskosti u kojima obostrano uzivamo. Cini mi se kao da se tope od miline u tim trenucima.
Kako rastu cini mi se da sve vise odbijaju da ih gnjavim i mazim.Najstarija mi kaze da sam dosadna,sin da ga ostavim na miru jer nije mamina maza a jedino najmladja cerkica jos uvek uziva dok se mazimo.Zato bih savetovala sve roditelje da svoju decu maze dok su jos mala jer kad porastu nece vam to dozvoljavati,uzivajte u tim predivnim momentima jer oni jako brzo prodju.
 
Natrag
Top