Šta je novo?

Virus koji nose komarci stigao u Beograd i Pančevo

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.338
Virus koji nose komarci stigao u Beograd i Pančevo
Beograd -- Komarci su tu, a s njima i opasnost od bolesti koju zaražene jedinke sa sobom nose- virus zapadnog Nila. Prema zvaničnim podacima do sada dve osobe obolele.

Izvor: B92

2767144475b3f01c187e36589836004_v4_big.jpg
Ilustracija: Thinkstock
Prema rečima dr Mitre Drakulić iz Instituta za javno zdravlje do sada su potvrđena dva slučaja obolevanja od virusa zapadnog Nila. jedna obolela osoba je iz Pančeva, a druga iz beogradske opštine Palilula. U pitanju su muška osoba satrosti 66 godina i ženska stara 64 godine, kazala je ona za TV Prva.

Međutim, kako objašnjava, broj se menja iz dana u dan, a presek stanja se vrši jednom nedeljno i svi podaci se ažuriraju na sajtu Instituta.

Kako objašnjava dr Drakulić, simptomi bolesti koju prenose zaražene jedinke komaraca javljaju se od dva do 14 dana od uboda zaraženog komarca. Oko 80 odsto osoba razvija asimptomatične oblike bolesti, odnosno, kod većine ljudi bolest se ne razvije u težem obliku.

Nešto manje od 20 odsto dobije simpotme bolesti poput povišene temperature, groznicu, otok limfnih žlezda, a tek manje od 1 odsto razvije klinički ozbiljnu sliku.

Kako objašnjava dr Drakulić jedina zaštita od virusa zapadnog Nila je odbrana od komaraca - nošenje šire odeće dugih rukava i nogavica, korišćenje preparata koji odbijaju komarce, ali i izbegavanje kretanja u onim delovima dana kada su komarci najaktivniji kao i izbegavanje mesta gde ih ima mnogo.
 
Top