„Vinski lavirint“ uz tamburaše u podzemlju Tvrđave u subotu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
„Vinski lavirint“ uz tamburaše u podzemlju Tvrđave u subotu

24 sata 20.10.2010 07:18



Manifestacija „Vinski lavirint“ održaće se u subotu od 17 sati u podzemnim vojnim galerijama Petrovaradinske tvrđave gde će vina predstaviti 30 vinarija iz šest zemalja... Organizator „Lavirinta“ je udruženje „Interfest“ u saradnji s Turističkom organizacijom Novog Sada, Muzejom grada i Srpskim narodnim pozorištem.

Posetioci će u bajkovitom ambijentu podzemnih vojnih galerija, za ovu priliku specijalno osvetljenih, uz zvuke tamburaša moći da prošetaju trasom renoviranih podzemnih hodnika u dužini od 1.200 metara. Na putu od ulaza, ispod Petrovaradinskog sata, do izlaza, koji se nalazi iza zgrade Muzeja grada, zainteresovani će moći da zastanu u sobama gde ih očekuju vinari i tamburaši - kaže Nataša Budisavljević, direktorka „Interfesta“.
U četiri sobe biće raspoređeno 30 odabranih vinarija iz šest zemalja. Posetioci će na putu sretati mladiće i devojke obučene u kostime s kraja 18. veka, a stalna izložba u podzemlju omogućiće im da se upoznaju s istorijom podzemlja.
Ulaznice, čaše i vaučere za degustaciju za „Vinski lavirint“ posetioci mogu da kupe na ulazu (ispod Sata). Cena ulaznice je 200 dinara, cena degustacione čaše 150, a vaučera za degustaciju 50 dinara.



 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
VINSKI LAVIRINT U PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Manifestacija vinu u čast, samo je deo zanimljive i bogate ponude koja se u toku godine organizuje u Petrovaradisnkoj tvrđavi, najznačajnijoj fortifikaciji u nekadašnjem Habzburškom carstvu čija je gradnja počela 18.oktobra 1692. godine. Na kamenitoj hridini obronaka Fruške gore, iznad Dunava, vojna utvrđenja su građena još u doba Rimskog carstva, a Austrijanci su je izgradili u vreme ratova sa Turcima zbog prevlasti u Podunavlju i na Balkanu..

petrovaradin1.jpg


Zidana je prema projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, inače, vodećeg graditelja tvrđava toga vremena, a kao kuriozitet, u nekim dokumentima se spominje da je reč o ukradenom projektu. Nema dokumenata o tome ali je poznato da je izgradnja Gibraltara na Dunavu, kako je zbog položaja i važnosti nazvana Petrovaradinska tvrđava, trajala 90. godina. Gradila se etapno, sa prekidima zbog nadiranja turske vojske, ali i jakog zemljotresa 1726. godine u kome su oštećeni neki bastioni. Bilo je to vreme vladavine Leopolda I, Josifa I, Marije Terezije, Josifa II, koji su i sami nadzirali radove..
Za Petrovaradinsku tvrđavu, danas simbol Novog Sada, mnogi kažu da je krunisana kraljica baroknih tvrđava, nikada vojnički osvojena, pa je zato Habzburška monarhija početkom 19. veka, posle poraza u ratu sa Napoleonom, tu sakrila porodični arhiv i zlato. Kroz vekove tvrđava je menjala gospodare i vojske, a stručnjaci kažu da je najbolje očuvana tvrđava vojno-baroknog nasleđa u Evropi. Zauzima površinu od 112 hektara i ovo impresivno utvrđenje je građeno na tri povezana nivoa: na vrhu istoimene stene je Gornja tvrđava, u podnožju Donja, tzv Vaserštat sa Podgrađem, a na južnoj strani je istureno utvrđenje, bastion Hornverk. Ispred njega je nazidan zaštitni pojas.
U arhitektonskom smislu, atraktivnošću se ističu Podzemne vojne galerije, jer predstavljaju dosta komplikovan komunikacijski sistem koji se proteže podzemljem u dužini od 16 kilometara i na četiri nivoa. Stručnjaci kažu da je projekat iziskivao ovakvo rešenje zbog terena koji ima brdovito uzvišenje, stepenaste padine i Dunav, uvek bogat vodom. Kada je sredinom prošlog veka Patrovaradinska tvrđava demilitarizovana i proglašena za spomenik kulture, gradski život se uselio u neka lepa zdanja, poput Oficirskog paviljona, Topovnjače, Jednostavne, kao i Duge kasarne. U nekim zgradama sačuvan je autentičan nameštaj i umetnički predmeti, pa su tu zaživele muzejske instucije, ali i galerije, hoteli i ugostiteljski objekti. Pravo mesto da se nazdravi dobrim vinom, kao što su to učinili mnogobrojni gosti i Novosađani koji su pretposlednjeg vikenda u oktobru uživali na manifestaciji Vinski lavirint.
izvor:glassrbije
 
Natrag
Top