Pošto nema odgovora od onih koji propagiraju pijenje vina u novom zavetu, dao bih jednu ociglednu kontradiktornost sa njihove strane, u odnosu na biblijski kontekst.
Dakle, oni ovde tvrde "da je Bog dozvolio umereno konzumiranje alkohola"
Hajde da sada ovu tvrdnju sagledamo kroz prizmu događaja u Kani Galilejskoj.
Na svadbi u Kani Galilejskoj, Isus je stvorio oko nekoliko stotina litara ( kako tvrde pojedini ) "alkoholnog" vina, u sudovima koji su bili zapremine oko 50 do 100 litara, i to ljudima koji su se već napili ( opet kako pojedini tvrde ) "alkoholnog vina"
To po njima znači - da Isus nije prijatelj čoveka, već neprijatelj, jer je VEĆ ovim opijenim ljudima omogućio da nastave sa opijanjem, bančenjem, mučninom i povraćanjem, i sve što pijenost sa sobom donosi.
Evo par citata koji predstavljaju biblijski stav po pitanju vina.
"Kome: Jaoh? Kome: Kuku? Kome svađa? Kome vika? Kome rane nizašta? Kome crven u očima?
Koji sede kod vina, koji idu te traže rastvoreno vino.
Ne gledaj na vino kad se rumeni, kad u čaši pokazuje lice svoje i upravo iskače.
Na posledak će kao zmija ujesti i kao aspida upeći.
Oči će tvoje gledati na tuđe žene, i srce će tvoje govoriti opačine.
I bićeš kao onaj koji leži usred mora i kao onaj koji spava povrh jedra.
Reći ćeš: Izbiše me, ali me ne zabole; tukoše me, ali ne osetih; kad se probudim, ići ću opet da tražim to" ( priče Solomunove 23. 29 - 35 )
Teško onima koji rane, te idu na silovito piće i ostaju do mraka dok ih vino raspali.
12 I na gozbama su im gusle i psaltiri i bubnji i svirale i vino; a ne gledaju na dela Gospodnja i ne vide rad ruku Njegovih.
13 Zato se narod moj odvede u ropstvo što ne znaju, i koje poštuje gladuju, i ljudstvo njegovo gine od žeđi" ( Isaija 5. 11 - 13 )
"I ne opijajte se vinom u kome je kurvarstvo, nego se još ispunjavajte duhom,
Govoreći među sobom u psalmima i pojanju i pesmama duhovnim, pevajući i pripevajući u srcima svojim Gospodu;
Zahvaljujući za svašta u ime Gospoda našeg Isusa Hrista Bogu i Ocu" ( Efescima 5. 18 - 20 )