Šta je novo?

Viminacium fest – „Mitovi stari i novi“ od 24. do 30. juna

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.886
Viminacium fest – „Mitovi stari i novi“ od 24. do 30. juna

Na koncertu u čast otvaranja drugog Viminacium festa – „Mitovi stari i novi“ nastupiće Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor.


Foto: Medija centar

Festival počinje 24. a traje do 30. juna u Požarevcu a predstave, međunarodnog karaktera, biće igrane na lokacijama Limes i Domus, rečeno je juče na konferenciji za novinare u Medija centru.

– Arheološko nalazište Viminacium jeste jedinstveni ambijent u Srbiji, originalan i izvoran, a predstave će se održavati na lokacijama Limes i Domus i to samo po sebi ima svoju draž – ukazao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. On je dodao da se Viminacium fest po drugi put održava u gradskoj opštini Kostolac i da će tom prilikom nastupiti i pozorišta iz Slovenije, Hrvatske…

Arheolog Miomir Korać, član umetničkog tima Viminacium festa, kaže da pomno prati vremensku prognozu. On ukazuje da će za vreme festivala biti divnih večeri sa temperaturom od 24 i 25 stepeni. On konstatuje da spoj energije, sjajnog prostora, ljudi i predstava predstavlja dobitnu kombinaciju.

– Nismo je mi izmislili, ali smo napravili da jedan antički, rimski ambijent bude domaćin predstava, a to je uvek inspirativno za reditelje i glumce. To vas ponese, jer nešto što traje hiljadama godina ima težinu koja vas prikuje za zemlju – primetio je Korać.

– Koncert Radeta Šerbedžije i Zapadnog kolodvora otvara festival 24. juna. Epidurova drama „Bakhe“, u režiji Lenke Udovički, Ulyssis teatra i Zagrebačkog kazališta mladih biće odigrana 25. juna. Ova avangardna predstava premijerno će se izvesti u Srbiji. Šekspirov „Sonet 66,“ u režiji Kokana Mladenovića, Državnog mađarskog pozorišta Temišvar igraće se 26. juna. Spektakl „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, biće igran sutradan, 27. juna. Višestruko nagrađivana predstava „Devojčica sa žicama“ reditelja Marjana Nečaka, Slovenskog narodnog pozorišta Gledališče Drava LJubljana, igraće se 28. juna, dok će predstava o Miri Trailović „M.I.R.A.“ reditelja Andraša Urbana i Bitef teatra biti igrana 29. juna. Euripidove „Žene iz Troje“ reditelja Nebojše Bradića, Narodnog pozorišta Priština i Pozorišta „Zoran Radmilović“, biće igrane završne večeri, 30. juna – najavio je Predrag Paunović, glavni organizator u Centru za kulturu Požarevac.

On je dodao da će svake večeri žiri publike dodeljivati nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave, dok se završne večeri dodeljuju dve nagrade od strane stručnog žirija „Zlatna fibula“, statueta i diploma najboljem glumcu ili glumici Festivala, i „Viminacium maximus“, nagrada za najbolju predstavu Festivala.

(Danas.rs)
 
Top