Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Vikiliks: Preko sto dokumenata o Crnoj Gori

P

PYC

Član
VIKILIKS OBJAVIO TAJNE IZVJEŠTAJE SAD-A U KOJIMA SE POMINJU I ZEMLJE BIVŠE SFRJ

Preko sto dokumenata o Crnoj Gori


Izvor: Dan 29-11-2010Objavljivanje preko 250.000 pojerljivih dokumenata koje su razmjenjivali Stejt dipartment i američke ambasade širom svijeta izazvalo je juče pravu globalnu diplomatsku krizu. Italijanski ministar instranih poslova Franko Fratini jučerašnji dan je nazvao "11. septembrom svjetske diplomatije". Iako je dokumenta trebalo da budu objavljena na veb-sajtu "Vikiliks", koji je još ranije publikovao oko 400.000 dokumenata o ratu u Iraku, ovaj portal je juče onesposobljen, pa su njegovi administratori dokumenta dostavili uticajnim svjetskim medijima "Njujork tajmsu", "Gardianu", "Špiglu", "Mondu" i "El Paisu".
Kompletan sadržaj svih dokumenata ipak još nije dostupan, ali su sva popisana. Na osnovu dostupnog spiska, pretragom dokumenata koja u naslovu sadrže diplomatsku skraćenicu "MNj", može se vidjeti da se preko sto njih odnosi na Crnu Goru. Riječ je o aktima čiji je izvor uglavnom Američka ambasada u Podgorici, kao i sam Stejt dipartment, ali čiji sadržaj još nije objavljen na portalima svjetskih medija kojima je "Vikiliks" ukazao povjerenje.
U jednom od objavljenih dokumenata na sajtu "Gardijana" kratko se pominju Srbija i Kosovo. U pitanju je izvještaj sa sastanka pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Gordona sa francuskim diplomatama u Parizu, 16. septembra 2009. Navodi se da je Žan David Levit, spoljnopolitički savjetnik Nikole Sarkozija, tom prilikom saopštio da misija Euleks ima diplomatskih problema sa vlastima i javnošću na Kosovu, nakon što je potpisala dva tehnička protokola sa Srbijom. Gordon je na to poručio da će kosovska strana morati da prihvati te protokole, ali da treba jasno objasniti da je riječ o tehničkim sporazumima koji neće uticati na status nezavisnog Kosova.
Levit je kritikovao šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića, ocjenjujući da on ne radi ništa kako bi ohrabrio Srbe da učestvuju u radu kosovskih institucija. Levit je smatrao da Jeremić daje velika obećanja svaki put kada dođe u Francusku, ali da ih ne ispunjava. U dokumentu se navodi i da se Levit više ne susrijeće sa ministrom Jeremićem, kao i da ga više ne smatra za "moderno lice Beograda", za šta se inače predstavlja. U susret izborima u Njemačkoj prošlog septembra Levit je izrazio nadu da će "nova njemačka vlada biti više otvorena za proširenje EU na balkanske zemlje".
Iz dokumenata koje je dostavio "Vikiliks" vidi se da su obavještajne službe SAD špijunirale vodeće ličnosti UN, uključujući generalnog sekretara Ban Ki Muna. U dokumentima za ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva navodi se da "izigrava Robina Betmenu Putinu", za francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija da ima "autoritativni stil", a za italijanskog premijera Silvija Berluskonija da je "sujetan i neefikasan kao evropski lider" i "fizički i politički slab" političar predan "kasnim noćnim zabavama".
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je u dokumentima nazvan "starim i ludim čovjekom", libijski lider Moamer Gadafi "jednostavno čudnim", a izraelski premijer Benjamin Netanjahu kao "elegantan i šarmantan čovjek, koji nikada ne održi obećanja".
Bijela kuća najoštrije je sinoć osudila objavljivanje povjerljivih dokumenata SAD nazvavši ga "neodgovornim i opasnim", navodeći da taj potez "Vikiliksa" može da ugrozi živote pojedinih ljudi.

S.P.
 
Top