Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.511
Vijetnam: Različitost na svakom koraku

Vijetnam – toliko različitosti, prirodnih bogatstava, nasmejanih ljudi druge rase, vere i drugačijih običaja od zapadnjačkog sveta… Očekujete li da vidite i iskusite nešto sasvim drugačije od svega što poznajete i doživite još mnogo, mnogo više od toga – sve je to moguće u VIjetnamu.

34otwys.jpg


Vremenska je razlika između između nas i Vijetnama je pet sati, temperatura dostiže i do 38 stepeni Celzijusovih, jezik nije razumljiv, pa čak ni onaj takozvani „vijetnamski engleski“, njihovo je pismo Evropljanima nečitljivo, a neke njihove navike turistima su nezamislive. To je zemlja u kojoj se jede na ulicama, sa poda, pije se rakija s kobrom u flaši (tzv. zmijino vino), cipele se kupuju u prolazu, deca se u igralištima sa peskom igraju s malim iguanama, mrak pada već u 18 sati, a na ulicama se osim brijanja, možete podvrgnuti pravoj maloj „operaciji“ čupanja dlaka iz nosa ili ušiju!

1sk5d0.jpg


Međutim, Vijetnamci su itekako dobro turistički organizovani. Ta se zemlja pod krilaticom „Hidden charm“ reklamira kao turistička destinacija kojoj, čini se, takvi slogani i ne trebaju, s obzirom da je već postala prava turistička meka. I da hoćete, tamo skoro da ne možete a se izgubite. Naime, iako većina turista ne rezerviše svoj hotel do samog dolaska, to je normalno, jer u Vijetnamu turističkih kapaciteta ima dovoljno. U koji god deo Vijetnama turista stiže, bilo vozom ili autobusom kojim se najčešće putuje, dočeka ga neko iz hotela, jer su hotelski vlasnici umreženi i sa vozačima taksi motora koji su onde popularniji od taksi automobila, pa ponekad turiste umesto u određeni hotel koji žele, jednostavno odvezu u one s kojima imaju dogovor.

Ni ne čudi, zbog toga, da stranaca u Vijetnamu ima zasita mnogo, a potencijala za razvoj još više. Dok Vijetnam ne postane dosadan poput Antalije, to je definitivno destinacija koju će svako poželeti da poseti.


Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.511
Kao druga planeta: Za posetu ovoj pećini čeka se 2 godine

Hang Son Dung pećine u Vijetnamu toliko su velike, da imaju sopstvene vremenske uslove.

ddls9i.jpg

Neverovatni prizori

Na njihovo najvišoj tački mogao bi da se smesti neboder od 40 spratova, a kroz njihov najširi deo mogao bi da proleti Boing 747.

Ali, to nije ništa u poređenju sa listom turista koji čekaju da posete ovu turističku atrakciju - morali biste da čekate skoro dve godine, pre nego što konačno osmotrite Hang Son Dung izbliza.

Vijetnamnska kompanija Oxalis jedina organizuje ture razgledanja. Kada je prošle nedelje objavila da je kreću rezervacije za 2017. godinu, karte su rasprodate u roku od 20 sati.

Ali, to ne čudi, s obzirom da samo 500 posetilaca godišnje sme da se spusti u pećine jer bi velike gužve mogle da naškode ovom prirodnom dragulju.


Pećine je izvajala podzemna reka koja još teče. Tunel dugačak 5 kilometara ukrašen je 80 metara visokim stalagmitima - najvećim na svetu, i "pećinskim biserima" (sferne naslage kalcijuma) veličine lopte za bejzbol.

Džinovske vrtače otvorile su velike otvore ka spoljašnjem svetu, a u vlažnim i mokrim uslovima cvetaju biljke koje inače rastu u džunglama.

Naučnici procenjuju da su pećine veoma mlade - oko 3 miliona godina. Poređenja radi, Resavska pećina stara je oko 80 miliona godina.

Do pećine je moguće doći jedino pešice, iz nacionalnog parka Pong Na-Ke Bang koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Pećine Hang Son Dung je otkrio lokalni meštanin Ho Kan 1990. godine, kada je naišao na otvor u krečnjačkoj litici.

Putne karte za narednu godinu koštaju 2.664 evra, a u cenu je uračunato izdavanje posebne dozvole od 585 evra.

(Vestionline)
 
Top