Šta je novo?

VIDEO: Sastavi sam svoj automobil

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.574
VIDEO: Sastavi sam svoj automobil

Iako možda ne izgleda tako, ovaj automobil bi mogao da znači revoluciju u automobilskoj industriji jer svakomože da ga sklopi po svojim potrebama i zahtevima. Zove se "tabi", a već na proleće bi mogao da prodre na tržište.

1_zpsebc5ad59.jpg


Revolucija u automobilskoj industriji"Na tu ideju smo došli ja i moj prijatelj Frančisko Liu, pre mnogo godina. Hteli smo da izbacimo na tržište nešto sasvim novo - automobil koji je ekološki napredan, a ne košta mnogo. To je želja mnogih ljudi", kaže za DW konstruktor auotmobila Ampelio Mači.

I druge automobilske firme premestile su svoje razvojne laboratorije na internet. Tako je "Lokalmotoros" iz SAD prepustila internet zajednici razvoj novog automobila "reli fajter". Auotomobil se na tržištu pojaviio 2010. Ali, nije izazvao masovno oduševljenje kupaca. Do danas je prodato samo 60 primeraka.

Pre toga, nemački dizajner Bernard Mihalak izumeo je C7 koji praktično sastavljaju sami kupci na internetu. I on se razvija po principu otvorenog koda. Ali, ni on nije postao popularan, prodato je samo desetak komada.

Ima li "tabi" realne šanse za uspeh?

"Sigirno je zadovoljstvo sklapati ga, a sasvim je drgačiji odnos vlasnika prema automobilu koji je sam sklopio", kaže jedan prolaznik u Berlinu.

"To ne mogu da zamislim. Automobil koji služi mojoj porodici je veliki i u njega staje sve i ostaćmo pri tom rešenju", kaže drugi.

Johanes Hibner već godinama proučava trendove u autoindustriji. On smatra da "tabi" ima potencijal.

"Tabi je gotovo rešenje utoliko što mogu da ga naručim. Na kućnu adresu mi isporuče šasiju i onda treba da razmislim šta ću na nju da stavim. Kakva će biti konstrukcija vozila da bi mogla da me štiti od sunca i kiše u svakodnevnoj upotrebi. Zahvaljujući internetu ta ideja bi mogla da privuče investitore koji mogu da kažu - za Afriku mogu da osmislim jednu vrstu karoserije u skladu sa potrebama koje tamo imama, a sasvim drugačiju u Skandinaviji gde je važno da se ne smrznem u automobilu", kaže Hibner.

Prva varijanta "tabija" je već gotova - to je "urban tabi". Trebalo bi da košta 6.000 evra i još ove godine dobije dozvolu za prodaju u Evropi. I druge ideje već postoje u fazi skica. Johanes Hibner veruje da bi koncept "tabija" mogao da postane normalan u budućnosti.

"Ljudi su još pedesetih godina prošlog veka počeli sami da prave automobile. To bi moglo da bude interesantno i u budućnosti. Jer ako kupim 'smart' samo kao osnovnu šasiju, ili 'folksvagen lupo' ili nešto slično, pa se pojave komponente koje mogu da se nadograde prema mojim potrebama, onda u tome vidim veliki potencijal", kaže Hibner.

Da li će auotmobil u vidu kompleta za sklapanje postati i proizvod za masovnu upotrebu, ko zna. Malobrojni vlasnici takvih vozila su zadovoljni.


Dobiješ šasiju i nastaviš dalje sve sam


Šasija košta 500 evra i njeno sklapanje traje samo sat vremena! Kupac sam odlučuje da li će automobil imati dva ili četiri sedišta, kao i da li će ugraditi benzinski, električni ili hibridni motor. Konstrukcioni planovi za "tabija" su svima na raspolaganju na internetu. Oni su namerno tako objavljeni, po principu otvorenog koda. "Tako želimo da postignemo da na tom automobilu rade najbolji inžinjeri sveta. To znači zajedničko korišćenje zajedničke inteligencije. Svakome kome se dopada ideja 'tabija' može da razvija projekat preko interneta", kaže inženjer Karlo Savastano.

Izvor: MONDO
 
Top